Jak nespadnout do dluhové pasti a vyhnout se exekuci?

Jak nemít věčný průvan v peněžence?
 

Nedávné změny v zákonech znatelně narovnaly velmi nepřehlednou situaci na trhu s nebankovními úvěry, nicméně noční můra v podobě dluhové pasti a exekuce stále visí nad hlavami stovek tisíc obyvatel České republiky. Jak se této životní kolizi vyhnout a na co si dávat pozor?

Lidé si zvykli žít na dluh

Pro starší generaci bylo nemyslitelné žít na úkor vlastní budoucnosti a půjčovat si jen tak pronic zanic. Pokud rodiče a prarodiče sáhli po půjčce, činili tak pouze v případě, že to bylo nezbytné. Například když se jednalo o investici do bydlení. Mladší generace je ale v tomto směru mnohem benevolentnější.

Na vině je především orientace na spotřebu, která na každém kroku představuje nakupování jako okamžité řešení problémů. Lidé pak podléhají dojmu, že půjčit si je zcela normální. Vidí, že si půjčují ostatní. Začnou to chápat jako samozřejmost. Mnozí mají ale problém spočítat si, co si mohou skutečně dovolit. Taky nejsou dost obezřetní při vybírání poskytovatele a zaujme je první rychlá půjčka, která je snadno dostupná, byť nevýhodná.

Řešením je myslet dopředu

Půjčka může být pomocnou rukou v situaci, kdy máte nedostatek prostředků na důležité investice a neodkladné výdaje. Rozhodně však není řešením, které vám pomůže získat ihned něco, co si nemůžete dovolit. Respektive neměla by být.

Půjčka online je pro svou rychlost praktická v situacích, kdy například potřebujete zaplatit za opravu automobilu. Stejně tak dokáže pokrýt období do další výplaty nebo čekání na nástup do nového zaměstnání. Určitě by však neměla fungovat jako zkratka k zakoupení luxusního zboží, vánočního dárku či nového mobilu, který ve skutečnosti ani nepotřebujete. Takové spotřební chování je velmi rizikové. Vždy si dobře rozmyslete, zda se bez dané „věci“ neobejdete, dokud si na ni sami nenašetříte.

Jednoduché počty

Pokud už se rozhodnete pro úvěr, udělejte si dokonale jasno ve svých příjmech. Ujistěte se, že budete schopni bez problémů splácet, aniž by to ovlivnilo vaše živobytí. Taky počítejte s finanční rezervou pro případ nouze.

Je až zarážející, kolik domácností disponuje tak malými rezervami, že je může dostat do problémů i pokažená pračka nebo jiný nenadálý výdaj v řádu několika tisíc korun. I jen zpoždění se splácením půjčky vás navíc může vyjít pekelně draho.

Podezřele dobré nabídky

Rostoucí oblibě se těší krátkodobé úvěry. Získat můžete několik desítek tisíc, ale třeba i jen několik stovek. Výjimkou není ani první půjčka zdarma, protože poskytovatel věří, že se vám systém zalíbí a budete si půjčovat často.

Při výběru půjčky se zaměřte na ověřené poskytovatele, hodnocení jiných zákazníků a vždy velmi pečlivě čtěte smlouvy a podmínky. Úrok se může zdát být výhodný, ale zajímejte se především o RPSN, což je součet všech ročních nákladů na danou půjčku. Taky si všimněte sankcí za opožděné splácení – penále mohou být někdy neúměrně vysoké. Shrnuto a podtrženo, dluhová past čeká na všechny, kteří si půjčují bez rozmyslu a tam, kde podmínky nemají daleko k lichvě. Neváhejte si nabídky vždy předem srovnat a při výběru nikam zbytečně nespěchejte.

Klíčová slova: