Mrazy jim nesvědčí. Ochraňte své ruce

V zimě dostává pokožka pořádně zabrat, jak se starat o ruce?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V zimě dostává pokožka pořádně zabrat a výjimkou nejsou ani ruce. Právě ty potřebují důkladnou péči a ochranu před nevlídným počasím. Jak je ale optimálně ochránit?

Teploty venku během zimního období často dosahují i mrazivých hodnot a naše pokožka je tak vystavena nepříznivým podmínkám. Mnohokrát se divíme, proč máme v zimě suché ruce nebo proč se nám tolik třepí nehty. Je velmi důležité se na mrazivé dny dobře připravit a vědět, jak podobným problémům předcházet. Ruce jsou totiž vizitkou každého člověka a měl by se o ně starat po celý rok. V zimním období je potřeba naše úsilí a péči ještě hodně rozšířit.

První důležité a takové základní opatření jsou bezesporu rukavice. Ruce jsou jednou z částí těla, které v zimě moc nechráníme, a to je velká chyba. Rukavice je třeba nosit, i když jedete autem, protože prostor v něm není ihned vytopený na dvacet stupňů a někdy to trvá klidně i půl hodiny. Teplo je pro ruce důležité i kvůli kloubům, které zvláště nízké teploty nemají vůbec v lásce.

Doporučuje se také čas od času vynechat lak na nehty a nechat je tak odpočinout. Většina žen si své nehty nějakým způsobem upravuje a díky tomu se cítí dobře. Jednou za čas je ale třeba jim dát oddych a nic na ně několik dnů nenanášet. Vaše nehty vás pak odmění větší silou a odolností. Je to stejný princip, jako když občas necháte své vlasy odpočinout od různých stylingových přípravků.

Výhýbejte se vodě

S tou samozřejmě přicházíme do styku každý den. Minimálně pětkrát denně si ruce umyjeme, čímž je zbavujeme jejich přirozené mastnoty, která je pro ně důležitá a chrání pokožku před vysušením. Celoročně bychom je měli mazat krémem, ale v zimě je důležité jim dopřát hodně mastný krém, který dodává pokožce hydrataci a jejich přirozenou pružnost.

Na rukou můžeme pozorovat první příznaky stárnutí a krémy mohou tento fakt malinko oddálit. V žimě bychom měli dbát na pitný režim. Nemáme tolik žízeň a je nutné tekutiny dodávat i během chladných dní. Když totiž bude pokožka vysušená, může rudnout a někdy také velmi bolestivě popraskat.

Podobně znehodnocená pokožka se pak velmi špatně hojí a ještě k tomu je náchylnější k přenosu infekcí. Některým lidem se často objevují nepříjemné ekzémy. Pokud bychom chtěli být velmi důslední, měli bychom jim dopřát jednou za týden zábal ve formě silné vrstvy krému a poté obléci bavlněné rukavice.

Vyzbrojte se do terénu

Velmi oblíbené jsou parafínové zábaly. Jste-li venku delší dobu, pak můžete provádět cviky, které vám rozproudí krev a ruce také zahřejí. Koupit si také lze hřejivé polštářky, které jsou v různých velikostech. Materiálem je plast a je plněn speciální směsí, která ukrývá plíšek.

Stejně jako pro pleť a vlasy, tak i pro nehty je důležitá dravá výživa. Pokud je máte křehké, chce to doplnit bílkoviny. Je tedy nutné jíst hodně vajec, masa, ryb a také luštěnin.

Při zlomení nebo jiném spouštěcím mechanismu proběhne uvnitř reakce, která způsobí, že se hmota ohřeje. Tuto pomůcku můžete mít v kapse a teplá vydrží i hodinu. Dají se ale koupit také jednorázové a nebo na více použití, kdy je vrátíme zpět do původního stavu tím, že je na deset minut vložíme do vroucí vody.

Pokud se ale chystáte ven, rozhodně byste neměli ruce dlouho máčet, umývat nádobí nebo pracovat se saponáty. Pokud to ale nutně musíte udělat, pak rozhodně nevycházejte ven bez rukavic a ideálně s rukavicemi provádějte i zmíněné práce, které přinášejí styk s vodou.

Takovou zimní procházkou s vlhkými nehty byste docílili jejich velké třepivosti. Věnujte nehtům v zimě nadstandardní péči a pečlivě také zabrušujte hrany, abyste zamezili přístupu vody. Intenzivní krém na ruce pro suchou pokožku se dá sehnat za pár stovek korun a efekt je opravdu viditelný. Regeneraci může poskytnout také maska, která je též finančně dostupná.