Artritida: Jak zajistit, aby se bolest kloubů nezhoršila

Revmatoidní artritida způsobuje napadení chrupavek imunitním systémem
  |   zajímavost

Artritida je velmi rozšířeným bolestivým onemocněním kloubů, které se většinou postupem času zhoršuje. Naštěstí ale existuje hned několik jednoduchých způsobů, jak si od bolesti spolehlivě ulevit.

Toto nepříjemné onemocnění se projevuje otokem a zvýšenou citlivostí jednoho nebo více kloubů. Existuje hned několik typů artritidy, mezi ty nejběžnější patří osteoartróza a revmatoidní artritida, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Mezi symptomy nemoci, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním typu artritidy, kterou daný člověk trpí, patří:

  • bolest
  • otok
  • ztuhlost
  • začervenání
  • omezení pohybu

Osteoartróza

Tento typ artritidy je tím nejrozšířenějším. Způsobuje poškození kloubní chrupavky opotřebením.

Chrupavky nám v těle zajišťují pohodlný pohyb, umožňují totiž pohybování klouby téměř bez tření. Problém nastává v momentě, kdy se chrupavka opotřebí a dochází tak ke tření kostí o sebe. To totiž může vést až k obrušování koncových částí kostí o sebe, které je nejen velmi bolestivé, ale zároveň i pacienta, který osteoartrózou trpí, omezuje v pohybu. Navíc poté může dojít mimo jiné i k zánětu a otoku kloubu.

Revmatoidní artritida

U pacienta, který trpí revmatoidní artritidou, napadá jeho klouby jeho vlastní imunitní systém. Výstelka kloubu se poté zanítí a oteče. Toto onemocnění může nakonec chrupavku i kost v kloubu vážně poškodit.

Prevence

Naštěstí ale existuje hned několik rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost vzniku artritidy, kterým se můžete poměrně lehce vyhnout. Patří mezi ně mimo jiné i předešlý úraz kloubu a obezita.

Pokud se tedy chcete vyhnout vzniku artritidy, je nutné, abyste si dávali zvýšený pozor na možné zranění, a to zejména při sportu a udržovali si zdravou tělesnou hmotnost.

Existují ale i způsoby, jak si ulevit od bolesti dokonce i v momentě, kdy už artritidou trpíte. Hlavní je nepřestávat se pohybovat dokonce i přes bolest, nedostatečný pohyb totiž bolest ještě zhoršuje. Ideální je zvolit aktivity, které klouby tolik nezatěžují, patří mezi ně mimo jiné i plavání, procházka, dřepy, protahování a další.

Protizánětlivý jídelníček

Velmi důležitý je ale i náš jídelníček, který nám může pomoci snížit zánětlivost v těle a spolu s ní i otoky a bolest kloubů. Protizánětlivá strava je založená na zelenině, ovoci, luštěninách, semenech, tučných rybách a vyhýbá se průmyslově zpracovaným potravinám.

Jak na protizánětlivý jídelníček najdete zde.

Zdroj: Mayo Clinic, National Health Service

KAM DÁL: Jak posílit imunitu: 4 jednoduché kroky, které zvládne opravdu každý.