Oblíbené teplé mléko s medem před spaním. Opravdu pomáhá, nebo je to naopak?

Mléku s medem ale sbohem dávat nemusíme, počítejte ale spíše s placebo efektem
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Snad žádný jiný prostředek na světě nemá tak dobrou pověst v rámci pomoci při nespavosti jako teplé mléko, a to ideálně v kombinaci s medem. Jenže to vypadá, že jsme žili ve lži a vše je naopak. Co podobný názor podporuje?

Recept, o kterém mluvíme, je opravdu velmi snadný. Potřebovat budete pouze pohár teplého mléka a jednu čajovou lžičku medu. Med se v mléku krásně roztopí a k tomu všemu ho ještě jako bonus osladí.

Určitě se vám především v mládí alespoň jednou stalo, že vám ho maminka udělala před spaním, když jste nemohli zabrat. Dost možná ale vše spíše fungovalo ve formě “placebo efektu”, jelikož na scénu nastoupili vědci, kteří funkčnost teplého mléka s medem poměrně dosti zpochybňují.

Opravdu pomáhá?

Skutečnost je taková, že je mléko nápojem, který je velmi bohatý na tryptofan, což je aminokyselina, která zlepšuje spánek. L-tryptofan se využívá i v rámci lidského mozku, a to na produkci serotoninu, který se označuje také jako “hormon štěstí”.

Serotonin dokáže regulovat rytmus spánku a bdění, pokračuje také chuť k jídlu a k tomu všemu také zlepšuje náladu. Jeho vysoká hladina je pomyslným synonymem relaxace a klidu. To by tudíž mělo zaručovat i kvalitní spánek, jenže…

Alkohol škůdcem spánku
Díky němu sice usnete možná rychleji než obvykle, ovšem jeho účinky na lidský organismus přinesou to, že po probuzení budete malátní a unavení. Během spánku se totiž alkohol v lidském těle rozkládá a zabraňuje nám v dosažení hlubší fáze REM spánku. Takový spánek není kvalitní a nebudete po něm odpočatí tak, jako kdybyste šli spát střízliví.

Jenže tu je jeden háček, a to poměrně zásadního charakteru. Na to, aby se úplně rozvinul účinek tryptofanu, totiž musí projít hematoencefalitickou bariérou. Pokud se tedy má rozvinout, musí překonat ostatní aminokyseliny, což se tryptofanu, který obsahuje mléko, ve skutečnosti nepodaří.

Mléko dokáže uspokojit

Na to poukazuje studie z Massachussetts Institut of Technology. Ten vypracoval studio, která dokázala, že potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, jako je právě mléko, i přes svůj vysoký obsah tryptofanu, naopak snižují schopnost mozku aminokyselinu přijmout.

Aby tak teplé mléko skutečně urychlilo usínání, pomáhá podle vědců jen jeden trik, a to následující: Sníst společně s teplým mlékem potravinu, která má vysoký obsah sacharidů, díky čemuž se začne v těle ve velkém uvolňovat inzulin. Tento hormon pak ulehčí mozku přijmout tryptofan, který, jak jsme již zmiňovali, se právě v mléku nachází.

Odtrhněme se ale od studie vědců z Massachussetts. Více průzkumů totiž potvrdilo, že spolehnout se na mléko v rámci boje s nespavostí se přeci jen vyplatí. Podle New York Times jde totiž obecně spíše o psychologický než medicínsky podložený efekt. Potěšení v podobě poháru s mlékem před spánkem by mělo totiž mít pomyslný uspokojující účinek.

Co nedělat těsně před spánkem?

Existují opatření, která - když uděláte - poměrně zásadně snížíte možnost, že vás čeká bezesná noc. Pokud se chce vyspat do růžova, neměli byste před spaním rozhodně sledovat televizi. Expozice světlou eletronickou obrazovkou, které se mění rychle v obraz, totiž brání kvalitnímu spánku. Pokud tudíž chcete před spaním nějakou zábavu, spíš si přečtěte knihu nebo nějaký časopis.

Rozumné není ani koupání v příliš horké vodě. Důvodem je fakt, že následně naše tělesná teplota klesá rychleji než obvykle. Pokud ale máte chuť na horkou vanu, tak si ji klidně dejte, ale minimálně dvě hodiny před spaním.

Nedoporučují se jíst kořeněná jídla, kromě trávicích komplikací, které mohou vzniknout po teplém jídle tohoto typu, se také může dostavit vyšší srdeční frekvence a také tělesná teplota. To následně může vést k přerušovanému období bdělosti a také přinést i noční můry.