Alergie na blechy není u koček neobvyklá

Kousnutí blechy může u kočky spustit alergickou reakci, která se mimo jiné projeví vypadáváním srsti a boláky na kůži
 

I obyčejná micka z vesnice může být alergická na kousnutí parazitem. Jak se to projeví? A co s tím?

Blechy jsou nejen přenašeči nejrůznějších chorob, ale mohou způsobit i nepříjemnou alergickou reakci. „Když byly naší kočce asi čtyři roky, najednou jí začala vypadávat srst. Nejdřív se objevila jen jedna maličká lysinka, ale brzy měla holých míst víc. Veterinář nám řekl, že je to nejspíš nějaká plíseň a dal nám roztok na ošetření napadených míst. Po pár týdnech se ale nic nezměnilo a lysých míst ještě přibylo. Kočka se navíc hodně škrábala, kůži měla celou červenou, byla neklidná,“ vypráví o této zkušenosti chovatelka Kateřina.  

Ne vždy se příčina odhalí

Někdy se může stát, že ani zkušený veterinář příčinu takových problémů neodhalí. Tak to bylo i v případě micky z vesnice, která byla stále léčena na plísňové onemocnění. Její stav se zhoršoval. Podle chovatelky jí zůstaly jen chlupy na hlavě, předních packách a trupu. Zbytek těla měla bez chlupů a plný boláků, které si pořád škrábala. Teprve když Kateřina navštívila jiného zvěrolékaře, dozvěděla se, o co se skutečně jedná. Zvířecí lékařka odebrala vzorek srsti, vyšetřila jej a zjistila, že bleší kousnutí micce způsobuje alergickou reakci, která se projevila zmíněnými obtížemi.

Blechy musí pryč

Aby byla kočička zase fit, bylo nutné nejdřív odstranit blechy. Ty nejspíš přinesl domů pes, který sdílel domov společně s kočkou. A tak Kateřina vydezinfikovala celý byt – dobrým pomocníkem jí byl antiparazitální sprej, vyprala na vysokou teplotu všechny pelíšky, polštáře a koberečky. Pak přišli na řadu mazlíčci, kteří dostali nové obojky Foresto proti parazitům. Ten má tu výhodu, že chrání kočky a psy až 8 měsíců. Od té doby je chovatelka více pečlivá v péči o své mazlíčky. Dbá na to, aby se u nich už žádná blecha neobjevila.

                                                              

Klíčová slova: