Okusovači útočí: Deset rad v boji se slimáky a plzáky
Mezi nejúčinnější prostředky v boji proti plžům se řadí sklenka piva, indický běžec nebo nechte bojovat plže mezi sebou. Přečtěte si všechny zahrádkáři doporučené rady proti slimákům a plzákům.
Slimáci a plzáci znamenají problém pro každého zahrádkáře. Rostliny neokusují, ale přímo otrhávají, protože nemají zuby. Útočí především v noci a během brzkého rána. Jejich usilovnou práci zničit naši opečovávanou zahrádku nemůžeme nazvat jinak než žravostí. Přinášíme vám deset rad, jak si se slizkými nepřáteli poradit.
Na naše záhonky útočí více druhů slimáků, slimáci nejsou však nejhorší. Nejvíce problémů nám natropí plzáci, a to především plzák španělský, který dorůstá až do délky dvanácti centimetrů a je vytrvalým jedlíkem s dobrou pamětí, rád se vrací na místa, kde mu chutnalo.
Sklenka piva zneškodní slizkého nepřítele
Pivo a především obsažené kvasnice v pivu plžům voní. Připravte si plastový kelímek a zahrabejte ho do půdy, aby mu vyčníval centimetrový okraj. Do půlky kelímku nalijte pivo a můžete jít v klidu spát.
Ráno si můžete dojít spočítat, kolik slizkých štamgastů přijalo vaše pozvání. Ve snaze napít se voňavého moku spadnou slimáci do piva a utopí se.
Osolte jim život
Solení slimáků a plzáků patří mezi drastické metody, naneštěstí pro ně jsou nejúčinnější. Počkejte si, až večer začnou vylézat ze skrýší, a lehce je posolte, sůl slimáka během chvilky zabije.
Dejte si ale pozor, abyste to se solí nepřehnali, mohli byste tak uškodit vlastní půdě i některým rostlinám.
Pozvěte plzáka na kávu
Plži mají citlivý čich a co jim nevoní, tomu se vyhnou. Oproti lásce k pivu cítí nelibost ke kofeinu. Okolo záhonku nasypte piliny a důkladně je prolijte silnou tureckou kávou. Slimáci půjdou o dům dál.
Přilákejte do zahrady ptactvo
Jednou z možností jsou také přirození nepřátelé slimáků i plzáků a to jsou ptáci, kteří si na nich s chutí pochutnávají. Přilákejte ptáky pomocí naplněných krmítek a jako dezert si odnesou i pár plžů. Stejnou službu nabízí i ježci.
Aromatické bylinky slimákům nevoní
Přestože působí plži na pohled dosti odpudivě, jsou to vybíraví tvorové a dobře si rozmýšlí, co okusují a přes co polezou. Vyhýbají se silně aromatickým rostlinám, zasaďte si tedy kopr, tymián, levanduli, měsíček, kostival nebo pelyněk.
Indický běžec sezobne každého plže
Výborným jedlíkem plžů je druh indický běžec. Je to druh kachny, který by v pojídání slimáků vyhrál všechny soutěže.
Připravte si svaly a sbírejte!
Sbírání je logická a účinná metoda, jak se slimáků zbavit. Zabere sice více práce, ale pokud slimáky usmrtíte nebo je odnesete do vzdálenějších míst, je tato metoda poměrně spolehlivá. Pokud je vám slimáků líto a nechcete je usmrtit, odneste je do minimální vzdálenosti padesáti metrů od vaší zahrady, plži mají schopnost pamatovat si, kde jim chutnalo, a vrátit se zpět.
Proto většina zahrádkářů uděluje slimákům ortel smrti.
Boj plže proti plži
Ačkoli se to může zdát nepravděpodobné, slimáky i plzáky dokáže zabít jiný druh plže – a to hlístice. Mikroskopické hlístice smíchejte s vodou a na jaře s nimi zalijte záhonky, poradí si se slimáky, ale vašim květinám neublíží.
