Letní nástrahy všude kolem nás: Co na nás číhá i na dovolené?

Spálená záda od slunce jsou již takovou klasikou, ale bolí někdy pekelně.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Slunce, voda, vítr, pláže, sladká i slaná voda. K tomu všemu navíc nebezpečný úpal, prochladnutí, křeče nebo další možná poranění. Letní nástrahy jsou všude kolem nás. Jakým způsobem se s nimi vypořádat, případně jim předcházet?

Léto je oblíbenou částí roku většiny lidí. Baví nás totiž chodit nalehko a užívat si vodních radovánek. Během nejteplejší části roku navíc většina z nás má dovolenou a díky tomu často relaxuje i v zahraničí u moře.

Během užívání ale často zapomínáme, že nám a našemu tělu hrozí nebezpečí v různých formách. Nejčastější jsou různé úpaly, drobná zranění, ale také prochladnutí.

Nepříjemný úpal

Pobyt na prudkém slunci se samozřejmě může na našem zdraví negativně podepsat, a to formou přehřátí organismu. Ohrožené jsou především děti, ale také senioři. Chránit se v tomto případě můžeme hlavně dostatečnou pokrývkou hlavy a příjmem tekutin. Chytré je také omezení pobytu na přímém slunci, a to hlavně v období oběda.

Úpal se projevuje prostřednictvím nevolností, zvracení, bolesti hlavy a také celkové slabosti organismu. Vždy je třeba si lehnout do chládku, dávat si vlažné obklady na tělo nebo končetiny a hlavně hodně pít, ideálně čistou vodu.

Bolesti žaludku a průjem

V létě je třeba být připraven na to, že se potraviny v teple velmi rychle kazí a díky tomu mohou dělat v našem žaludku a trávicím traktu velkou neplechu. Zdrojem nákazy jsou ale také pouze špinavé ruce nebo kontaminovaná voda.

Ideální je mít při ruce menší lékárničku

  • léky na teplotu
  • nosní kapky
  • léky na střevní potíže
  • probiotika
  • léky proti bolesti
  • náplasti a obvazy
  • desinfekční postředek
  • krém na ochranu před UV zářením

Nákaza se projevuje prostřednictvím bolestí žaludku, nevolností, zvracením nebo průjmem. V některých případech se přidá také teplota a bolest kloubů. Důležité je dodržovat dietu a přijímat dostatek tekutin. Základem diety je obligátně černý neslazený čaj, nesycená minerální voda, přičemž při velkých ztrátách vody se dá také aplikovat tzv. rehydratační roztok, které dodá tělu základní minerální látky a energii. Ten se dá jednoduše pořídit v lékárnách.

Dodržovat se musí ale i další dietní opatření - konzumovat ze začátku pouze suchary, vařenou rýži nebo mrkev. Ideálně k tomu na pár dní vyloučit z jídelníčku všechny tuky, dráždivá jídla, alkohol, kávu a také omezit příjem sladkostí. Střevní mikrofloře pomůže také užívání probiotik. Většina střevních potíží se obecně řeší formou diety, pouze málokdy se přechází na antibiotika.

Štípnutí hmyzem nebo plazem

Když vás štípne nějaký hmyz, pak v místě vzniká opuchnutí, které zčervená, následně pociťujeme svrbění nebo bolest. První pomoc je v tomto případě jednoduchá, stačí studená voda a kus látky. Ano, máme na mysli studený obklad. Samozřejmě jsou k dispozici i různé gely či masti s chladicím efektem nebo dokonce i tabletky.

Horší to mají ti, kteří jsou na podobné štípnutí alergičtí, těm by měl být předepsán tzv. protišokový balíček a měl by ho mít po ruce. Pokud vás uštkne nějaký z hadů, pak je většinou nejlepší vyhledat lékaře a poradit se s ním na postupu.

Letní prochladnutí

Může to znít jakkoliv bizardně, ale i k tomu dochází. Horké dny se totiž hodně kamarádí s ledovými nápoji, zmrzlinou nebo prudkými změnami v teplotách, když třeba přejdeme z horkých tropů do klimatizovaného hotelového pokoje.

To jsou asi nejčastější příčiny prochladnutí horních dýchacích cest, které jsou spojeny s bolestí hlavy nebo kašlem. Ve většině případů jsou za to zodpovědné viry a platí tu, že léčba s doktorem i bez něj často zabere minimálně týden.