Rady a triky na nejčastější skvrny v domácnosti

Každá skvrna se dá se správným postupem odstranit
 

Káva, inkoust, rtěnka, vosk nebo nikotin. Na každou skvrnu platí jiné fígle. Budete překvapeni, jak v čištění může pomoci obyčejné mléko.

Káva – Okamžitě namočte oblečení do studené vody a přidejte sůl. Pošpiněné místo můžete lehce potřít citronem, který smaže zbytek skvrn.

Čokoláda – Skvrny od čokolády propláchněte čistou vodu, nepřidávejte žádný čisticí prostředek. Látku poté jen namočte do vlažného mléka, nikdy ji však nedrhněte. Skvrna z oblečení pustí, teď už stačí jen vyprat v pračce.

Rtěnka – Rtěnka ve většině případů zmizí během klasického praní. Pokud ale používáte velmi syté barvy, skvrny nezmizí, naopak se rozpustí na větší část oděvu. Proto je lepší skvrnu namočit do glycerinu a až poté vložit do pračky.

Inkoust - Osvědčenou metodou na kaňky od inkoustu je namočit špinavou část do horkého mléka a nechat minimálně hodinu působit. Potom látku ručně vyperte v hodně teplé mýdlové vodě a nakonec vložte do pračky na klasické praní. Po inkoustu nezbyde ani stopa.

Víno – Bílé víno odstraníte vařícím mlékem. Pokud máte čerstvé skvrny od červeného vína, posypte je solí a propláchněte minerálkou. U zaschlých stop od červeného vína používejte teplou mýdlovou vodu.

Tráva – Flek od trávy nikdy nezačínejte omývat vodou, další čištění by bylo mnohem náročnější. Na tyto šmouhy platí potření máslem namočení do mléka, nebo ošetření 70% alkoholem.

Krev – Na krev nikdy nepoužívejte teplou vodu. Skvrnu propláchněte ve velmi studené vodě. Smíchejte balíček jedlé sody s jedním hrnkem vody a místo zašpiněné od krve do tohoto roztoku namočte.

Žvýkačka – Oblečení dáme na dva dny do mrazáku, poté se dá skoro celá žvýkačka odškrábnout. Zbytky odstraníme čistým lihem.

Vosk – Na místo ušpiněné voskem přiložte papírový ubrousek a přežehlete žehličkou. Rozpuštěný vosk se přilepí na ubrousek. Pokud byl vosk barevný a na látce zůstává barevná skvrna, vyčistíte ji pomocí octové vody.

Nikotin na prstech kuřáků – Žluté skvrny z rukou odstraníte pomocí citronové šťávy nebo margarínu.

 

Máte další praktické rady při odstraňování skvrn? Podělte se o ně s námi do komentářů.