Nakrmte je slimáčími granulemi
Chemie není úplně nejekologičtější variantou hubení slimáků, ale když nic jiného nepomáhá, i zarytý ochránce přírody po chemii sáhne. Stačí si v zahradnictví koupit granule vyrobené pro hubení slimáků a záhonky jimi posypat. Slimákům granule voní a rádi si na nich pochutnají.
Pastí není nikdy dost
Jako náplň do pastí se také osvědčily psí a kočičí konzervy. Jejich vůni plži neodolají a do pasti spadnou s nadšením.
Čtěte dále
Prastará magnolie vnáší do zahrady závan exotiky
Exotická magnolie vznikla před více než dvaceti miliony let a stále je okrasou našich zahrad. Vyniká velkou zvláštností, většina jejích druhů začíná kvést ještě před olistěním. Daří se jí i v znečištěném ovzduší velkých měst, dřevo z magnolie je velmi ceněné.
Magnolie je původně opadavý okrasný strom nebo keř, mezi více než stopadesáti druhy si ale můžete vybrat i stálezelené stromy. Pochází ze subtropického pásma jihovýchodní Asie, díky své oslnivosti ji pěstitelé rozšířili po celém světě, zdobí zahrady skoro v každé zemi a volně roste ještě v Severní a Střední Americe.
Tyto okrasné rostliny mají i český název šácholan, který se ale příliš neujal. Zahradnictví většinou nabízejí šácholany pod jejich latinským názvem magnolie.
Nevinně vypadající květy se objeví ještě před zazelenáním listů
Magnolie se dělí do dvou skupin – první kvete ještě před olistěním, druhá až po olistnění. Více oblíbenou variantou jsou magnolie, které po zimě vykvetou, ještě než se objeví první lístky. Mezi rostlinami je tento jev velkou raritou, snad proto vábí tolik pohledů.
Květy magnolií dosahují délky od deseti až do patnácti centimetrů a na výběr máte mezi několika barvami. Základní barvou květů je bílá a světle narůžovělá, vyšlechtěné jsou ale již odrůdy v tmavě fialové nebo dokonce ve žluté barvě.
Pro rostlinu vyberte na zahradě pevné místo, přesazování jí nesvědčí
Šácholánu se dobře daří v přiměřeně vlhkých a humózních půdách, vyhněte se půdám vápenatým a jílovitým, které růstu nijak nesvědčí. Rostliny doporučujeme kupovat nejlépe v kontejnerech, ve kterých nehrozí velké poškození kořínků. Kořeny magnolií jsou totiž velmi náhlé.
Z tohoto důvodu vybírejte pro rostlinu místo na zahradě pečlivě, abyste se vyhnuli zbytečnému přesazování. Má ráda slunná místa s dostatkem závlahy, to ovšem neznamená, že by měla stát v jezírku. Mladý stromek také nesázejte příliš hluboko.
Musíme ale zmínit, že magnolie jsou odolné rostliny, které dobře snáší znečištěné ovzduší. Proto je můžeme často vidět vysázené ve větších počtech uvnitř velkých měst.
Nepodceňujte přísun živin
Růstu magnolie v České republice se daří a odolává i tužším zimám. Neměli bychom však opomíjet pravidelný přísun živin. Stejně jako lidské tělo i tělo rostliny potřebuje doplnit vitaminy a minerály. V obchodech nabízí hnojivo speciálně určené pro okrasné keře.
Můžete si ale také vyrobit vlastní ekologické hnojivo, příprava zabere pár minut a vy se tak vyhnete dodávání nadbytečné chemie do půdy, návod jsme pro vás připravili zde.
Předchůdci magnolií pamatují dinosaury
První rostliny tohoto druhu vznikly ještě před vývinem dnešních včel. Opylovali je ještě prastaří brouci, proto jsou jejich pestíky uvnitř květů tuhé, pradávná rostlina se tak musela chránit, aby ji brouci nepoškodili. Archeologům se podařilo získat vykopávky fosilií, které jsou starší více než dvacet milionů let.
Své využití našla i v lékařství
Do zkoumání příznivých účinků magnolie na lidské zdraví se pustil tým z jedné americké lékařské univerzity. Po mnoha testech došli odborníci k závěru, že výtažky magnolie dokáží účinně ničit rakovinná bujení a pozastavovat růst nádorů.
Prokázané jsou i desinfekční účinky z lihových extraktů magnolií, působí tedy proti vzniku bakteriálních infekcí a navíc snižují krevní tlak a pomáhají v průběhu léčby leukémie.
Dřevo magnolie je velmi ceněné
Dřevnatá část stromů je velmi tvrdá, užívá se k výrobě kvalitního nábytku. Tyto kousky jsou často označovány za sběratelské a jejich pořizovací cena bývá někdy mnohonásobně vyšší. Mezi největší obchodníky světa s magnoliovým dřevem patří Florida.
PR článek
0Související články
Další článek (vyjížděcí box)
Litchi: RADY jak pěstovat a používat v kuchyni
Litchi je asijské ovoce s příjemnou sladkou chutí, díky které je výbornou přísadou do salátů a kompotů. Vypěstovat si ho můžete sami dvěma způsoby a navíc obsahuje léčivé látky.
Asijské exotické ovoce litchi (také liči) je vitaminová bomba, která v sobě obsahuje více vitaminů C než běžné citrusové plody. Pochází z Číny a Indočíny, kde jsou vhodné podmínky pro pěstování těchto majestátních stromů, které dosahují výšky až dvaceti metrů, pro snadnější česání plodů se je ale pěstitelé snaží udržet v maximální výšce do šesti metrů. Strom se dožívá i dvou set let.
Plody se hodí do lehkých salátů a kompostů
Plody litchi jsou oválné a dorůstají do velikosti čtyř až pěti centimetrů. Díky jejich sladké chuti jsou pravidelnou přísadou letních ovocných salátů, výborně se kombinují s banány, jablky a především s kyselejším ovocem, jako je například kiwi. Sladká chuť litchi totiž umírní kyselost a vy tak nemusíte do salátů přidávat zbytečné množství nezdravého cukru.
Z malého plodu litchi se ale jí pouze bílá až namodralá rosolovitá dužnina. Před konzumací tedy nezapomeňte oloupat oranžovou tvrdou slupku, která připomíná skořápku s malými výstupky, a odstranit a uschovat semeno. Bude se hodit zahrádkářům, ze zdravého semene si můžete vypěstovat vlastní stromek.
Čínské jablko, švestka nebo čínské jahody
Litchi je možné konzumovat na mnoho způsobů a podle toho také získávají další jména. Pokud si chcete pochutnat na sušené variantě tohoto ovoce, nazvete jej čínské švestky.
Při konzervování plodů se ujal název čínské jahody, litchi v kompotech se nazývá čínskými jablky. Používá se také do džemů, omáček, bowlí a domácích marmelád, oblíbené jsou i zmrzlinové poháry s litchi nebo francouzské palačinky pokládané tímto exotickým ovocem.
Dejte si ale pozor, abyste jedli plody pouze čerstvé nebo konzervované. Nikdy litchi nevařte, nesmažte ani nepečte. Vysokými teplotami dužnina ztvrdne a stane se nepoživatelnou.
Vypěstujte si vlastní strom ze semínka nebo roubováním
Trpělivý zahrádkář si může vlastní rostlinku vypěstovat z jediného semene. Postačí vám nádobka, do které namíchejte půdu s pískem v poměru 1:1 a doprostřed vložte semeno, které musí být zdravé. Kvalitní semeno je tmavě hnědé a lesklé, na omak musí být pevné.
