Vyroste i tam, kde se jiné rostlině nedaří: Divizna je jedovatá, ale léčivá zároveň

Jedovatka, nebo léčivka?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Divizna je skutečným pomocníkem, během zdravotních problémů je bezesporu dobré ji mít po ruce. Jakým způsobem je schopna ulevit našemu organismu a jak je možné, že dokáže léčit i přesto, že je jedovatá?

Divizna velkokvětá je dvouletá rostlina, která je po celém svém povrchu plstnatě ochlupená. Dorůst je schopna do výšky až dvou metrů. V rámci prvního roku vegetace vytváří růžici přízemních, lehce plstnatých listů.

V roce druhém z této růžice vyrůstá ochlupená lodyha, která je opatřena střídavými, taktéž ochlupenými listy vejčitého tvaru a hroznovitě uspořádanými květy, jež disponují pětidílným, zvonkovitým a plstnatým kalichem. Jsou tvořena jasně žlutými, srostlými, pěticípýmy korunami. Plody jsou tobolky, přičemž po vysemenění rostlina hyne. Kvete od května až do září.

Divizna se využívá v rámci včelařství, přičemž její pyl je bílkovinným zdrojem pro včelstva. Produkuje také dlouhověkost zimních včel. Sbírají ho přimárně ráno a rouskují jej do oranžových rousek. 

Tato bylinka roste po celé Evropě, nejvíce se však vyskytuje v její střední a také jižní části. V rámci našeho území se vyskytuje naprosto běžně, a to především díky její celkové minimální náročnosti. Daří se jí na půdách chudých na živiny a vláhu, nicméně také na kamenitých, štěrkovitých nebo hlinitých, přičemž pH půdy jí vyhovuje zásadité až neutrální. 

Díky svému vzrůstu je pro ni snadné fotosyntetizovat i v těch místech, kde by vzrůstem nižší rostliny byly zastíněny. Nejčastěji je možné ji spatřit na ruderálních místech, jakými jsou třeba rumiště, příkopy, skládky a svah podél komunikací. 

Je ale naprosto běžné, že se vyskytuje také četně na zahradách nebo na kompostech. Jejím častým působištěm jsou také kamenité stráně, louky či prosluněné části jednotlivých lesů a jeho okraje. 

Jak ji pěstovat a sklízet?

Jak jsme již podotkli, divizně se daří prakticky všude. Je tak vynikající pro zakrytí méně vzhledné části zahrady, jelikož se uchytí v půdě, kde by běžná rostlina jednoduše růst nechtěla. Divizna obecně patří mezi dvouletky, prvním rokem tudíž vyžene jen listy a lodyhu. 

Další zajímavé účely:

  • jedovatá semena se dříve používala k omamování ryb, jelikož obsahují vysokou koncentraci rotenonu
  • květy divizny se používaly k barvení látek a vlasů, též ale k aromatizaci likérů
  • počínaje antikou si ženy potíraly tváře listy divizny, čímž vznikl “přirozený ruměnec”.

Pokud ji budete pěstovat cíleně pro sběr květu, pak ji seřízněte zhruba na výšku 80 cm, což rostlinu skvěle donutí vyhnat postranní výhonky, a tím se pak rapidně zvýší množství květů. 

Tato rostlina se sklízí od května do září. Nasbírat a usušit kvalitně květy ovšem není vůbec jednoduchým úkolem. Ráno se totiž rozvinou a večer usychají, proto je třeba je sbírat během celého dne, ale hlavně tak, aby se pokud možno vůbec nepomačkaly. 

Nejlepší je usušit je na sluníčku za jediný den, lze je ale samozřejmě také sušit v troubě, a to při teplotě 60 °C. Pokud květy usušíte správně, pak budou mít zlatohnědou barvu, budou vonět po medu a také sladce chutnat. K uchovávání vám nejlepe poslouží obyčejná sklenice. 

 

 

Spousta léčebných účelů

Divizna je velmi známou léčivkou. Využívá se především květ, případně pak listy, a to zejména při průduškových onemocněních a nemocech z nachlazení. Léčí také kašel a má protizánětlivé účinky. Čaj z květů prospívá činnosti slezinky, brzlíku, ale především jater, přičemž obecně působí močopudně. 

Čaj je ovšem nutné cedit, protože květy jsou hojně pokryty jemnými chloupky a ty dokáží nepříjemně dráždit sliznici. Vzhledem ke svým protizánětlivým účinkům se divizna využívá i zevně. Máme na mysli především obklady na případné oděrky, při revmatických bolestech, bércových vředech nebo také hemeroidech.