Solit je důležité tak akorát. Škodí nejen hodně, ale i málo

Soli musí být tak akorát, ani mnoho, ani málo. Jak ji nahradit v jídlech a snížit tak její konzumaci? Podívejte se do naší fotogalerie
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sůl nejen že mnohým jídlům zvýrazňuje chuť, ale je také důležitá pro správné fungování určitých funkcí těla. Je ale třeba dát si na ni pozor, příliš mnoho nebo naopak příliš málo soli může totiž škodit. Kde je ta správná míra?

Sůl se nepoužívá jen jako dochucovadlo, ale třeba také při konzervování potravin, jelikož efektivně zabraňuje růstu bakterií. Už několik let má ale poměrně zlou pověst, jelikož je spojená s vysokým krevním tlakem a srdečními onemocněními. Je ale pravdou, že sůl, která je též nazývána jako chlorid sodný, působí na každého jednotlivce odlišně.

Pokud vaše tělo špatně reaguje na sůl ve stravě, pak je třeba v první řadě snížit množství sodíku. Jezte čerstvé potraviny místo vysoce zpracovaných, konzumujte hodně ovoce, zeleniny a celozrnných produktů.

Důležitá pro tělo

Sůl je směsí sodíku (40 %) a chlóru (60 %). Oba minerály jsou pro tělo velmi důležité. Sodík hraje roli při kontrakci svalů a ztrácí se pocením, což může vést k nepříjemným svalovým potížím. Též pomáhá udržet zdravý nervový systém, uvolňuje svaly, je důležitý pro kostní strukturu a reguluje objem krve a krevní tlak.

Chlór hraje roli v různých funkcích těla, od nervových impulzů až po rovnováhu tekutin. Nedostatek chlóru vede ke zhoršení trávení a může také vzniknout svalová slabost.

Reakce na sůl jsou silně individuální.

Každý na sůl reaguje naprosto jinak - někteří mohou bez problémů solit velmi mnoho, jiní zase reagují na nadměrný příjem sodíku vysokým krevním tlakem nebo nadýmáním. Ti, kteří na ni reagují citlivě, musí příjem sodíku kontrolovat, aby zabránili vedlejším účinkům. Ideální příjem soli je pro většinu lidí 6 gramů denně, což odpovídá zhruba jedné čajové lžičce.

Škodí mnoho soli?

Příliš vysoký příjem soli může zvýšit riziko rakoviny žaludku, protože chlorid sodný stimuluje růst bakterií Helicobacter pylori. Jedna z roku 2012 zdůrazňuje tento předpoklad, ale je třeba poznamenat, že se prokázalo propojení mezi rakovinou žaludku a slanou stravou, ovšem zase ne to, zda slané potraviny přispívají ke vzniku rakoviny.

Sůl lze u jídla nahradit bylinkami a nebo citrónem, díky tomu získají vaše dobroty úplně novou a hlavně čerstvou chuť.

Vysoké množství soli se nespojuje jen s rakovinou žaludku, může také dojít k nepříjemnému oslabení imunitního systému, což často vede k vysokému krevnímu tlaku u lidí, kteří jsou na sůl citliví.

Je solit méně správnou cestou?

Vysoký tlak je zátěží pro srdce, díky čemuž se zvyšuje riziko kardivaskulárních onemocnění. Prokázalo se ale, že dieta s nízkým obsahem soli snižuje krevní tlak, a to hlavně u těch, kteří trpí vysokým krevním tlakem. I v tomto případě ale platí již napsané: Každý na sůl reaguje jinak.

Citlivější z nás mají tendenci projevovat nižší krevní tlak, když se solí zacházejí šetrně. Osoby s normálním krevním tlakem pravděpodobně nebudou schopny pozorovat žádné změny.

Jak tělo reaguje na nedostatek soli?

Když solíte moc, je to špatně, ovšem když solíte málo, je to špatně také. Velmi snížený příjem soli může například vést ke zvýšené hladině cholesterolu a triglyceridů v krvi. Tyto mastné látky, které se hromadí v tepnách, mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění.

Velký nedostatek soli může klidně způsobit i inzulínovou rezistenci. Inzulín je hormon, jenž je zodpovědný za transport cukru z krve do buněk. Případná rezistence vede k tomu, že už není schopen účinně pracovat. Díky tomu se může stát, že se u vás zvýší hodnoty hladiny glukózy v krvi.