Nádobku v prvním měsíci klíčení postavte na radiátor a pravidelně zalévejte tak, aby půda byla stále vlhká. Přibližně po měsíci začne rostlinka klíčit nad povrch zeminy, odstraňte ji z radiátoru a vyhněte se kontaktu s přímým sluncem. Slunce by mohlo malou rostlinu spálit, to ovšem neznamená, že nepotřebuje světlo. Zpět na slunce litchi umístěte po třech měsících a poté dbejte, aby ke slunci měla neustálý přístup. Dospělá rostlina bez slunečních paprsků neplodí. Ideální teplota pro pěstování se pohybuje mezi 18 a 28 °C.
Pokud pěstujete litchi ze semínka, musíte se však obrnit trpělivostí. Během prvního roku rostlina nijak výrazně nepovyroste, protože se dožívá až dvou set let, můžeme říci, že má na všechno spoustu času.
Chcete-li si tedy na sladkých plodech pochutnávat častěji, nabízí se možnost roubování. Roubované litchi vám prodají skoro v každém zahradnictví.
Čínská medicína nedá na litchi dopustit
Čínští léčitelé už od pradávna používají litchi pro léčbu kašle, při bolestech žaludku a pro zlepšení funkce lymfatického systému. Z usušené a namleté slupky připravují čaj, který pomáhá při silném průjmu.
Malé plody litchi obsahují více vitaminů a minerálů než většina druhů ostatního ovoce. Jsou napěchované vitaminem C, B1, B2, kyselinou askorbovou a nikotinovou, našemu tělu dodávají také minerály, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, železo, sodík a draslík.
PR článek
0Související články
Další článek (vyjížděcí box)
Ploštičník předchází rakovině prsu a pomáhá při ženských obtížích
Ploštičník je účinným lékem při zmírňování obtíží v průběhu menopauzy, tlumí menstruační a porodní bolesti a pomáhá předcházet rakovině prsu. Ke zdárnému růstu potřebuje pouze vlhké místo a co nejméně slunce.
Ploštičník je vytrvalá bylina, která by neměla chybět na zahradě žádného zahrádkáře a především
zahrádkářky. Jeho účinky objevili severoameričtí indiáni, jejichž poznatky o této léčivé bylině se rozšířily do celého světa. Ženám uleví a zahradu zkrášlí nenápadnými a přesto kouzelnými kvítky. Dorůstá délky padesáti centimetrů až do dvou metrů.
Zmírní porodní bolesti a poradí si s přechodem
Blahodárných účinků ploštičníku už dlouhá léta využívá nejedna žena. Zmírňuje premenstruační syndrom a tlumí nepříjemné menstruační křeče. Díky svému protikřečovému působení pomáhá při snadnějšímu průtoku krve u porodu a ženám krátce po porodu ulevuje od bolesti a urychluje hojení ran. Je také účinným prostředkem při zmírňování návalů při menopauze, dokáže totiž v těle snížit hladinu luteotropního hormonu, který má na vzniku návalů největší podíl.
Hadovitě zkroucený kořen ploštičníku obsahuje velké množství fytoestrogenů, což jsou rostlinné estrogeny, které se velmi podobají lidským. Při užívání odvaru z ploštovičníku v průběhu menopauzy se fytoestrogeny váží v prsou a pomáhají tak zabraňovat vzniku rakoviny prsu. O dalším pomocníkovi při předcházení rakoviny jsme psali zde.
Tato léčivka má také lehké protizánětlivé účinky.
Pro správný růst potřebuje vlhko a stín
Ploštičník patří mezi menší skupinu vytrvalých bylin, které slunce nepotěší. Pokud chcete tuto trvalku pěstovat, připravte si pro ni na zahradě stinné a vlhké místo, pokud možno s nejkypřejší půdou. Pouhá voda, kterou si rostlina sama bere z půdy, nestačí, potřebuje pravidelné zalévání, především pokud na ni přes den zasvítí slunce. Na jaře doporučujeme ploštičník pohnojit humusem. Připravte si pro něj organické hnojivo podle snadného návodu.
