Bambusová koule, která dokáže ničit miny a zachraňovat životy

Zařízení navrhl afgánský designer Massould Hassani
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velmi jednoduchá a větrem poháněná konstrukce Mine Kafon by dokázala v reálu zachránit obrovské množství životů. Paradoxně díky tomu, že by odpalovala miny. Kdo ji vymyslel a z čeho se vlastně skládá?

Miny jsou prokazatelně smrtelně nebezpečné a nemusíme argumenty tohoto tvrzení složitě hledat, protože jsou jasné hned na první pohled. Samozřejmě, můžete mít při kontaktu s nimi štěstí, ovšem i jeho velká dávka nezabrání tomu, že přijdete minimálně o některou z končetin.

Podle informací, které postytla OSN, je po celém světě od 60. let minulého století stále aktivních více než 110 milionů min, a to celkově ve více než 70 zemích na planetě. Hrozivé jsou navíc vyhlídky do budoucnosti. Předpokládá se totiž, že ročně připraví o život 15 000 - 20 000 lidí. Bohužel ve většině případů to budou civilisté - ženy, děti a také starší lidé, nikoliv však vojáci.

Odstranění min je velmi nákladné

Vyroba a samotné uložení do pole v rámci jedné miny je velmi laciné, přijde totiž asi na tři dolary, tudíž asi 70 Kč. V rámci odstranění se ale musí kalkulovat s naprosto jinými, podstatně vyššími sumami, někdy dokonce až padesátkrát vyššími! Někdy to však nestojí jen to, ale i samotné životy.

Celé zařízení váží asi 80 kilogramů a přijde v přepočtu na 1 200 korun.

OSN uvádí, že na každých 5 000 odstraněných min připadá jeden mrtvý a dva zranění experti. Nejvíce aktivních minových polí se nachází v Afgánistánu, ve kterém se podle odhadů na 517 km2 půdy nachází až 10 milionů min.

Mine Kafon je řešením?

Zařízení navrhl afgánský designer Massould Hassani, jehož rodina právě kvůli nepříznivým podmínkám v roce 1993 emigrovala do Nizozemí. Mine Kafon se sám o sobě skládá ze 17kilogramového železného pouzdra, které je obklopeno mnoha bambusovými nohami, na konci kterých je oblé plastové chodidlo.

Uvnitř samotného pouzdra se pak nachází šikovný GPS systém. Ten je schopen určovat polohu v rámci minového pole. Celková váha Mine Kafon je více než 80 kilogramů.

Velkou výhodou tohoto zařízení je fakt, že je poháněn přírodními zdroji, v tomto případě jde o vítr. Miny k tomu dokáže odpalovat prostřednictvím své vlastní váhy. Až na první pohled vypadá jako dokonalost, v reálu má i své jasně zřetelné nevýhody.

Stále není jasno

Je ale fakt, že se stále jedná o pomůcku, která není doladěna do dokonalosti a v reálném životě je tak celkem ošidné ji používat. V případě výbuchu miny totiž může dojít k tomu, že se fragmentuje, tudíž se v tomto případě může vytvořit mnoho dalších potenciálních min.

Na druhou stranu se musí nápad Massoulda ocenit. Pokud by se totiž podobně revoluční nápad ještě o něco vylepšil a nějakým způsobem se podařilo odstranit všechny jeho nevýhody, pak by mohl být skutečným zachráncem lidských životů.