Plíseň v domácnosti ohrožuje vaše zdraví. Bojovat s vlhkostí se vyplatí

Plíseň v domácnosti může způsobit vážné problémy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Černé rohy, těžký vzduch a nevábná vůně nejsou ideálními partnery v domácnosti. Tvorba plísní vám může pořádně zkomplikovat život. Vlhké prostředí je důvodem častých zdravotních problémů. Jak předejít obtížím? Projdeme si několik rad, které vám pomohou.  

V první řadě je nutné vlhkost v domácnosti změřit pomocí vlhkoměru. Důležité je vědět, že optimální vlhkost se pohybuje mezi čtyřiceti až padesáti procenty vlhkosti vzduchu. Když hodnota vlhkoměru ukazuje nad šedesát procent, je nutné situaci neprodleně řešit. 

Černá plíseň a zdravotní komplikace

Pokud v domácnosti narazíte na nevzhledné chomáče v koutech koupelny nebo černé rohy u oken, jistě vás napadne, že takhle jste si svůj ideální domov nepředstavovali. Estetika je jedna věc, ale pokud se vám plíseň nastěhovala do domu, problém vzniká hlavně ve vztahu k vašemu zdraví.

Zdravotní komplikace nastávají hlavně v souvislosti s dýchacími cestami. Plíseň je vlastně houba, která své výtrusy uvolňuje do atmosféry a lidé je pak dýchají. Většinou na to reagujete častým kašlem a kýcháním. Tělo tak jasně naznačuje, že něco není v pořádku. Nejrizikovější jsou lidé se slabou imunitou.

Jsou případy, kdy se vdechnuté výtrusy plísní usadí v plicích a následně vyklíčí v nepříjemný zánět. Ten může v úplně nejkrajnějším případě způsobit i smrt. Většinou se však projevují alergickými reakcemi a astmatickými záchvaty. Nejohroženější jsou děti, staří lidé a ti, co už trpí nějakou nemocí. Řešení se hlavně nesmí odkládat, aby existence plísní v domácnosti nezpůsobila nějakou tragédii. 

Jak na to?

Základním řešením je udržovat ideální vlhkost a každý den otevřenými okny poctivě provětrat všechny místnosti. V optimálním případě je vhodné zkusit vytvořit neustálý průvan. Pokud plísně na něco reagují velmi negativně, tak je to právě vzduch. Předejít velké vlhkosti můžete také tím, že zredukujete počet květin a nebudete tak často sušit mokré prádlo uvnitř. Stejně tak je nutné neprodleně vyhazovat potraviny se sebemenším náznakem plísně. 

Nevětrejte ve chvíli, kdy venku prší. Podle expertů na ČVUT je efekt zcela opačný a plísním se naopak velmi daří.

Když už se plísně natrvalo usadily v nějaké místosti, je nutné zvolit rychlé řešení. Prostředek, který se nazývá Biocid, je ze všech nejvhodnější. V obchodech ho najdete pod obecně známějším názvem Savo. Postupujte s ním opatrně, protože jakýkoli flek na koberci nebo na vašem oblečení je nevratně vyžraný.

V momentě, kdy se plíseň rozrostla do větších rozměrů, je dobré oškrábat malbu ve vetší ploše, než se plíseň objevuje. Plochu pak pokryjte dvěma nebo třemi nátěry protiplísňového přípravku. Pomůže i lepší vzdušnost bytu, kterou zajistíte tím, že nábytek nebude doléhat až ke zdi a bude mít minimálně pěticentimetrový odstup. 

Když nic nepomáhá?

Pokud se plíseň neustále vrací a vy jste vyzkoušeli všechny přípravky a poslechli všechny rady, nezbývá než se pustit do složitějších zásahů. Tím jsou stavební úpravy bytu nebo domu. Základním prvkem je posílení vnější izolace, zlikvidovat tepelné mosty mezi ve střešních konstrukcích a opravit těsnění spár. To jsou však nákladnější investice, které se jako prevence proti potenciálním zdravotním problémům vyplatí. 

Klíčová slova: