Vánoce u moře nejsou jen sen. Do těchto destinací to ještě v pohodě zvládnete

Thajsko vám nabídne azurově čisté moře, příjemné masáže i krásnou přírodu.
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Vánoce už jsou doslova za dveřmi, malé děti se těší na Ježíška. Pokud vás přestala tato typická česká předvánoční klasika bavit, co takhle udělat změnu, sbalit kufry a vyrazit někam za teplem? Ještě to stihnete! Na těchto osmi úžasných místech, která jsme pro vás vybrali, si navíc Vánoce užijete skutečně plnými doušky.

1. Thajsko – za exotikou do země Buddhů

Cena zájezdů: od 12 700 Kč
Teplota moře: cca 28 °C

Okouzlující destinace plná příjemných lidí, úchvatných památek, pyšnící se krásnou přírodou a také azurově čistým mořem, přesně takové je Thajsko. Těšit se můžete na krásné pláže dlouhé desítky kilometrů, kde máte možnost celý den chytat bronz a odpočívat. Jakmile se začnete nudit, nic vám nebrání vyzkoušet windsurfing nebo kateboarding. Na ty odvážnější pak čeká úžasný pestrobarevný svět pod mořskou hladinou, jenž určitě stojí za prozkoumání.

Poté, co vás koupání přestane bavit, udělejte si výlet do národního parku Phu Rua, spojený s dobrodružnou výpravou do džungle. Stejně tak se vyplatí navštívit i hlavní město Bangkok, které se pyšní spoustou památek. Na večeři se pak vydejte do jedné z mnoha místních restaurací a ochutnejte slavnou thajskou kuchyni. Ještě než zamíříte zpět domů, nezapomeňte si dopřát tradiční thajskou masáž, během které si skvěle odpočinete a načerpáte novou energii.

2. Kuba – karibský ráj s kapkou rumu

Cena zájezdů: od 22 990 Kč
Teplota moře: cca 28 °C

Pokud vás lákají nádherné pláže pokryté jemným bílým pískem, exotické krásky a lahodné koktejly, Kubu si zaručeně zamilujete. Mezi nejslavnější letoviska, jež nesmíte minout, patří slunné Varadero či slavná Bahía de Cochinos. Zamilované páry toužící po skutečné romantice zase mohou zamířit na malebný ostrůvek Cayo Largo, který si dodnes zachovává svůj skrytý půvab a tajemství. Na druhou stranu však dovolená na Kubě není jen o vodních radovánkách.

Na své si v tomto tropickém ráji přijdou i milovníci památek. Prohlédnout si mohou slavnou Havanu, zvanou Paříž Karibiku, která je dostane svou jedinečnou atmosférou. Za zmínku stojí také známá továrna Real Fábrica de Tabacos Partagás, kde se vyrábějí ty nejlepší kubánské doutníky, které si můžete zakoupit a odvézt s sebou domů. Stejně jako vyřezávané sošky, malované obrázky a další řemeslnické výrobky z náměstíčka José A Saco v Santiago de Cuba.

3. Kanárské ostrovy – luxusní tropy Evropy

Cena zájezdů: od 10 980 Kč
Teplota moře: cca 21 °C

Chcete si užít parádní koupání uprostřed zimy, ale nemáte času ani peněz nazbyt? V tom případě jsou Kanárské ostrovy ležící u pobřeží severní Afriky tou správnou volbou. Mezi nejvíce navštěvované patří Gran Canaria a Tenerife, pyšnící se těmi nejkrásnějšími plážemi, které si skutečně oblíbíte. Pokud toužíte spíše po odpočinku bez stovek turistů za zády, vyzkoušejte menší ostrovy, jako je La Palma či El Hierro, kde na vás čeká vytoužený klid.

Stejně tak vám ale nikdo neříká, že musíte trávit všechen čas jen chytáním bronzu. Zajisté vás potěší i výlety do přírody, pyšnící se neskutečnou pestrostí. Na Kanárských ostrovech tak narazíte na aktivní sopky, vysoká pohoří nebo rozlehlé vavřínové pralesy. Ještě před tím, než se vrátíte zpět do Čech, nezapomeňte si udělat výlet na západní pobřeží. Právě tady pořídíte ty nejkrásnější fotky velryb, které vám budou připomínat dovolenou na Kanárech ještě dlouhý čas.

4. Egypt – dobrodružství v zemi pyramid

Cena zájezdů: od 11 490 Kč
Teplota moře: 23 °C

Zatímco některé tropické destinace je možné navštívit pouze v zimním období, protože v létě hrozí nebezpečí bouří a cyklónů, Egypt patří mezi výjimky. Příjemné počasí, teplo a sluníčko si tady užijete po celý rok. Mezi nejvíce navštěvovaná letoviska patří Marsa Alam, Sharm El Sheikh a samozřejmě také Hurghada, kam každoročně míří stovky českých turistů. Budete-li mít chuť, nemusí zůstat pouze u koupání. Egypt je dnes taktéž oblíbenou Mekkou potápěčů.

