Trendy v cukrařině: Efektní zrcadlové zdobení, okázalé pusinky i nápadité minidezerty

Dorty mohou vypadat všelijak. Mrkněte se dále
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Každá sezona přináší nové trendy a nejinak je tomu i v případě pečení sladkých dobrot. Jestliže chcete držet krok a vyrazit návštěvě dech unikátním pohoštěním, vsaďte na některou z následujících novinek.

Zrcadlová poleva, zdobení ze sněhových pusinek či neobvyklé tvary, každá z těchto variací dokáže vykouzlit nevšední zážitek na oslavě nebo třeba jen u odpolední kávy. Navíc nejnovější techniky a postupy, které dříve zvládali jen profesionálové, můžete díky správným pomocníkům vyzkoušet bez problémů i sami ve vaší kuchyni. 

V dnešní době lze péct také dorty a dezerty ve tvaru čísel či jmen, pořídit je možné formy přímo v daném tvaru nebo univerzální formu s vymezovacími kusy, díky které lze vytvořit nespočet jmen i letopočtů.

Lesknoucí se zdobení, které uchvátí

Spíše jako umělecké dílo než jídlo působí dezerty ozdobené zrcadlovou polevou. Tak jako už napovídá název této techniky, poleva na výsledném dezertu působí jako zrcadlo, odráží tedy světlo a leskne se, což působí velice efektně. Zdobení navíc nemusí být pouze jednobarevné, ale díky jednoduchému triku může být ještě více originální.

"Trend zrcadlové polevy vynikne ještě víc, pokud zdobení vytvoříte z více barev – připravenou směs můžete obarvit potravinářskými gelovými barvami. Jednotlivé odstíny se do sebe budou navzájem krásně vpíjet a vytvoří lesknoucí mramorový efekt, který se řadí mezi top trendy," popisuje techniku Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Pokud si však na přípravu polevy sami netroufáte, můžete si usnadnit práci a využít již předpřipravenou směs, kterou pouze zahřejete ve vodní lázni na určenou teplotu.

Neodolatelné pusinky a moderní zdobení

Kdo by neznal sněhové pusinky? Ideální dezert, když vám zbydou bílky. Na jejich přípravu existuje nespočet variací, ovšem nyní se jejich využití posouvá o level výše. Lze s nimi ozdobit jakýkoliv oblíbený dort, taková dekorace je velice efektní a přitom na přípravu jednoduchá. "Na sněhové pusinky si připravíme vaječné bílky, které vyšleháme s cukrem do tuha. Sněhem pak naplníme trezírovací sáček opatřený řezanou zdobicí cukrářskou špičkou. Pusinky vytvarujeme na plech a sušíme je v předehřáté troubě na 120 °C asi 45 minut," radí Kubíček.

Moderní verzí číslicových dortů jsou takzvané nahé dorty, bez zbytečných šlehačkových ozdob nebo potahovacích hmot. Ozdobou zde bývá nejčastěji čerstvé sezonní ovoce.

"Pokud chcete dosáhnout zajímavého efektu, vezměte si gelovou potravinářskou barvu a štěteček. Pak na vnitřní stranu sáčku před tím, než ho naplníte hmotou, namalujte čáry, barva se vám přenese do hmoty a výsledný vzhled bude skvělý." Jestli si můžete dovolit být při závěrečné úpravě dortu ještě více odvážní a máte rádi nápadité zdobení, sněhové pusinky lze na vrcholu dortu dále doplnit makronkami, čokoládovými dekoracemi či sezonním ovocem a jedlými květy.

Rozmanité tvary i miniatury

Zmenšování dezertů je v dnešní době velkým trendem, a to nejen kvůli šetření kalorií. Díky miniaturizaci každé sladké menu získává větší rozmanitost, lze kombinovat různé styly a člověk si tak může dopřát i více chutí. Mezi oblíbené mini dortíčky se rozhodně řadí takzvané Cake Pops, což jsou v podstatě malé dezerty na špejli. Ty lze vytvořit z jakéhokoli oblíbeného těsta a do požadovaného tvaru vytvarovat pomocí speciálních kleští nebo pomocí lžíce.

"Populárními dezerty jsou také donuty, u kterých si můžeme bohatě vyhrát se zdobením, ale také muffiny nebo cupcakes, které ještě více vyniknou v originálních papírových košíčcích," vysvětluje Michal Kubíček. Zmenšeniny klasických dortů lze udělat také do skleniček, kde je krásně vidět vrstvení jednotlivých ingrediencí. Tento typ sladkostí se vyjímá hlavně v takzvaných sweet barech, které jsou dnes oblíbené především na svatbách či různých oslavách.

Cake Pops: pro cca 20 lízátek

Tyto takzvaná pečené lízátka se dají připravit dvojím způsobem. Buďto pomocí speciální silikonové formy, kde si je přímo upečeme, anebo postupným tvarováním z již upečeného piškotového těsta. Představíme vám recept na první variantu.

Cake Pops z předem připraveného piškotového těsta
Suroviny

1 vejce
70 g polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
80 g cukru krupice
30 g másla
90 ml vody
špetka soli
100 g mascarpone a 4 lžíce nutelly /karamelové salko/ arašídové máslo (dle chuti a vlastní fantazie)
200 g bílá čokolády nebo barevná cukrová poleva
Potravinářská barva 
Špejle na lízátka a zdobení

  • 1. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a přidáme špetku soli. Vodu a máslo dáme do kastrolku a ohříváme, dokud se máslo nerozpustí. Vejce vyšleháme při nejvyšší rychlosti šlehačem a přisypáváme cukr, šleháme až do pěny. Poté snížíme rychlost na nejnižší a po lžících zašleháváme mouku a máslo. Těsto nalijeme na menší plech s vyššími okraji vyložený pečicím papírem a pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečené těsto necháme na roštu vychladnout.
  • 2. Vychladlé těsto nadrolíme do mísy úplně najemno. Mascarpone promícháme s nutellou nebo jinou vámi oblíbenou surovinou (salko, arašídové máslo apod.) a do těsta důkladně zapracujeme. Poté začneme tvořit kuličky, ty nakonec překryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici odpočinout min. 1 hodinu. Pro ulehčení tvarování můžeme použít např. speciální tvořítka, ze kterých vytvoříme estetické kytky, lístky či srdíčka (zakoupíte na svetcukraru.cz)
  • 3. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a namočíme do ní konec špejle na lízátka, které následně napíchneme do vytvořené kuličky. Takto napíchané kuličky dáme ještě chvíli odpočinout do mrazničky, aby se nám lépe nanášela poleva. Mezitím si připravíme cukrovou polevu dle návodu nebo udržujeme čokoládu tekutou pro další aplikaci.
  • 4. Vychlazené kuličky namočíme do polevy a pomalu otáčíme, aby se poleva rovnoměrně roztekla po celém obvodu. Poté obalíme v barevném zdobení a bezpečně zapíchneme do stojanu (ten můžeme vytvořit z krabice, polystyrenu nebo aranžovací pěny) a hotové kuličky dáme opět vychladit.