Vážné onemocnění ledvin: Na co si dát pozor na toaletě?

Ledviny jsou hned po mozku tím nejkomplexnějším orgánem v těle
  |   zajímavost

Alkohol neničí pouze játra, ale dokonce i ledviny. Pokud tedy neodmítnete sklenku červeného nebo láhev piva, mějte se na pozoru. Může se u vás totiž objevit nebezpečné onemocnění ledvin, lehce ho poznáte během několika symptomů.

Onemocnění ledvin související s alkoholem je způsobeno nadměrnou konzumací tohoto oblíbeného nápoje. Ledviny jsou hned po našem mozku tím nejkomplexnějším orgánem v lidském těle, jak na svém webu uvádí Národní zdravotní služba. Tento párový orgán v těle zastává hned několik důležitých funkcí, mezi které patří mimo jiné i filtrace toxinů, podpora zažívání, regulace hladiny cukru a cholesterolu v krevním oběhu a pomoc s bojem proti nejrůznějším patogenům a infekcím.

Pokaždé, když naše ledviny filtrují alkohol pryč z těla, některé jejich buňky odumírají. Ledviny jsou sice schopné regenerace, mohou tedy odumřelé buňky nahradit, pokud ale konzumujete nadměrné množství alkoholu pravidelně, mohou tuto schopnost ztratit.

Tento druh onemocnění ledvin se většinou zpočátku neprojevuje žádnými symptomy, ty přicházejí až ve chvíli, kdy dojde k závažnému poškození ledvin. Patří mezi ně mimo jiné:

  • nevolnost
  • ztráta hmotnosti
  • žluté oční bělmo
  • zažloutlá kůže
  • otok břicha a kotníků
  • ospalost
  • zmatení
  • zvracení krve

Krev ve stolici

K příznakům onemocnění tohoto párového orgánu souvisejícím s konzumací alkoholu patří ale také jeden symptom, na který je radno si dát pozor na toaletě. Jde o krev ve stolici.

Jak na očistu ledvin najdete zde.

Neznamená to ale, že nález krve ve stolici automaticky značí, že máte onemocnění ledvin. Tento příznak totiž může naznačovat vznik celé řady vážných i méně vážných onemocnění, vždy ale znamená, že se něco děje. Krev ve stolici byste tedy v žádném případě neměli ignorovat. Pokud se u vás objeví některý z výše zmíněných příznaků, nebo dokonce několik z nich, co nejdříve kontaktujte svého praktického lékaře.

Podle Center pro prevenci a kontrolu nemocí by muži neměli konzumovat více než dva alkoholické drinky denně a ženy více než jeden alkoholický nápoj za den.

Zdroj: National Health ServiceCenters dor Disease Control and Prevention

KAM DÁL: Vysoký cholesterol a hladina cukru v krvi: Pomůže sladká svačinka.

Klíčová slova: