Muchovník doladí vzhled zahrady a vy si pochutnáte na sladkých plodech

Muchovník vypadá na zahradě skvěle, oceníte ale především jeho plody
 

Muchovník se za posledních pár let stal nejoblíbenějším okrasným keřem, přesto ho mnoho zahrádkářů stále ještě nezná. Nepotřebuje jinou péči než zastřihávání a navíc jsou jeho plody nadmíru chutné a plné vitaminů.

Uvažujete, který okrasný keř si zasadíte na zahradu? Máme pro vás výborný typ. Nejen, že vypadá k světu, ale nedá vám prakticky žádnou práci a navíc si pochutnáte na jeho zdravých plodech plných vitamínů a minerálů, které chutí, tvarem i barvou připomínají borůvky.

Vybírat můžete mezi dvaceti druhy muchovníku v závislosti na tvaru nebo výšce, některé z keřů vyrostou až do délky třiceti metrů, jiné připomínají drobné okrasné stromky.

Mezi okrasnými keři jen těžko najdete odolnější

Indiánská borůvka, jak se jinak tomuto keři říká, přečká teplotu až minus 30 stupňů. Nemusíte se tedy bát, že by s ním česká zima zatočila. Na zahradě pro něho vyberte slunné místo, plody budou lépe zrát a budou také o poznání sladší. Během doby sázení doporučujeme keře pravidelně zavlažovat. Po kvalitním zakořenění už se o jejich závlahu prakticky nemusíte starat, keři postačí vláha, kterou si sám vezme z půdy, a to i v případě, že nastanou dlouhé suché dny.

Mezi časté starosti zahrádkářů patří choroby rostlin a jejich napadení škůdci. Ani tenhle problém se muchovníku netýká, vyznačuje se vysokou odolností. Muchovník je jednoduše „samorost“.

Plody muchovníku jsou napěchované vitamíny

Sladké plody jsou bohaté na vitaminy a minerály a skvěle chutnají

Jednou z jhlavních předností tohoto okrasného keře jsou jeho plody. Dozrávají už na začátku července a vy si tak na nich můžete pochutnávat celé léto. Pod slupkou obsahují velké množství vitaminu C, který silně podporuje imunitu. Dále je tam vitamin B12, který působí příznivě na vlasy a nehty a především na pokožku, která pod silným náporem slunce během léta trpí. V muchovníku je zastoupený i vysoký podíl vápníku a pravidelná konzumace pomáhá předcházet problémům se žaludkem.

Plody je možné usušit a pracovat s nimi v kuchyni po celý rok. Muchovníkový koláč patří mezi pochoutku, výborně se také zužitkuje v přípravě domácích marmelád a džemů nebo jako sladké doplnění zmrzlinových pohárů. Nedávno se začalo vyrábět i muchovníkové víno.

Rozkvetlý muchovník vypadá pohádkově

Keř se rychle rozrůstá a plodí až padesát let

Z plodů muchovníku se budou radovat ještě vaše děti, možná i vnoučata. Jeho životnost totiž přesahuje padesát let. U druhů, které dosahují velkých výšek, doporučujeme zastřihovat keř ve výšce třech metrů, muchovník zahoustne a pro vás bude přirozeně snazší česání jeho plodů. Střih keřů provádějte dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim.

Malé muchovníky sázejte přibližně metr a půl od sebe, díky jejich rychlému růstu se brzy spojí, ale nebudou si navzájem ubírat místo a dusit se.

Na první menší sklizeň se můžete těšit už druhý rok, od třetího roku už bude plodit hojně.