Bojujete s fleky od nápojů a jídla na oblečení či koberci? Tohle na ně platí

Polité šaty, potřísněný ubrus či koberec od vína nebo kečupu. Někdy dost nepříjemná situace. Jak nejlépe a s běžnými prostředky si s fleky poradíme?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sezona plesů a různých společenských událostí je v plném proudu. Ale znáte to. Při sebevětší pozornosti se občas stane, že nás někdo polije vínem či se potřísníte jídlem. Že se něco podobného stane v domácnosti, kdy před skvrnami rozličného původu neubráníme nejen oblečení, ale třeba i ubrus či koberec, je ještě běžnější. Jak se skvrn a fleků zbavíme, a to nejen z oblečení?

Receptů na odstranění skvrn  je mnoho. Někdo dá na zaručeně babské rady, jiný věří reklamám, které nám ukazují, jak prostě stačí koupit ten správný prací prostředek a máme vystaráno. Ale ne vždy to platí. A to v obou případech.

Někdy stačí obyčejné věci z kuchyně

Nejvíce nás zamrzí fleky na oblečení z nějakého bujarého večírku nebo plesu. Vždyť oblečení či šaty jsou jinak čisté a nastane dilema, v čem na příští ples? Pojďme si shrnout nejzákladnější rady, jak se se zcela obyčejnými prostředky, které najdeme v každé domácnosti, zbavíme podobných skrvn, a to jak na šatech, tak i na tom koberci doma.

Než začnete bojovat s fleky, přesvědčte se, zda máte v domácnosti kromě nepostradatelných věcí, které se také dají použít, třeba minerální vodu nebo čpavek. Také budete potřebovat ubrousky nebo kuchyňské papírové utěrky, prostě nějaký savý materiál. Ještě je dobré připomenout, že čím dříve nečistotu začnete odstraňovat, tím větší úspěšnost.

Když sáhneme po odstraňovači skvrn

Pod skvrnu na látce podložte ubrousek nebo papírovou utěrku, a to ve větší vrstvě, ať si nepoškodíte třeba druhou stranu košile či šatů. Pozor na barevné ubrousky - obarví vám košili ještě více.

Potom naneste na skvrnu houbičkou nebo jemným kartáčkem čisticí prostředek, tedy odstraňovač skvrn. Netlačte příliš, ať nepoškodíte vlákna, to by se špína zažrala ještě hlouběji do materiálu. Místo vymáchejte ve vlažné vodě a pokud to jde, ihned vyperte běžným způsobem.

Jak se zbavíme skvrny od vína

Pokud budeme řešit skvrnu od vína, musíme nejdříve místo posypat solí. Ta totiž pohltí částečně barvivo a vlhkost. Nyní použijeme zmíněnou minerálku, kterou na místo nalijeme a přebytečnou tekutinu odsajeme.

Někdy najdeme už zaschlou skvrnu, nebo nebyla možnost situaci řešit hned. V takovém případě použijeme čpavek. Naředíme jej tak, že použijeme jednu lžíci čpavku a přidáme 200 ml vody. Poté oděv vypereme. Dobré je předtím si vyzkoušet někde na kusu látky, kde to nebude vidět, jak čpavková voda bude s látkou reagovat.

Jak se zbavit fleků od trávy?

Čerstvou skvrnu od trávy čistíme lihem s několika kapkami čpavku. Poté důkladně propereme vodou s pracím prostředkem a necháme proschnout.

Na pivo čpavek a líh

Polití pivem není tak dramatické, pokud včas oblek vypereme nebo koberec vydrhneme. Když pivo zaschne a nepomůže vyprání, použijeme 1 díl vodního roztoku čpavku (viz výše) a 1 díl lihu. Tekutinu pak vysajte utěrkou a látku otřete čistou vodou.

Káva a kakao

Kdo má doma děti, nevyhne se kolikrát skvrnám od kakaa. Na toto znečištění nepoužívejte horkou vodu. Většinou si vystačíte se slanou vodou a promnutím látky v ruce nebo jemným potíráním hadříkem a solí.

Chce to trpělivost, protože už z výše zmíněných důvodů nesmíte příliš tlačit, aby se nepoškodila látka. To opakujte, dokud nečistota nezmizí. Podobně se zbavíte skvrny od kávy.

Kečup a červená řepa

Nepříjemné jsou fleky od barevných potravin nebo pochutin. Zásadou je potřísněné oblečení ihned namočit ve studené vodě a klidně nechat namočené i několik hodin. Poté naneste na místo kašičku z běžného pracího prášku a promněte. Pokud to nepomůže, použijte trošku lihu. 

Na čaj stačí voda a citron

Skvrny od čaje zkuste zlikvidovat teplou vodou a pokapejte pak citronem. Na ostatní textílie včetně koberce a ubrusu se pak nebojte použít alkohol s octem.

Na krev voda a sůl

Znečištění od krve dokážete odstranit, jen pokud látku okamžitě vyperete ve studené vodě s trochou soli nebo octa. Na potřísnění od různých ovocných šťáv a džusů použijeme horkou vodu a pak dočistíme místo citronovou šťávou. No, a na závěr poradíme, jak se zbavit žvýkačky. Na tu položte led, vyčkejte, než ztuhne, a pak ji sloupněte.