Odvar z kořene popíjejte třikrát denně
Právě v kořenu je obsaženo největší množství léčebných látek. Na jeden šálek odvaru stačí půl gramu čerstvého nebo sušeného ploštičníkového kořenu. Pro neúčinnější léčbu popíjejte ráno, v poledne a večer. Ploštičník ale nepoužívejte déle jak dva měsíce v kuse, vyhnete se tak nepříjemným žaludečním problémům. Neměly by ho také užívat těhotné ženy, anebo by se měly prvně poradit se svým gynekologem.
Léčivé účinky má i kořen čekanky.
PR článek
0Související články
Další článek (vyjížděcí box)
NÁVOD: Vyrobte si organické hnojivo z plevele
Účinky organických bylinných výluh prokazatelně posilují rostliny a urychlují proces hnojení ve spojení s dalšími přírodními hnojivy. Výběrem správných bylin lze ovlivnit, na která místa vyrobené hnojivo zacílí.
Chemická kupovaná hnojiva jsou konečně na ústupu a my se vracíme k přírodním možnostem hnojení, která jsou šetrná a mnohdy účinnější. Ekologická tekutá hnojiva si můžeme připravit sami doma a urychlovat jimi proces dodávání živin přírodním hnojem a kompostem. Organická hnojiva na přírodní bázi nezahlcují naši půdu ani rostliny chemikáliemi a navíc za ně neutratíme ani korunu.
Základem jsou kopřivy a kostival, své místo má i meduňka a tymián
Pro výrobu výluhu na hnojení jsou potřeba byliny, které v sobě obsahují velké množství především zinku a železa, právě tyto minerály jsou pro zdárný růst rostliny nepostradatelné. Mezi další prospěšné látky patří draslík s fosforem. Základem našeho výluhu by tedy měla být na dusík bohatá kopřiva. Kopřivový výluh je vhodný především pro podporu rychlého a zdárného růstu a můžeme ho používat jak na hnojení ovoce a zeleniny, tak i na hnojení okrasných květin – o dalších kladných účincích kopřivy jsme již psali zde.
Mezi další nepostradatelnou složku patří kostival. Právě kostival je silný zdroj draslíku, díky kterému je vhodný pro doplnění živin zelenině. Ani bylinky, které pěstujeme pro potřebu v kuchyni, se ale při výrobě ekologických výluhů neztratí, připravte si tymián, rozmarýn, meduňku, mátu, řebříček, levanduli, heřmánek, yzop nebo pampelišku.
Tři snadné kroky k vlastnímu hnojivu
Připravené rostliny nasekejte na co nejmenší kousky a dejte do připravené plastové nádoby. Čím menší kousky připravíte, tím rychleji výluh zkvasí.
Nádobu dolijte až po okraj vodou. Nepoužívejte vodu z vodovodu, která je zbytečně tvrdá a chlorovaná, vhodná je měkká dešťová voda. Kvašení je proces, který zrovna nevoní po fialkách, pokud vás tedy nepříjemný zápach bude obtěžovat, přidejte do vody trochu nehašeného vápna, pomůže zapáchání výluhu zmírnit.
Výluh bude kvasit v rozmezí dvou až čtyř týdnů. Hnojit můžete začít, až získá velmi tmavou barvu a přestane pěnit, tím bude kvašení ukončené.
Bylinné výluhy jsou silné, používejte je zředěné a vyhněte se listům
Výluh by se měl ředit v poměru 1:50 a přihnojovat s ním jednou týdně, s touto pravidelností docílíte nejlepších výsledků.
Umíchejte hnojivo podle chuti vašich rostlin
Každý máme na své rostliny jiné nároky a každý druh rostlinky má vlastní potřeby na živiny, které nemá v dostatečném množství, nebo jí dokonce schází a rostlina nám pomalu ale jistě odchází. Základ výluhu (tedy kopřivu s kostivalem) vylepšete o bylinku se specifickými účinky.