Právě Rudé moře je jako stvořené pro všechny, kdo si chtějí vychutnat krásy pod vodní hladinou, a patříte-li mezi ně, byla by určitě škoda se o tento zážitek připravit. Země faraonů však potěší i všechny milovníky památek, kteří si zde kromě teplého moře užijí také prohlídku pyramid v Gíze. Za návštěvu stojí také hlavní město Káhira, dějiště slavného filmového festivalu. Ten letošní již klepe na dveře, tak ho při pobytu v Egyptě nezapomeňte navštívit.   

5. Zanzibar – ostrov krásných pláží a koření

Cena zájezdů: od 28 890 Kč
Teplota moře: cca 29 °C

Jedno z nejúchvatnějších míst v Tanzanii mile překvapí každého, kdo hledá skutečný tropický ráj na zemi. Zanzibar svým návštěvníkům nabízí rozlehlé písčité pláže lemované kokosovými palmami a vyhlášená letoviska s množstvím prvotřídních služeb. Na své si tady samozřejmě přijdou rodiny s dětmi, na které čekají vodní radovánky v průzračně čistém moři. Oblíbený Zanzibar vám toho však nabídne mnohem víc a začít můžete třeba toulkami krásnou přírodou.

Za návštěvu určitě stojí Jozani, slavná přírodní rezervace tvořená mangrovovými porosty, jež dnes poskytují domov mnoha druhům vzácných, ale i nebezpečných živočichů. Minout však nesmíte ani hlavní město Zanzibaru s názvem Stone Town. Zapsané na seznamu dědictví UNESCO se pyšní křivolakými uličkami se spoustou obchůdků, které si zamilujete. Koho naopak láká dobrodružství, neměl by si nechat ujít skvělý zážitek v podobě výletu na safari.

6. Dubaj – metropole luxusu pro náročné

Cena zájezdů: od 12 800 Kč
Teplota moře: cca 25 °C 

Obří rám, rotující mrakodrap a především vytříbený životní styl, tím vším je exotická Dubaj známá po celém světě. Mnoho návštěvníků sem však každoročně nejezdí pouze za mrakodrapy a nákupy, ale láká je i moře. Těšit se můžete na přepychové resorty, kde si u bazénu a s koktejlem v ruce užijete prvotřídní dovolenou se vším všudy. Pokud vás vodní radovánky přestanou bavit, nudit se ve Spojených arabský emirátech určitě nebudete, naopak.

Pro rodiny s dětmi je připraveno největší akvárium na světě s více než stovkou nejrůznějších druhů mořských živočichů, včetně žraloků. Pakliže máte zájem spíše si odpočinout od davů všude okolo vás, vydejte se do malebné čtvrti Bastakiya. Čekají tu na vás křivolaké uličky lemované kavárnami a obchůdky, kde si budete připadat jak v pohádce Tisíce a jedné noci. Ti odvážnější si pak zase nesmí nechat ujít nezapomenutelný zážitek v podobě výletu do pouště.

7. Bali – oáza pohody i země tisíců chrámů

Ceny zájezdů: od 23 590 Kč
Teplota moře: cca 27 °C 

Slavný indonéský ostrov vás zaujme již na první pohled svou úžasnou atmosférou, krásnou přírodou i milými lidmi. Těšit se můžete nejen na příjemné teplo a žhnoucí sluníčko, jež vás nabije novou energií, ale taktéž na tisíce květů a vůní. Samozřejmostí jsou pak i pozvolné pláže pokryté jemným bílým pískem a spousty turistických letovisek, jako je třeba Kuta, kde se o vás místní královsky postarají. Zkrátka ráj na zemi, který si rozhodně nesmíte nechat ujít.

Poté, co vás dovádění v moři přestane bavit, zkuste třeba tradiční tance anebo se vydejte na kohoutí zápasy. Na Bali se tento tak trochu krvavý způsob zábavy dodnes těší značné popularitě a narazíte tak na ně na každém kroku. Místem, které zaručeně nesmíte minout, je slavný Subak. Jedinečný systém zavlažovacích kanálů, rýžových polí a vodních chrámů, který jinde na světě neuvidíte, ve vás stejně jako celá Indonésie zanechá hluboký dojem.

8. Madeira – zelená perla Atlantiku

Ceny zájezdů: od 12 150 Kč
Teplota moře: cca 18 °C 

Zatímco ve Španělsku nebo Portugalsku to na zimní koupání úplně není, slunná Madeira je něco úplně jiného. Úchvatné souostroví sopečného původu ležící uprostřed Atlantiku vám nabízí tiché pláže bez davů turistů, kde si skutečně odpočinete od starostí všedních dnů. Na své si ale přijdete i v případě, že do vody se vám chtít příliš nebude. Krásný a po celý rok svěží ostrov se pyšní krásnou přírodou, která vás uchvátí stejně jako městečka plná památek.

Pokud vás láká spíše aktivní dovolená s kapkou adrenalinu, nic vám nebrání domluvit se s místními průvodci a vyrazit do hor. Při troše štěstí se vám podaří zdolat nejvyšší pohoří Madeiry Pico Ruivo, za což budete odměněni úchvatným výhledem na celý ostrov. Před návratem domů se nebojte na chvíli zvolnit a zakončete svůj výlet třeba v jedné z místních restaurací, kde si dopřejete lahodný špíz Espetada, na jehož chuť hned tak nezapomenete.