Zpátky do školy: RECEPTY na zdravé a chutné svačiny

Co školákovi připravit na svačinu?
 

Co připravit dítěti na svačinu do školy? Svačina, kterou malý školák ocení, musí být chutná, barevná, originální a pro klid maminek také zdravá. Přinášíme vám recepty, se kterými určitě uspějete.

Nový školní rok klepe na dveře a s ním i tradiční příprava svačin pro školáky. Dochází vám originální nápady nebo chcete skoncovat s rychlým a nezdravým stravováním vašich ratolestí? Přinášíme vám typy na svačiny, které vám nezaberou mnoho času, a přesto dodají dětem dostatek energie, který při učení potřebují.

Tvarohová papriková pomazánka s celozrnným pečivem a zeleninou

Na pomazánku budete potřebovat:

50 g měkkého tvarohu
1 červenou papriku 
1 vejce
100 g sýru gouda
špetku soli

Omytou papriku nakrájejte na drobné kousky a nastrouhejte goudu. Uvařené vajíčko oloupejte a nasekejte na malé kousky. Vše přidejte do misky s tvarohem, utřete a nakonec přidejte sůl. Pomazánka je hotová během pár minut a dětem doplní potřebné živiny. Namažte ji mezi dva krajíce celozrnného chleba a přidejte čerstvou zeleninu.

Mlsání vhodné pro olympioniky: RECEPT na zdravé chia krekry

Domácí müsli tyčinky

Připravte si:

2 hrnky ovesných vloček

1 banán

50 ml oleje

šťávu z jednoho citronu

1/4 hrnku medu

1 hrnek sušeného ovoce dle výběru

1/4 hrnku strouhaného kokosu

1 lžičku mleté skořice

1/4 hrnku nasekaných ořechů

Nechte troubu předehřát na 180 °C a připravený plech vyložte pečicím papírem.

Ořísky opražte na pánvi dozlatova a nechte vychladnout. Poté je ve větší míse smíchejte s ostatními ingrediencemi, jako poslední přidejte rozmixovaný banán a citronovou šťávu. Směs rozprostřete pravidelně na pečicí papír do výšky 1 centimetru. Po dvaceti minutách vyndejte z trouby a nakrájete na malé tyčinky.

Sendvič s tuňákovou pomazánkou

Budete potřebovat:

200 g lučiny
160 g tuňáka v olivovém oleji
2 lžičky plnotučné hořčice
sůl
celozrnný chléb nebo bagetu
4 ks rajčat
1/2 salátové okurky

V míse smíchejte lučinu s tuňákem a s hořčicí, poté přidejte sůl. Pomazánkou potřete krajíc chleba a položte na ni nakrájenou zeleninu. Sendvič je připavený během chvilky!