Okusovači útočí: Deset rad v boji se slimáky a plzáky

Slimáci jsou každodenním problémem zahrádkářů, bojujte s nimi
 

Mezi nejúčinnější prostředky v boji proti plžům se řadí sklenka piva, indický běžec nebo nechte bojovat plže mezi sebou. Přečtěte si všechny zahrádkáři doporučené rady proti slimákům a plzákům.

Slimáci a plzáci znamenají problém pro každého zahrádkáře. Rostliny neokusují, ale přímo otrhávají, protože nemají zuby. Útočí především v noci a během brzkého rána. Jejich usilovnou práci zničit naši opečovávanou zahrádku nemůžeme nazvat jinak než žravostí. Přinášíme vám deset rad, jak si se slizkými nepřáteli poradit.

Plzák španělský

Na naše záhonky útočí více druhů slimáků, slimáci nejsou však nejhorší. Nejvíce problémů nám natropí plzáci, a to především plzák španělský, který dorůstá až do délky dvanácti centimetrů a je vytrvalým jedlíkem s dobrou pamětí, rád se vrací na místa, kde mu chutnalo.

Sklenka piva zneškodní slizkého nepřítele

Pivo a především obsažené kvasnice v pivu plžům voní. Připravte si plastový kelímek a zahrabejte ho do půdy, aby mu vyčníval centimetrový okraj. Do půlky kelímku nalijte pivo a můžete jít v klidu spát.

Ráno si můžete dojít spočítat, kolik slizkých štamgastů přijalo vaše pozvání. Ve snaze napít se voňavého moku spadnou slimáci do piva a utopí se.

Osolte jim život

Na okusovače jsme mnohdy krátcí

Solení slimáků a plzáků patří mezi drastické metody, naneštěstí pro ně jsou nejúčinnější. Počkejte si, až večer začnou vylézat ze skrýší, a lehce je posolte, sůl slimáka během chvilky zabije.

Dejte si ale pozor, abyste to se solí nepřehnali, mohli byste tak uškodit vlastní půdě i některým rostlinám.

Pozvěte plzáka na kávu

Plži mají citlivý čich a co jim nevoní, tomu se vyhnou. Oproti lásce k pivu cítí nelibost ke kofeinu. Okolo záhonku nasypte piliny a důkladně je prolijte silnou tureckou kávou. Slimáci půjdou o dům dál.

Přilákejte do zahrady ptactvo

Jednou z možností jsou také přirození nepřátelé slimáků i plzáků a to jsou ptáci, kteří si na nich s chutí pochutnávají. Přilákejte ptáky pomocí naplněných krmítek a jako dezert si odnesou i pár plžů. Stejnou službu nabízí i ježci.

Aromatické bylinky slimákům nevoní

Přestože působí plži na pohled dosti odpudivě, jsou to vybíraví tvorové a dobře si rozmýšlí, co okusují a přes co polezou. Vyhýbají se silně aromatickým rostlinám, zasaďte si tedy kopr, tymián, levanduli, měsíček, kostival nebo pelyněk.

Indický běžec

Indický běžec sezobne každého plže

Výborným jedlíkem plžů je druh indický běžec. Je to druh kachny, který by v pojídání slimáků vyhrál všechny soutěže.

Připravte si svaly a sbírejte!

Sbírání je logická a účinná metoda, jak se slimáků zbavit. Zabere sice více práce, ale pokud slimáky usmrtíte nebo je odnesete do vzdálenějších míst, je tato metoda poměrně spolehlivá. Pokud je vám slimáků líto a nechcete je usmrtit, odneste je do minimální vzdálenosti padesáti metrů od vaší zahrady, plži mají schopnost pamatovat si, kde jim chutnalo, a vrátit se zpět.

Proto většina zahrádkářů uděluje slimákům ortel smrti.

Hlístice

Boj plže proti plži

Ačkoli se to může zdát nepravděpodobné, slimáky i plzáky dokáže zabít jiný druh plže – a to hlístice. Mikroskopické hlístice smíchejte s vodou a na jaře s nimi zalijte záhonky, poradí si se slimáky, ale vašim květinám neublíží.

Nakrmte je slimáčími granulemi

Chemie není úplně nejekologičtější variantou hubení slimáků, ale když nic jiného nepomáhá, i zarytý ochránce přírody po chemii sáhne. Stačí si v zahradnictví koupit granule vyrobené pro hubení slimáků a záhonky jimi posypat. Slimákům granule voní a rádi si na nich pochutnají.

Pastí není nikdy dost

Jako náplň do pastí se také osvědčily psí a kočičí konzervy. Jejich vůni plži neodolají a do pasti spadnou s nadšením.