Potřebuji ochránit rostlinu před chorobami a plísněmi – heřmánek
Potřebuji posílit rostlinu zevnitř – přeslička polní (díky křemíku posílí rostlinnou tkáň)
Potřebuji urychlit růst rostlin – kopřiva, měsíček, máta, levandule, meduňka
Účinky výluhu se zdvojnásobí s použitím humusu a kompostu
Hnojit můžeme jen samotným výluhem nebo pouze humusem, jehož účinky jsou výborné. Humus i kompost jsou ale pomalejší hnojiva, u kterých si počkáme, než účinek nastoupí.
Proto zahrádkáři doporučují kombinovat humus, kompost i chlévskou mrvu právě s bylinnými výluhy, které účinky urychlí.
PR článek
0Související články
Další článek (vyjížděcí box)
FOTOGALERIE: Abeceda jedovatých rostlin doma i na zahradě
Jedovatých rostlin pěstujeme čím dál tím více. Některé způsobí nevolnost a závratě, jiné obsahují smrtelnou dávku jedu. Které to jsou?
Jedovaté rostliny jsou součástí našich zahrad, bohužel o tom častokrát nevíme a ke zjištění dojdeme až ve chvíli, kdy nastane problém. Přinášíme vám abecedu jedovatých rostlin, které se u spousty zahrádkářů vyskytují.
Pozor na ně by si měli dát především rodiče malých dětí a také chovatelé domácích mazlíčků. Jak děti, tak mazlíčci velmi rádi ochutnávají lákavé barevné bobule nebo jiné roztodivné tvary rostlin, které začnou ochutnávat buď ze zvědavosti, nebo z dlouhé chvíle.
Adenium neboli pouštní růže vábí kouzelným vzhledem
Pouštní růže pochází původně z Afriky, u nás ji pěstujeme v zimě jako pokojovou rostlinu, přes léto zvládá venkovní podmínky. Společně s oleandrem patří mezi nejjedovatější rostliny, do jejího jedu namáčí afričtí domorodci šípy, aby usmrtili nepřítele. Smrtelná dávka pro dospělého člověka je požití dvou listů. Pro malé dítě je smrtelný pouhý jeden list.
Břečťan popínavý způsobuje úporné průjmy
Břečťan je užitečná rostlina, která během krátké doby vytvoří krásné přírodní stěny a zároveň nepotřebuje přebytečnou péči. Proto je mezi zahrádkáři velmi oblíbený. Jeho konzumace způsobuje u dospělého člověka úporné průjmy, konzumace většího množství břečťanu muže dokonce ohrozit život. U dětí je průběh otravy rychlejší.
Jed Cykasů způsobuje ochrnutí, v nejhorším případě smrt
Tropické cykasy jsou u nás pěstované jako pokojové rostliny. Při pravidelném požívání menšího množství listů cykasu hrozí nenávratné ochrnutí organismu. Po jednorázovém požití velkého množství této rostliny může nastat smrt. V afrických zemích, odkud pocházejí, je tamní domorodci dokáží upravit tak, aby byly pro člověka poživatelné, vy tyto cizokrajné recepty rozhodně nezkoušejte.
Durman obecný vypadá nevinně, opak je pravdou
Durman je prudce jedovatý, jak dítěti, tak dospělé osobě hrozí smrtelné nebezpečí. Jed durmanu vyčerpá organismus a smrt může nastat zástavou srdce. Mezi první projevy otravy patří silné delirium, kvůli kterému může dojít ke smrtelnému zranění ještě dříve, než nastoupí další stadia otravy. Smrt nastává při konzumaci větší části rostliny, lékaře ale určitě vyhledejte i v případě požití minimálního množství.
Hlaváček je mírně jedovatý, způsobuje nevolnost
Hlaváček patří mezi pryskyřníkovité rostliny, které při konzumaci mohou způsobit nevolnost a nepříjemné bolení hlavy. Na kůži se po otravě objevují puchýře.
