Královnou koupelen jsou orchideje

Pravé místo pro orchidej je vaše koupelna
 

Orchideje pochází z tropických vlhkých pralesů, proto jim vlhké prostředí koupelen prospívá. Držte se pár jednoduchých rad a stanete se mistry v jejich pěstování.

Na světě je něco přes dvacet tisíc druhů orchidejí. Většina z nás ji má nebo mělo doma, bohužel také se většině z nás stalo, že orchidej už znovu nevykvetla. Jak tedy docílit nových květů? Zeptali jsme se dlouholeté pěstitelky orchidejí na její osvědčený fígl.

Vybírejte si ze všech odstínů barev

Mýtus o květináči na okně

Orchideje jsou tropické teplomilné květiny, proto se nejčastější a nejzásadnější chybou stává umístění květináče na okno. Ano, orchideje mají sice rády světlo, ale protože pochází z pralesa, potřebují vlhko. A pokud tedy nepoužíváte silný zvlhčovač vzduchu, vlhké prostředí u roztopeného radiátoru nenajdete.

„Jestli položíte orchidej k oknu a do suchého prostředí, budete ji muset pravidelně zvlhčovat, ani to vám nezaručí, že se květině bude dařit,“ říká odbornice na orchideje. Na zvlhčování a zalévání používejte nejlépe dešťovou vodu, která neobsahuje minerály, voda z vodovodu je pro přirozené prostředí orchidejí tvrdá.

Čtěte také: Pěstujte netradiční balkonové květiny

Tropický prales hrdě zastoupí koupelna

Jaký je tedy ten fígl pro rozkvetlé orchideje? Vaše koupelna. Vlhčí a teplejší místnost, která je schopná vytvořit podmínky pralesa, byste ve svém bytě asi těžko hledali, pokud máte v koupelně okno, můžete tam orchidej nechat trvale. Pokud okno v koupelně není, vezměte orchidej čas od času na světlo. V obou případech platí, že by se orchidej měla pravidelně hnojit.

Phalaenopsis je druh orchideje, který je nejméně náročný na péči

Odkvetlou rostlinu nevyhazujte a obrňte se trpělivostí

Při správné péči o orchideje trvá její kvetení déle. Přesto ale i orchidej, kterou budete hýčkat, jednou odkvete. Prvním a zásadním pravidlem je stvol neřezat nebo rostlinou rovnou vyhodit. Pečujte o stvol stejným způsobem, jako když kvete, a orchidej opět vykvete. Čekání na nové květy může trvat dokonce pár měsíců, proto doporučujeme se obrnit trpělivostí.

Orchidej nenechte stát ve vodě

Přestože tyto květiny nesnesou sucho, jejich velkým nepřítelem je květináč plný vody. Z jejich přirozeného prostředí jsou totiž zvyklé, že po nich voda pravidelně stéká, ale nikdy v ní nejsou ponořené. Doporučujeme koupit si přímo uzpůsobený květináč pro orchideje, který nedovolí, aby květina ve vodě stála.

Doporučujeme: Předcházejte rakovině s pěstováním kustovnice čínské