Tajemství bronzové pleti. Známe ty nelepší opalovací triky

Krém musíte aplikovat i poté, co se vykoupete
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Konečně je tu období, kdy máme díky slunečním paprskům šanci doplnit zásoby vitaminu D, a opálit si pleť pěkně do bronzova. Víte ale, jak se opálit bez rizika a tak, abyste vypadali do nejlépe? My vám prozradíme, jak na to.

Určitě už víte, že pokud se budete až příliš často opalovat, riskujete vznik rakoviny kůže. Přestože zatím neexistují žádné stoprocentně ověřené způsoby bezpečného opalování, nejlepším způsobem, jak se chránit proti škodlivým slunečním paprskům, je dát pleti vše, co potřebuje. Vyzkoušejte naše ověřené tipy.

Vyberte si pečlivě krém

Vždy pečlivě prostudujte štítek na opalovacích krémech. Kupujte pouze takové, které poskytují širokou škálu ochrany, tedy před nebezpečnými UVA, ale i UVB paprsky, které jsou zodpovědné za předčasné stárnutí. Krém aplikujte 10 až 30 minut před opalováním a stejně dlouho poté, co se vystavíte sluníčku. Nezapomeňte krém aplikovat vždy když se zpotíte nebo vyjdete z vody. Pamatujte, že krém s SPF 15 filtruje kolem 93 procent UVB paprsků, faktor 30 jich pohltí 97 procent a krémy s SPF 50 dokonce 98 procent.

Opalujte se postupně

Je potřeba, abyste odolali lákavým návnadám delšího opalování. Nejen, že vaše pokožka pak bude bronzová déle, ale snížíte tím i riziko vzniku rakoviny kůže. To je vyšší u lidí, kteří se slunci vystavují velmi často, oproti těm, kteří se opalují méně. Myslete na to, že je potřeba se sluníčku vystavovat postupně. Začněte s 15 až 30 minutami opalování střídavě na břiše a na zádech (samozřejmě v závislosti na tom, jaký typ pleti máte) a vyhněte se době, kdy slunce pálí nejvíce (mezi 10 až 13 hodinou odpoledne).

Pijte hodně vody

Bez pitného režimu se zdravé opalování zkrátka neobejde. Pijte během dne hodně tekutin, ale alkohol raději vynechte. Potřebujete, aby vaše pleť byla hydratovaná a neměla tendence se pod slunečními paprsky vysušovat. Výsledkem by totiž byly zbytečné předčasné vrásky.

Važte si i stínu

Nezapomeňte v průběhu dlouhého opalování vyhledávat i stín, a dopřávejte si při slunění pravidelné přestávky. Občas se také přioblékněte, sluneční paprsky sice skrz látku proniknou, ale ta zároveň funguje jako filtr proti nim.