Jinan dvoulaločný více známý jako gingko biloba
Listy ginkgo biloby se používají nejen v lidovém léčitelství, ale jsou obsaženy i ve farmaceutických výrobcích. Jedovaté jsou pouze jeho plody, a to v syrovém stavu.
Krvavé průjmy způsobí Kosatec žlutý
Konzumace této trvalky přináší silné žaludeční i střevní potíže, které jsou většinou doprovázeny krvavým průjmem.
Smrtelná dávka Lýkovce jedovatého se může vstřebat i kůží
Lýkovec jedovatý patří mezi prudce jedovaté keře. Při pravidelném vdechování může dojít k lehké otravě, která se projeví bolestí hlavy a závratěmi. Smrtelná dávka začíná pro dospělého člověka na sedmi plodech, průběh otravy je velmi bolestivý. Smrtelně otrávit se můžete i skrz kůži nebo sliznice. Lýkovci je radno se zdaleka vyhnout.
Mák setý obsahuje opium
Pěstování máku setého je v mnoha evropských zemích zakázáno, a to kvůli vysokému obsahu lehké drogy opia. Opium vyvolává halucinace a patří mezi omamné látky.
Odvar z Náprstníku je smrtelný šálek čaje
U nás se vyskytují dva druhy náprstníku – velkokvětý a červený a oba druhy jsou silně jedovaté. Jejich žvýkání způsobuje záněty úst a silné nevolnosti. Pokud byste si z nich udělali čaj, dávka větší než jeden šálek je smrtelně jedovatá.
Silná otrava Ocúnem jesenním na sebe nechá pár hodin čekat
Otravu ocúnem je těžké odhalit, první projevy otravy nastupují po šesti hodinách a začínají problémy s polykáním společně s nevolnostmi. S těmito příznaky navštivte ihned lékaře, vyhnete se postupnému ochrnutí a otékání plic, které může vést až ke smrti.
Podbílek šupinatý parazituje na dalších rostlinách
Tento parazit mezi bylinami na sebe upozorní svým opravdu nezeleným vzezřením. Obsahuje jedovaté glykosidy, které vás můžou nepříjemně potrápit.
Rododendron vábí vzhledem a nebezpečným nektarem
Tato nádherně kvetoucí rostlina je smrtelně nebezpečná převážně pro zvířata. Lidem může nadměrná konzumace nektaru z rododendronových květů způsobit halucinogenní a projímavé účinky. Pokud člověk požije opravdu nadměrné množství rododendronu, nevyhne se smrtelné nebezpečí ani jemu. Počátky otravy provází zpomalená srdeční činnost, která vede k zastavení pulsu a ke komatu.
Tisu červenému se raději vyhněte
Pokud požijete větší množství jehličí z tisu červeného, smrt může nastat již během desítek minut. Plody tohoto keře jsou také jedovaté, ale ve většině případů ne smrtelně. Pokud plod pouze spolknete a nerozkoušete, pravděpodobně se vám nic nestane.
Vlaštovičník pomáhá proti bradavicím, požití velkého množství je však nebezpečné
Vlaštovičník je léčivá bylina, která se využívá v lidovém léčitelství na podporu žlučníku a pro přírodní boj s bradavicemi. Nadměrné požití této byliny je však pro náš organismus nebezpečné.
Otravu Vistárií nejčastěji odnesou děti
Barevný a nápadný vzhled vistárie láká děti k ochutnání jejích plodů. Otrava se projevuje zvracením a průjmem. Je nutný důkladný výplach žaludku.
Nebezpečí pro těhotné ženy představuje Zerav západní, může způsobit potrat
Tento druh cypřiše způsobuje nevolnost, zvracení, krvavé průjmy a také poškození ledvin. Kritická otrava je pro těhotné ženy. Jedovaté jsou všechny části zeravu, na pozoru by se měli mít především alergici.