Zázračná chia semínka nám pomáhjí hubnout a hydratují. Co o nich ještě nevíte?

Chia semínka jsou cennější, než by člověk čekal
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V poslední době představují skutečný hit ve zdravém stravování. Dokonce se o nich mluví jako o bojovnících proti cukrovce a pomocnících při hubnutí a podpoře zdraví. Jsou ale stále skutečnosti, o kterých se tolik nemluví.

Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské, které původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. V minulosti patřila semínka chia k hlavním potravinám bájných Aztéků. Tyto američtí obyvatelé vynikali vynikající fyzickou kondicí a také zdravím a právě na to se podstatným způsobem podílela semínka chia.

Konkrétně těch od oblasti Měděných kaňonů, k prastarému kmeni Tarahumarů. Příslušníci tohoto kmene jsou schopni uběhnout ohromné vzdálenosti v drsném horském kamenitém terénu, třeba i 300 km během pár dní…

Ta patřila společně s fazolemi, kukuřicí a amarantem mezi základní kameny aztéckého jídelníčku. Semínka chia byla důležitá i z jiného hlediska. V době kolem roku 900 př. n. l. se v oblasti dnešního Mexika používala jako platidla, což jen potvrzuje, jak vysokou měla cenu.

Co se samotné konzumace týče, v dobách minulých se od dnešního způsobu příliš nelišila. Indiáni konzumovali semínka samotná, v nápojích, mletá na prášek nebo také směs s obilninami. Někteří je dokonce užívali jako medicínu. Vážili si semínek takovým způsobem, že je používali k uctívání bohů.

 

Dodají spoustu živin a napumpují tělo omega-3 mastnými kyselinami

Chia semínka obsahují pouze a jen 101 kalorií v jedné unci, tím pádem jsou jedním z nejlepších světových zdrojů několika důležitých živin. Tento druh celozrnné potraviny je pěstován organickou formou, není tudíž geneticky modifikován a je přirozeně bezlepkový.

Obecně patří mezi nejvíce výživné potraviny na světě. přičemž obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, omega-3 mastných kyselin a též stopových prvků. Co se týče omega-3 mastných kyselin, tak jich obsahují stejně jako lněná semínka a dokonce více než losos.

Je tu ale jeden háček. Obsah omega-3 v semínkách je v drtivé většině ve formě ALA - alfa linoleová kyselina, která není zase tak přínosná pro náš organismus. V tomto případě mají kyseliny tendenci být mnohem nižší než živočišné zdroje, jako jsou například ryby.

Pomáhají našemu srdci i kostem

Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin, vláknin a omega-3 zlepšují chia semínka lidský metabolismus. Při studiích semínek se dokonce zjistilo, že snižují LDL cholestorol, triglyceridy, zvyžují HDL cholesterol a snižují zánětlivé procesy. Také jsou schopné snižovat nepříjemný tuk v břišní oblasti. Výrazně také snižují i riziko infarktu.

Pomáhají ale i pevnosti našich kostí, jelikož disponují vápníkem, fosforem a hořčíkem. Semínka jsou tak schopna strčit do kapsy i většinu mléčných výrobků. Díky tomu jsou velmi vhodným doplňkem stravy pro člověka, který trpí intolerancí na mléko a produkty z něj.

Obsahují cenné antioxidanty

Další silnou devízou chia semínek je také bohatost ve formě antioxidantů. Ty chrání citlivé tuky v semenech proti jejich žluknutí. Obecně platí, že získávání antioxidantů z potravin má velmi pozitivní účinky na naše tělo.

Podobné látky navíc bojují proti podukci volných radikálů, které klidně mohou poškodit molekuly v buňkách. To následně zapříčiňuje zrychlené stárnutí nebo také nemoci, jako je rakovina.