Kopřiva jako zázračná bylinka: Pomůže cukrovkářům a také těhulkám

Kopřiva je malý zázrak
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vidíme ji na každém rohu, ovšem většina z nás si vůbec neuvědomuje, jaké vlastnosti má. Kopřiva dvoudomá je přitom hodně ceněná pro své léčivé účinky. S čím vším vám pomůže? Možná budete koukat.

Kopřiva dvoudomá (latinsky Urtica dioica) není jedinou představitelkou kopřiv, nicméně u nás je nejvíce rozšířená. V přírodě lze ovšem spatřit i její "menší sestřičku", kterou je kopřiva žahavka. Osobní setkání s ní ale nebývá zrovna příjemné.

Vysoká odolnost

Kopřiva je rostlinou skutečně hodně přizpůsobivou. Dokáže vegetovat na celém našem území, dokonce ve všech výškových stupních. Hustý a velmi vysoký porost není často snadné očesat. Důvodem jsou žahavé chloupky, kterými jsou kopřivy pokryté. Kvůli nim při kontaktu dochází k popálení kůže a dost nepříjemné bolesti.

Sbírají se především listy, ale také nať. V méně obvyklých případech pak i oddenek a květ. Nejvhodnější dobou pro sběr je začátek března až do konce května.

Léčivé účinky

Kopřiva je velmi ceněná právě pro svoji schopnost léčit. Listy totiž obsahují velké množství chlorofylu, který skvěle podporuje metabolismus a také bojuje proti chudokrevnosti. Působí i jako antirevmatikum a má protizánětlivé účinky. 

Obsažené látky:

  • minerály - horčík
  • vitamíny B2, C
  • karotenoidy
  • flavonoidy
  • třísloviny
  • histamin
  • serotonin
  • organické kyseliny

Široké využití

Tato pálivá rostlina je skvělá během léčby cukrovky, průjmů či virových onemocnění. Podporuje také funkci vaječníků. Přítomnost kyseliny křemičité pak pomáhá vylučování přebytečné vody z organismu. 

Kopřiva je ve střední Evropě aktuálně vnímána jako expandující druh. Je široce využívána jako léčivá bylina a také potrava pro kachňata nebo housata během malochovu této drůbeže.

Zajistí také lepší prokrvení vnitřních orgánů. Skvělý je též pro těhulky a novopečené maminky, jelikož podporuje tvorbu mateřského mléka. Mužům to ale nemusí být líto, protože se díky ní zvyšuje i potence. 

5x využití kopřivy 

  • Tinktura - ta zabraňuje vypadávání vlasů a zlepšuje stav pokožky hlavy. K její přípravě stačí vařit asi 100 gramů jemně nařezané kopřivy v litru octové vody asi jednu hodinu a večer si tímto roztokem umýt vlasy.
  • Kopřivový čaj - doporučuje se pít hlavně každý den ráno nalačno a pak dvakrát v průběhu dne. Lze si připravit i kopřivou šťávu, stačí k tomu mít odštavňovač. Taková šťáva je parádní proti stresu a na čištění krve. Právě nežádoucí toxické látky se u kopřivy zničí právě varem, tudíž se rozhodně nemusíte bát toho, že by vám nějak ublížila. Důležité je vědět, že čaj z kopřivy byste měli pít maximálně dva týdny, poté vyměnit například za březový (bříza bělokorá) čaj. Kopřiva je totiž velmi silná bylina, působí na ledviny "jako rejžák", a proto by se neměla užívat dlouhodoběji.  ​
  • Kopřivová koupel nohou - přináší dolním končetinám úlevu, uvolňuje napětí. Dvě hrsti oddenku a čerstvé kopřivy (stonky a listy) dejte na noc vylouhovat do pěti litrů vody. Druhý den přiveďte k varu a nohy do co nejteplejší vody ponořte na dvacet minut. Proces můžete několikrát opakovat.
  • Odvar z kořenu kopřivy - potřebovat budete 20 gramů čerstvých kořenů, které omyjete. Pokrájejte na kousky, zalijte půl litrem studené vody. Deset minut povařte, stejnou dobu pak nechte louhovat. Odvar můžete pít zhruba po osmi hodinách. Je to recept našich babiček na čištění krve, doporučuje se při ekzému, oparech nebo plísních nohou.
  • Kopřivový výluh na vlasy - čtyři až pět hrstí sušené kopřivy zalijte pěti litry studené vody a pomalu přiveďte k varu. Nechte asi minutu odstát a použijte na vlasy. Budou silnější a na pohled zdravější.


Jak ji sbírat?

Trhat by se měla nejlépe v rukavicích. Nedoporučuje se sbírat kopřivy rostoucí blízko silnice. Může se totiž stát, že kromě kopřivy budete konzumovat také látky z výfukových plynů kolemjedoucích atuomobilů.

Pokud vás nezaujal žádný z receptů, jelikož nemáte rádi čaje ani kopřivové šampony, tak nezoufejte. Velmi oblíbená je jako ingredience do velikonoční nádivky. Dobře se dá využít i do špenátu nebo také do polévky.