Lilek vejcoplodý neboli baklažán: Oblíbená zelenina, která má antibiotické účinky

Lilek je vynikající zelenina a hodí se i na hubnutí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Můžete ho milovat nebo také nenávidět. Lilek je holt zelenina, které musíte přijít na chuť. Kromě uplatnění v kuchyni ale najde své využití i v rámci léčitelství. Tušíte, s čím vším dokáže pomoci?

Lilek je zelenina, která pochází z východní Indie, kde dokonce v teplém klimatu roste jako trvalka. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy s protáhlými plody, které mají lesklou, tmavě fialovou slupku, ale existují i odrůdy s plody v barvě bílé, žluté, oranžové až červené.

Zajímavostí je, že lilek obsahuje více nikotinu než jakákoliv jiná rostlina. Množství je zanedbatelné. Pro srování byste museli sníst 9 kilo lilku, abyste do sebe dostali stejný objem nikotinu jako z jedné cigarety.

Liší se i tvarem, který může být hruškovitý, kulovitý nebo dokonce dlouze válcovitý. Každopádně lilek je schopen dorůst do výšky 0,5 - 1,5 metru. Jeho listy jsou jednoduché, řapíkaté a střídavé, přičemž mají zelenou či červenofialovou barvu.

Květy jsou fialové nebo bílé s výrazným pěti až šesticípým kalichem, přičemž vyrůstají z lodyhy proti listům jednotlivě nebo v chudých květenstvích. Jsou uspořádány ve vrcholíku. Plodem je bobule. Ta je podlouhlá a lesklá, přičemž může mít různé barvy od bílé přes žlutou, oranžovou, purpurovou až po nejčastější temně fialovou.

Pokud baklažán roste v příznivých podmínkách, pak je schopen dosáhnout hmotnosti až 1 kg a délky okolo 30 cm. Pokud ale chceme podobné plody vypěstovat, pak je nutné, aby přišlo skutečně horké léto. Proto se v našich podmínkách dobré venkovní úrody dočkají spíše pěstitelé na jižní Moravě než někde v severních Čehách. Dobrou alternativou ale může být pěstování ve skleníku.

Jak lilek pěstovat?

Je to podobné jako u paprik, je tudíž nutné semínka lilku vysít velmi brzy, klidně už v únoru, protože keřík roste skutečně velmi pomalu. Jakmile rostlinky vytvoří první pravé listy, následuje přesazení do květináčů s lehkou, humózní a písčitohlinitou půdou. Na venkovní záhon se doporučuje vysazovat až v polovině května.

Je třeba průběžně zaštipovat postranní výhony, což je podobné jako u rajčat, ponechávají se pouze čtyři. Když rostlina vyrukuje s plody, necháme jich na rostlině maximálně sedm, zbytek ostříháme, protože jen tak se dočkáme pěkných lilků.

Zajímavostí je fakt, že lilek a jemu příbuzné rostliny rostou v noci. Proto je nezbytným předpokladem kvalitního růstu vyšší noční teplota.

Výborný zdroj draslíku a karotenu

Právě značné množství karotenu způsobuje, že je lilek velkým zdrojem provitaminu A. Kromě toho obsahuje další důležité vitamíny. Uvedeme hlavně B3, které je známé také jako vitamín PP, jenž je nutný pro tvorbu hormonů estrogenu, progesteronu, testosteronu, kortizonu a dalších. Arabové a Španělé dokonce baklažán považovali za afrodiziakum.

V lilku se ale také nachází vitamin B6, který je nepostradatelný v rámci dobré fuknce imunitního systému. Významný je také díky draslíku, přičemž v tomto směru smete ze stolu zelí, mrkev, salát nebo cibuli. Obsahuje i řadu dalších minerálů a prvků, jako je například železo, hořčík, zinek nebo mangan.

Baklažán má velké množství vody, je ho v něm dokonce kolem 90 %, díky čemuž je vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má dokonce pouhých 35 kcal.

V rámci léčitelství formou využití je primárně čerstvá vymačkaná šťáva z plodů. Ta má dokonce antibiotické účinky. Samotné čerstvé plody pak dokáží snížit obsah cholesterolu v krvi. Lilek podporuje také činnost jater a čistí krev. Je vhodný i jako podpůrný prostředek při léčbě kožních afektů a ekzémů.