Jak na dokonalou pleť: Zatočte s ucpanými póry a černými tečkami na obličeji

Čištění pleti se může zdát jako naprostý základ, který ovšem hodně lidí vynechává
Zobrazit fotogalerii (3)
 

K častým kosmetickým problémům mnoha žen i mužů patří i ucpané póry a černé tečky na obličeji, které ani nejlepším korektorem nejdou mnohdy zakrýt. Většinou je „pórovitá“ pokožka daná genetickou dispozicí, kterou nelze zcela odstranit, nicméně vhodnou péčí je možné tento problém zmírnit.

Ucpané póry nebo černé tečky (komedony) se vyskytují především v oblasti nosu a tváře a jsou většinou způsobeny nadměrným množstvím mazu a nečistot například z okolního prachu či špatně odlíčeného make-upu. Z velké části jsou póry dány i genetikou a hormonálními změnami, protože hormony regulují mazové žlázy.

Nezapomeňte se odličovat

Základem je kvalitní péče a pravidelné ranní a večerní odličování a očista pleti. Jen tak lze odstranit nahromaděné nečistoty, vyčistit póry a omezit jejich ucpávání a rozšiřování. Pokožku samozřejmě čistěte i v případě, že nejste nalíčení. Ideální je používání kvalitní nealergizující kosmetiky, nejlépe testované a certifikované dermatology.

Vynechte pleťové oleje

Nevhodné jsou produkty s olejovou strukturou a příliš „těžké“ přípravky. Vyhněte se i masážím prováděnými olejíčky. Zapomeňte též na make-upy s olejovými přísadami. Dobré je také ráno omývat obličej vychlazenou termální vodou, která pokožku nejen probouzí a prokrví, ale také trochu stahuje póry.

"Pro vhodnou odbornou péči se doporučuje konzultace s dermatologem, který nejlépe poradí, jakou metodu zvolit. Dobré výsledky má microneedling, frakční laser a klasika v podobě chemického peelingu prováděného odborníky,“ říká dermatoložka MUDr. Věra Terzijská z Perfect Clinic Dermatology.

Vyzkoušejte mikrojehličkování

Koncept mikrojehličkování (microneedling) je založen na samoobnovovací schopnosti pokožky. Pomocí ručního elektrického přístroje s vysokou rotací pronikají mikrojehličky kolmo do pokožky a vytváří v hlubších vrstvách mikrotraumata, která stimulují tvorbu kolagenu a elastinu. Nový kolagen redukuje hloubku vrásky, zvyšuje pružnost kůže, zlepšuje vzhled jizev a jiných defektů pleti. Výsledkem je jemnější, hladší, pevnější a mladší pokožka.

„Zkusit také můžete chemický peeling. Ten odstraňuje z pleti přebytečný maz, zrohovatělé buňky a kožní nečistoty. Na rozdíl od mechanického peelingu neobsahuje žádné abrazivní složky. Pleť je po chemickém peelingu jemnější a barevně sjednocená. Dochází k zatažení pórů a vyjasnění pleti. Pro chemický peeling se používají kyseliny, jako je kyselina glykolová nebo kyselina mléčná, trichloroctová, které se běžně vyskytují třeba v rajčatech, cukrové třtině nebo jogurtu. Dle typu pleti se použije různá koncentrace kyseliny,“ dodává MUDr. Věra Terzijská.