Bříza není jen nádherným stromem. Umí i léčit, zejména urologické problémy

Bříza je nejen krásným, ale i hodně prospěšným stromem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bříza je u nás velmi rozšířeným stromem, můžeme ji vidět prakticky všude. Kromě toho, že je velmi atraktivní na pohled, tak dokáže také přinést velké uplatnění v rámci léčitelství. S čím vším dokáže pomoci?

Jedná se o opadavou dřevinu, která má vyšší oválnou převisající korunu; je to strom s jemnou texturou drobného větvoví. Barva kmene je typicky černobílá. Strom je schopen dorůst do výšky až 25 metrů. Obecně se bříza bělokorá dokáže skvěle přizpůsobit různým klimatickým vlivům, a tak vzhled dřeviny tak trochu odráží podmínky stanoviště.

Vyrůstá jako velmi statný strom v nížinách, ale i ve formě zakrslého stromečku v horách nebo na severu v chladném podnebí. Kůra je v mládí a na větvičkách hnědá, následně se mění v bílou, příčně se odlupující borku, která je neocenitelnou pomůckou v době, kdy chcete rozdělat oheň v přírodě. Hoří totiž, i když je navlhlá.

Dříve se mladá březová kůra používala také k výrobě oděvů a obuvi. Její dřevo je velmi lehké a nepropuští vodu, vyráběly se z něj také indiánské kánoe nebo střešní kritiny.

Letorosty bývají nezřídkakdy převislé, pupeny jsou špičaté, lesklé a lepkavé, přičemž odstávají. Listy mají trojúhelníkový tvar, jsou zaoblené a jejich okraje pilovité. Samčí jehnědy jsou převislé, 4-7 cm dlouhé a objevují se v dubnu až červnu. Plodem jsou drobné nažky, které mají 2 mm a jsou velmi lehké, díky čemuž se rozšiřují větrem na dosti velké vzdálenosti. Plodit začíná až ve staří 10-15 let.

Nejvhodnějším časem na sběr listů jsou bezesporu jarní měsíce. Listy břízy se sice sklízejí velmi jednoduše, ale nejlépe je to formou drhnutí proti směru růstu přímo z větví. I jejich sušení je nenáročné a také celkem rychlé, stačí je pouze rozprostřít v tenké vrstvě v dobře větrané místnosti a občas obrátit. Skladujeme je v uzavíratelné nádobě, nejlépe bez dosahu světla.

Skvěle vypadá, ale i léčí

Už v pohanských kulturách byla bříza hodně vždy uctívaným stromem. Jedná se o symbol ochrany, životní energie, lásky a také plodnosti. Některé obyčeje používané jako symbol u nás přetrvaly dodnes. Stačí si třeba vzpomenout na vztyčování májky před domem vyvolené. I v rámci šamanství má velký význam, je považována za symbol spojení našeho světa s podsvětím, dokonce je šamany nazýván stromem života.

Primárním pozitivem břízy bělokoré jsou její močopudné účinky pro naše tělo. Není tak divu, že je součástí mnoha čajových urologických směsí. Je totiž schopna pomoci uvolňovat, rozpouštět a vylučovan ledvinové a močové kameny.

Bílé kůry se před vynalezením papíru používaly k písemným záznamům.

Její dezinfekční účinek ničí bakterie a ten močopudný zase přispívá k neustálému omývání sliznice močových cest, díky čemuž brání dalšímu rozmnožování bakterií. Močopudným účinkem, který nevede k dráždění ledvin, je bříza vhodná v případech, kdy máme potřebu v těle zničit nadbytek kyseliny močové.

Není žádným tajemstvím, že odvodňování organismu a vyplavování biologických zplodin hodně pomáhá při revmatismu, kloubních bolestech nebo dokonce nemocech srdce. Podobný efekt je způsoben hlavně tím, že bříza obsahuje velké množství saponinů a silic. Bílý pigment betulin, který je v samotné kůře, má protizánětlivé a tlumicí účinky.

Zmínit je třeba i její využití ve formě odvaru či nálevu. Ten se používá jako čaj a je velmi vhodný pro čištění a odvodňování těla, a to při snížené funkci ledvin nebo zánětlivých onemocnění močového měchýře.

Čisticí efekt má ale i při kloubních nemocech, případně když chce tělo zbavit škodlivých usazenin. Zmírňovat ale dokáže také otoky. Detoxikace organismu pomocí březového čaje nebo šťávy má také zajímavý vliv na stav naší pleti a pomáhá například při léčbě akné.