Sníte po porodu vlastní placentu? Dobrou chuť, ale žádný velký zázrak to není

Placenta slouží pro dítě také jako ochrana před samotnou matkou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jste-li v očekávání a zjišťujete si něco o porodech a zdravé výživě, jistě vám neušlo, že existuje sorta maminek, které po porodu pozřely svou placentu. Hodně se to rozšířilo ve Velké Británii a dostalo až k nám. Jenomže vás asi zklameme. Tahle "lahůdka" by se opravdu jíst neměla. 

Nejdříve bychom si asi měli říci, k čemu ona placenta vlastně je. Jde o dočasný orgán, který vzniká v děloze savců. Vyživuje plod a především ho chrání. Je to důležitý zdroj hormonů a imunních látek, které mládě nebo dítě paradoxně chrání před samotnou matkou. Kdyby těchto látek nebylo, tělo matky by si myslelo, že to, co v něm roste, je cizího původu a mládě by neváhalo napadnout. Placenta de facto není nic jiného než směs krve, blan a vody. Proč ji ale některé nastávající matky konzumují?

Je to výživná bomba

Dá se říci, že i ano. Ale až tak horké to s ní zase není. Především musíme brát v potaz, že krom výživových látek (je poměrně bohatá na železo) v sobě má i látky odpadní. Placenta mimo jiné slouží jako taková filtrace. Dítě do ní totiž kálí a celkově se do ní zachytávají veškeré odpadní látky, které se do pupečníku dostanou. Bohužel je jich víc než těch dobrých.

Placenta se dá dokonce i usušit a jíst průběžně. Důležité je v tomto případě zpracovávat ji čerstvou. S miminkem může být po porodu spojená maximálně šest hodin, v průběhu tohoto času je tedy třeba konat. To konkrétně znamená ji oddělit a umístit do chladicího boxu. Tam se její životnost prodlužuje až na dvanáct hodin. Specialista ji pak zpracuje a vy můžete zobat. 

Dělají to zvířata, tak my musíme taky

Ano, to je pravda. Savci, kromě člověka (i když teď už to ani o člověku říci nemůžeme), opravdu po porodu konzumují svou placentu. Dělají to jak býložravci, tak masožravci. Bohužel to z velké části ale nedělají kvůli jejím zázračným účinkům, které se placentě přisuzují. Býložravci jsou ohrožení predátory a nebezpečí na ně číhá na každém rohu. Snaží se za všech okolností maskovat a to je také důvod, proč býložravá mláďata po porodech do hodiny běhají.

Sežráním placenty po sobě zahladí stopy. U masožravců, kteří mají většinou více mláďat než jedno, je to zase vyčerpání z porodu. Samice, která porodí klidně i deset mláďat, se musí posilnit a nažrat. Vzhledem k tomu, že neodhadne, kdy bude fit a kdy co uloví, dá si tedy svou placentu, aby se "zaplácla".

Placentu prý po porodu jedla i Kourtney Kardashian, sestra slavnější Kim. Díky tomu se tento fenomén dostal k milionům žen po celé planetě, které chtěly následovat jejich příklad. Dámy, opravdu byste skočily z okna nebo snědly amputovanou ruku, kdyby to udělala nějaká celebrita?

Důležité je uvědomit si, že člověk už není zvíře. Před miliony lety zvířetem sice byl, ale za tu dobu ušel vcelku dlouhou vývojovou etapu a od zvířat se diametrálně oddělil. V lidské historii se dělo opravdu hodně podivných věcí, pojídání placent se ale rozmohlo až v dnešním "moderním" světě.

Syrová, obalovaná, vařená?

Je mnoho způsobů, jak takovou placentu pozřít. Můžeme z ní připravit koktejl ve stylu smoothie, obalit ji v trojobalu a usmažit jako karbanátek (aby se všechny ty zázračné živiny a hormony mohly vypařit), lasagne, špagety, guláš, pizzu, tinktury, kapsle a tak dále a tak dále. Dokonce se prodávají i placentové kuchařky, které radí, jak co připravit. Vyrobení kapslí přitom až tak levná záležitost není. Běžně se pohybuje okolo 3 050 Kč. Není tedy výhodnější si zaskočit do lékárny pro obyčejné kapsličky s železem za pár kaček?

A co na to vědci?

Před pár dny byla v odborném žurnálu Archives of Women’s Mental Health publikována souhrnná studie, který říká, že pojídání placenty v jakémkoliv tvaru a skupenství, nemá absolutně žádný vliv na zdraví a psychickou pohodu matky a dítěte. A jestliže se některá maminka po pozření kapsle naplněnou sušenou placentou cítí jako znovuzrozená a nic ji nebolí, může za to jednoduchý placebo efekt. Neexistují tedy žádné hmatatelné a vědecké důkazy, že placenta, jakkoliv upravená, má pozitivní účinky.

Je překvapivé, že ženy rozhodnuté pro placentofágii, které jsou velmi opatrné ohledně toho, co se do jejich těla dostane během těhotenství a kojení, jsou ochotné spolknout něco, u čeho neexistují důkazy o přínosech a současně je to rizikem pro ně samotné i jejich děti. Holt lidské myšlenkové pochody jsou občas opravdu zvláštní.