Letní koupání je tady, dávejte pozor na sinice. Mohou způsobit i smrt

Sinice mohou i zabíjet
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Venku už nám teploměr pomalu začíná překračovat magickou třicetistupňovou hranici a to znamená, že se převlékáme do plavek a vymýšlíme, kde se vykoupeme. Dávejte ale při výběru vodních ploch pozor na sinice. Ty mohou způsobovat skutečně velmi nepříjemné problémy.

Koupání, to je činnost, na kterou se všichni těší již od zimy. Už některé jarní dny vybízejí k tomu, aby člověk oblékl plavky a vydal se někam zchladit. Poslední dny podobným myšlenkám nahrávají, jelikož venku je vedro k padnutí.

V každém případě je dobré si rozmyslet, jakou vodní plochu k tomu, abychom ochladili vlastní tělo, využijeme. Každá voda totiž není vhodná pro to, abychom si v ní užívali radovánek. Může se nám to totiž pořádně vymstít.

Nebezpečné jsou především sinice

Přišli jste k rybníčku, jezírku, zátočině, ale zjistíte, že hladina má podezřele šťavnatou barvu? Je zelená, někdy i červená? Pak si buďte jisti, že v ní žijí mikroorganismy, se kterými určitě nechcete mít nic společného. 

Pokud vás sinice neodradí, držte se alespoň tří základních pravidel: 

  • nebuďte ve vodě déle než 10 minut
  • neutírejte se po koupání ručníkem
  • rychle se osprchujte, hlavně bez plavek

Voda začíná obecně “kvést” v druhé polovině léta, ovšem pokud je venku horké počasí dříve, tak se tento proces může klidně výrazně urychlit. Zákal ve formě vodního květu se může skládat z vodních řas (které jsou ale víceméně neškodné, problém činí pouze lidem s alergií), ale také daleko horších sinic. 

Sinice se někdy nazývají také jako cyanobakterie a jsou jedním z nejstarších organismů na naší planetě. Za jejich přemnožení v našich stojatých vodách si velkou měrou můžeme také sami, jelikož jim velmi svědčí fosfáty z pracích prášků. Ty už jsou ale naštěstí zakázané , ale jejich zásoby z vod ještě vymizet nestačily. 

Tyto mikroorganismy produkují toxiny, které u citlivých osob mohou způsobovat vyrážku nebo také ekzémy. Většině lidí po kontaktu se znečištěnou vodou zrudnou a pálí oči. Podle toho, kolik a jakých toxinů se do těla dostane, mohou následovat i další projevy. 

Těmi mohou být i akutní otravy projevující se střevními a žaludečními potížemi. Hodně přichází bolest hlavy, ale čas od času také vážnější jaterní problémy. Sinice jsou obecně pro játra velmi nebezpečné.

Prokázané umrtí člověka v souvislosti s koupáním mezi sinicemi sice nikdy nebylo prokázáno, ovšem u zvířat, která takovou vodu s vodním květem pila, tato umrtí už známá jsou. U lidí, kteří dlouhodobě pili vodu s masivním rozvojem květu, také. 

Obecně se občas stane, že se člověk vody nedopatřením napije i během koupání. To se samozřejmě nejvíce týká dětí, které moc ve vodě během hrátek nejdou uhlídat. Toxinu tak vypijí větší množství a ten pak působí na menší hmotnost těla. 

Jak sinice ve vodě poznat?

Je to poměrně jednoduché. Je třeba primárně rozlišit přirozeně zakalenou vodu kvůli řasám a fytoplanktonu, který je ve vodě vždy, jen s průběhem léta se jeho koncentrace zvyšuje, což způsobuje, že voda působí zeleně. 

Zkontrolujte si také, zda do rybníčku či jiné vodní plochy nekončí výpustě průmyslových podniků či zemědělských družstev. Pokud je voda kalná tak, že nedohlédnete od kolen ani na špičky nohou, raději se takové vodě vyhněte obloukem.

Sinice mají také zelenou barvu, ovšem vypadají jako drobné jehličky, vystoupají ovšem až tehdy, když je jich ve vodě opravdu velká koncentrace. 

Pomoci s rozpoznáním nám může naprosto jednoduchý test. Stačí si vodu z rybníka nebo jiné vodní nádrže nabrat do průhledné plastové lahve a okamžik počkat, než se hladina ustálí.

Jestliže k povrchu stoupne po dvaceti minutách kroužek drobné zelené hmoty a jinak zůstane voda čirá, je to jasné. Ve vodě jsou sinice a není vhodné se tam koupat. Jestliže je naopak zakalená rovnoměrně, pak se můžete osvěžit, jde jen o řasy a fytoplankton, který není toxický. 

Takže pokud vás koupání už láká, tak si na podobnou vodní havět dejte pozor a raději si doma dejte studenou sprchu. On takový ekzém nebo žaludeční či jaterní problémy za pár minut ve vodě bezesporu nestojí.

Na závěr ještě určitě stojí za to doplnit místa, která jsou pro koupání ve Středočeském kraji atraktivní: 

  • Přírodní koupaliště Vyžlovka
  • Přírodní koupací biotop Jince
  • Jezero Konětopy
  • Pískovna Sadská
  • Lom Baraba - nedaleko Mělníka
  • Žulové lomy u Nečína
  • Koupaliště Mšeno u Mělníka
  • Máchovo jezero
  • Přehrada Slapy
  • Pískovna Mlékojedy