Chřipkové období je tady. Co ji vlastně způsobuje a jak se proti ní obrnit?

Chřipková epidemie je tady, do kdy je rizikové období?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Až 50 milionů lidí ročně onemocní v Evropě na chřipku. Jde o vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se přenáší z člověka na člověka vzduchem, ale také při kašlání nebo kýchání. Existuje vůbec nějaká úspěšná prevence?

Chřipka o sobě dává pořádně vědět během každého roku. Viry chřipky se totiž přenášejí opravdu velmi lehce, pokud se nakazíte, můžete ji šířit i v případě, že nepociťujete žádné její příznaky. Jde přitom o závažné onemocnění, kterým se nakazí 5 až 15 % populace. Nejdostupnější ochrana proti této nemoci a zároveň také nejdostupnější je očkování.

Kdy začíná chřipková sezona?

Její start je právě v říjnu a zpravidla trvá až do konce dubna. Chřipka klinicky probíhá jako akutní zápalové onemocnění horních dýchacích cest. Její nástup je obvykle pozvolný, z plného zdraví. Často je její start provázen zimnicí, bolestmi hlavy, stoupá i teplota, a to na 39 až 40 ºC. Nemocný má také bolesti svalů a kloubů, dráždivý kašel, pocit sucha a škrábání v hrdle.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v souvislosti s nadcházející chřipkovou sezonou upzorňuje na potřebu zvýšené ochrany proti viru chřipky v rizikových skupinách. Je tudíž velmi důležitá zvýšená informovanost společnosti. Chřipka se totiž velmi často zaměňuje s jinými, méně závažnými chorobami.

Jediným cílem virů je jejich množení a dělají to s pomocí kapiček, kterými se dostávají do dýchacích cest, napadají buňky, množí se a rozšiřují do celého těla.

Odborníci varují před jejím podceňováním. Může totiž způsobit vážné zdravotní komplikace, jako je zánět středního ucha, bakteriální zápal plic, ale v některých případech také komplikace, které mohou postihnout srdce nebo nervový systém. Dostavit se mohou i křeče, zápal mozku nebo může i chronicky selhat některý orgán a dokonce v závislosti na komplikacích může dojít i ke smrti.

Pokud má chřipku gravidní žena, pak se může stát, že se jí díky infikováním virem chřipky narodí dítě s velmi nízkou porodní hmotností, může ale také dojít k potratu nebo k narození mrtvého plodu.

Kde se vlastně bere?

Viry jsou nejjednodušší živé organismy, které nemají vlastní buňky, a tak na svoje množení využívají buňky jiných organismů. Jde o nejmenší známé organismy, přibližně 200 tisíc chřipkových virů poskládaných vedle sebe by vytvořilo řadu dlouhou jen přibližně jeden centimetr

Chřipkové viry se dělí do třech základních skupin, které jsou označovány prvními písmeny abecedy. Každá skupina má přitom ješt několik dalších kmenů, které se od sebe liší svými jednotlivými vlastnostmi a schopností vyvolat onemocnění.

Viry A a B jsou nejčastějšími původci každoročních epidemií, skupina C pak vyvolává pouze mírnější způsob onemocnění. Obecně jsou viry A a C nakažlivé jak pro člověka, tak i pro některá zvířata, virem typu B se zase může nakazit pouze a jen člověk

Pravidla pro silnější imunitu

  • přestaňte s kouřením
  • pravidelně doma větrejte
  • oblékejte se přiměřeně teplotám, které venku panují
  • každý den jezte ovoce a zeleninu, hlavně tu, která má vysoký podíl vitamínu C - jablka, citrusy, papriku, křen, česnek
  • zkuste co nejvíce spát
  • pravidelně cvičte nebo choďte na procházky
  • pijte vodu, neslazené čaje a nápoje, pomáhají totiž zvlhčit sliznice
  • myjte si ruce
  • otužujte se, ale s rozumem