Mám strie, co s tím? Důležitá je prevence, stoprocentní cesta k dokonalosti však neexistuje

Laserové kliniky dnes nabízejí řadu možností, jak se striemi bojovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to velký problém a kdo říká že ne, tak netuší, o čem mluví. Strie jsou věc, která prostě vznikne, i kdyby se člověk na hlavu postavil. Úplně zabránit jim nelze. Jde však dělat poměrně dost věcí jako účinnou prevenci a snížit pravděpodobnost výskytu. Není však třeba zoufat, ani když už se opravdu udělají. 

Strie neboli pajizévky jsou trhlinky, které mají narůžovělé, někdy fialové zbarvení, časem mohou vyblednout do šeda. Objevují se u žen i u mužů, a to zejména při váhových výkyvech směrem nahoru i dolů. Častý problém je to u žen v těhotenství, kdy dochází k rozpínání a natahování kůže. Strie můžou mít červenofialovou, později bílou barvu. Pro spoustu lidí představují významný estetický problém.

Pokud je u vás tvorba jizviček dědičná, nikdy to nezměníte. V dnešní době už to však můžete poměrně úspěšně ovlivnit.

Je několik metod, jak se strií zbavit. Jednou z nich je rázová vlna. Je to metoda, kterou se výrazně zpevní pokožka a podkoží. Dojde k podstatnému vylepšení vzhledu strií. "Tato metoda je jednoznačně efektivní již po první aplikaci, a to díky unikátní technologii, která kombinuje extrémně účinné akustické rázové pulsy s pulsy elektrickými," vysvětluje majitelka jedné kliniky krásy Alena Jírů.

Dejte jim co proto

Akustické pulzy podporují produkci fibroblastů a tento proces vede k významné tvorbě nových zesílených vláken kolagenu a elastinu. Růst nových kapilár a zároveň zlepšení mikrocirkulace krve vede ke zvýšenému přísunu kyslíku a ke zvýšenému metabolismu v ošetřované oblasti.

"Tímto způsobem můžeme ošetřit stehna, hýždě, břicho, boky a horní paže. Pro maximální efekt doporučujeme šest až deset opakování dvakrát týdně. Záleží na stavu pokožky. Výsledek ale rozhodně pocítíte už po jednom ošetření," tvrdí odbornice na krásu.

Jaká je prevence?
  • přísun tekutin 
  • správná životospráva
  • promazávání ohrožených partií 
  • prokrvující masáže
  • užívání potravinových doplňků s kolagenem a vitamínem E
  • pravidelné posilování partií

Jisté je jedno, strie si nevybírají. Můžou "zaútočit" v pubertě, na lidi tlusté, hubené i sportovkyně, které na sobě denně makají. "Byla jsem dlouho prcek, pak jsem vyrostla. Chvíli jsem se věnovala modelingu a kvůli výkyvům váhy mi popraskala kůže na stehnech. Asi je to definitivní, nevím, jak to úplně odstranit," popisuje dnes třicetiletá Irena. A není zdaleka sama. 

Na čem záleží?

Hodně záleží na kvalitě pokožky, jestli budou strie i váš problém. Ale pozor, nezanedbatelnou roli hraje i stres. Je stoprocentně prokázáno, že když se více "nervujete", je mnohem větší pravděpodobnost, že jim neutečete. Při stresu totiž tělo produkuje kortizol a přepíná se do režimu, ve kterém mnohem více ukládá tuk. Kůže se pak brání tím, že praská.

Estetický zákrok je někdy opravdu posledním možným řešením. Dnes už, jak potvrdila Alena Jírů, velmi úspěšným. Je však dobré striím předcházet. První zásadou je rychle nepřibírat, což platí i pro posilující muže. Doporučuje se několikrát denně kůži promazávat pleťovým mlékem a dodržovat zásady správné životosprávy. Ale jak už bylo řečeno, úplně se zbavit strií prakticky nejde. 

Klíčová slova: