V dubnu dýně sázíme, na Halloween je sklízíme

Na zasazení dýní je ten správný čas
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pokud si chcete vypěstovat vlastní dýně, je na přípravu nejvyšší čas. Na výběr máte z několika odrůd, z nichž některá vyniká chutí, jiná vzhledem.

Kvůli stále ještě hrozícím mrazům si pro každou rostlinku připravte malý květináč. Semena sázejte do hlíny dva centimetry hluboko a nechte na slunném místě, nejlépe na okně. Zalévejte dvakrát týdně.

Po „zmrzlých“ přesuňte dýně na zahradu

Po půlce května už se nemusíte bát, že by dýně spálil mráz. Opatrně je tedy přesaďte na záhon a udržujte vzdálenost minimálně jeden metr. Tykvím se bude dařit na slunném místě, pokud nejsou venku horka, stačí je lehce zalévat jednou týdně. Dokáží si vystačit ze závlahy z půdy. Po přesazení dýně přihnojte, ať lépe zakoření v půdě.

Hokaido, máslová a špagetová dýně jsou nejoblíbenější

Původní dýně vážila při sklízení přes dvacet kilogramů. Pěstitelé ale vyšlechtili mnoho odrůd různých tvarů i odlišných chutí. My Vám přinášíme tři nejoblíbenější.

Hokaido – Hokaido patří mezi bestseller. Má jemnou a nasládlou chuť, ale hlavně slupka této tykve je natolik tenká, že ji nemusíte loupat. Po tepelné úpravě ji prakticky nepocítíte. Hokaido se využívá především při vaření polévek a pro pyré.

Máslová dýně – Máslová dýně připomíná zdánlivě velkou hrušku. Slupka je světlejší než dužnina. Je také velmi pevná, proto je potřeba je oloupat. Výrazná chuť tohoto druhu vynikne v koláčích.

Špagetová dýně – Uvnitř oválné tykve jsou dlouhá vlákna, která se přidávají celá do polévek. „Špagetovka“ má oproti předchozím odrůdám velmi jemnou chuť a proto se používá jako přísada do omáček.

Klíčová slova: