Prevence rakoviny prostaty může zachránit život

MUDr. Libor Zámečník je primářem Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice
 

V rámci evropského urologického týdne proběhla preventivní ultrazvuková vyšetření, o jejichž významu nám pověděl primář MUDr. Libor Zámečník. 

MUDr. Libor Zámečník, Ph.D. je primářem Urologické kliniky
Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Urologický týden probíhá od 14. do 18. září 2015 a letos je zaměřen na léčbu a prevenci urologických nádorů, zvláště nádoru prostaty. Při této příležitosti byl široké veřejnosti k dispozici informační stan s poradnou a možností vyšetření močových cest. 

Jaké vyšetření poskytujete?

Vyšetření se věnuje močovým cestám. Utrazvukové vyšetření močových cest - ledvin, močového měchýře a prostaty. Při této akci probíhá orientační ultrazvukové vyšetření. Na urologické klinice také děláme vyšetření odběrem krve na prostatický antigen. Dále se nádor prostaty zjišťuje vyšetřením konečníkem. Takto je možné zjistit nádor prostaty v časném stádiu, kdy je dobře léčitelný. Více než 90% pacientů s nádorem v časném stádiu dokážeme vyléčit chirurgicky, ozářením či jinak. 

Co je smyslem této veřejné akce?

Probíhá v rámci roku prevence Všeobecné fakultní nemocnice, kde září je věnováno urologii. Akce je součástí urologického týdne Evropské urologické společnosti. Probíhá každý rok v září a věnuje se každý rok jinému urologickému onemocnění. Letošní ročník je zaměřen na nádory v močových cestách a zvláště se věnujeme prostatě. Informační materiály jsou o prevenci nádoru prostaty, vyhledávání pacientů s rizikem nádoru prostaty, informacím o onemocnění a o tom, co můžou pacienti pro sebe udělat.

Jaké jsou výsledky? 

Během dne jsme provedli více než padesát ultrazvukových vyšetření. Vyskytly se pouze případy lehčího onemocnění ledvin, například nezhoubné cysty. Žádná nádorová onemocnění tam naštěstí nebyla.

Kdo má jít na preventivní vyšetření?

Muži po padesátém roce věku by měli chodit každý rok na preventivní vyšetření. Pokud v rodině měl otec, dědeček nebo strýc v přímé mužské linii nádor prostaty, tak by měli chodit již po čtyřicátém roce věku.

Ročně je v České republice nádor prostaty zjištěn 9000 mužů. 90% z nich lze zcela vyléčit. Denně však zemřou v ČR na nádor prostaty a jeho komplikace 4 muži. Karcinom prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů a druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických diagnóz.  

O onemocnění prostaty čtěte také: Téma pro muže: prostata a její nemoci 

 

Klíčová slova: