Mrazák jako vrah ovoce. Některý druhům zmražení naopak velmi pomáhá

Jaké ovoce do mrazáku nepatří
 

Některé druhy ovoce jsou jako stvořené pro to, aby se vložily do mrazáku. Když je ho mnoho a vy víte, že není ve vašich silách ho zpracovat, není nad čím přemýšlet. Jak se však mráz promítne do chuti a výživových hodnot? Je ovoce z mrazáku vůbec zdravé? A které druhy se pro takový postup vůbec nehodí? 

Do mrazáku jsme si zvykli vkládat v podstatě všechny druhy potravin. Zeleninu, maso a někteří ke spánku v mrazu ukládají také pečivo. Ani ovoce není v tomto tradičním způsobu uskladňovaní výjimkou. Existuje však pochopitelná obava, že mražené ovoce má oproti čerstvému mnohem méně vitamínů a minerálů. Jak je tomu doopravdy? 

Vědecká studie

Podobnou otázku si položil i vědecký tým Kalifornské univerzity doktora Aliho Bouzariho. Ten podrobil srovnání obsahu vitamínů u celkem 8 druhů čerstvého a mraženého ovoce a zeleniny. Jejich výběr měl jasné kritérium. Jednalo se o nejčastěji uložené potraviny v našich mrazácích. Šlo tedy o kukuřici, brokolici, mrkev, hrášek, zelené fazolky a z ovoce jahody a borůvky. 

Výsledky průzkumu byly překvapivé. Zmražení mělo na všechny druhy uložených potravin jen minimální vliv. Některé vzorky dokonce vykazovaly zvýšené nutriční hodnoty. Vědci byli také překvapeni, že se u vzorků nezměnil obsah vlákniny a minerálů. Důkaz o tom, že mražení ovoce a zeleniny v podstatě nezpůsobuje skoro žádné změny. Otázka však zůstává, jak je to u chuti potravin. 

Velké množství vody, které se do zmražené zeleniny či ovoce dostane, nepopiratelně ubírá na čerstvosti a i když to není evidentní v měřených výživových hodnotách, v ústech chuťové buňky neošálíte. Jsou však konkrétní druhy ovoce, kterým mrazák doopravdy škodí. O jaké se jedná? 

Exotika z mrazáku

Asi největší chybu, kterou můžeme udělat, je vložit do mrazáku exotické ovoce. Definitivně tím narušíte její konzistenci a chuť. Tropické ovoce jako banány, avokádo či mango po rozmražení prostě nepoznáte. 

Další velkou chybou, kterou zmražené ovoce likvidujete, je způsob, jakým je do mrazáku ukládáte. Nikdy se nesmí obejít bez obalu, protože i když je zmražené, může velmi rychle osychat. U dlouhodobého skladování vitamíny mizí a ani vědecká studie je nezachrání. Proto je dobré uvažovat o zmražení alespoň zavařeného ovoce. 

Stejně tak do mrazáku neuskladňujte ovoce, které v sobě obsahuje hodně vody, jako jsou jablka či citrusy.

KAM DÁL: Seriálový doktor House je v Guinessově knize rekordů. Kvůli nebezpečné infekci se vzdal sportu

 

Klíčová slova: