Koalí miláček eukalyptus: Pomůže od depresí, ale také ochrání před chřipkou

Koaly eukalyptus doslova milují
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Máte trable s rýmou nebo dýcháním? Pak je tato aromatická rostlina přesně pro vás. Víte, odkud pochází a jaké další pozitivní vlivy na vše zdraví má?

Eukalyptus, kterému se u nás říká blahovičník, pochází z Austrálie, nicméně postupně se rozšířil do dalších mnoha zemí světa, jako je například pobřeží Středozemního moře, Portugalsko nebo severní Afrika.

Blahovičník pochází z australských savan a patří do stejné čeledi jako myrta. Do Evropy se dostal až v 19. století.

Vyznačuje se dvojím druhem listů. První typ mají mladé rostliny, přičemž se jedná o oválné stříbrné listy. Druhý typ jsou pak podlouhlé zelené listy. Strom je stálezelný, ale některé tropické druhy o své listy na konci období sucha přicházejí.

Květy jsou hodně různorodé a skládají se z mnoha tyčinek, které mohou být bílé, krémové, růžové, červené nebo žluté. Zpočátku jsou tyčinky pevně uzavřeny v obalu. Kůra má často hladký saténový vzhled, barevně může působit bíle, krémově, šedě nebo mědě-zeleně.

Z nejznámějších druhů je třeba uvést především blahovičník Gunnův, blahovičník citroníkový nebo blahovičník kulatoplodý. Menší druhy jsou schopny dorůst do výšky necelých 10 metrů, ovšem ty největší mají klidně i 100 metrů a díky tomu se řadí k nejvyšším stromům na planetě Zemi.

Dá se vypěstovat i v našich podmínkách

Existují totiž pokojové druhy, které v našich domovech dokážou vyrůst, přičemž to není proces příliš složitý. Nenáročná je navíc i péče, stačí pouze dostatek nepřímého světla a také vody. Plodem je čtverhranná tobolka.

Domácí blahovičník je schopen vyrůst klidně do výšky okolo 1,5 metru a kromě atraktivního designu ještě umí provonět celý pokoj. K tomu všemu ještě dokáže odpudit všetečný hmyz, kterého je momentálně všude plno. Třeba takoví komáři nebo mouchy s ním zrovna dvakrát nekamarádí.

Milují ho koaly, pomáhá i lidem

Listy blahovičníku jsou velmi oblíbenou potravou koal. Původní obyvatelé nejmenší kontinentu je navíc odedávna využívají během léčení zánětů, nachlazení, ale také v často nekončící boji s nepříjemným astmatem.

Veterináři ho často využívají ve formě oleje jako lék pro koně, když trpí chřipkou. Psi ho pak dostávají v rámci dezinfekce proti psince.

Eukalypt má obecně až neuvěřitelné účinky na lidské zdraví, přičemž disponuje antiseptickými účinky a také podporuje procesy hojení. Kromě svých dezinfekčních účinků je také schopen chránit proti vzniku nejrůznějších druhů viróz.

Nejefektivnější způsob, kterým dosáhneme těch nejsilnější účinků blahovičníku, je inhalace. Vyrábí se z něj totiž éterický olej, který dokáže během inhalace dokonale pročistit, ale zároveň také osvěžit nosní dutiny.

Dejte si ale pozor na jeho užívání. Vnitřně totiž může způsobit otravu. Pro koaly je sice hlavním zdrojem obživy, ovšem pro člověka je jeho konzumace škodlivá. V rámci vnějšího používání dokáže působit i blahodárně, a to zejména na lidskou psychiku. Potlačuje totiž návaly úzkosti nebo deprese.

Kromě uvolňovaní psychických bloků také dokáže odstranit fyzické vyčerpání. Eukalyptový olej je optimální pro masáž, když máte zablokovanou páteř nebo také namožené svaly po sportovním výkonu.

Má i své mouchy

Ty se projeví v rámci vedlejších účinků. Existují totiž osoby, které trpí alergií na eukalyptol. Symptony alergické reakce se mohou projevit při inhalaci. Pro takové osoby je pak nejlepší využívat eukalyptus modrý, který jako jediný ze všech druhů podobné reakce nezpůsobuje.

Při zevním použití může způsobovat podráždění kůže. Je také třeba upozornit na fakt, že i když aromaterapie prospívá při dýchacích onemocněních, nesmí se aplikovat v průběhu astmatického záchvatu nebo jiného podobně akutního stavu.