Nejlepší severské krimi romány. Jaké knihy byste si měli přečíst?

Máte už vybrané čtení nejen na zbytek léta?
 

Severské detektivky se staly především v posledních dvou desetiletích obrovsky populární. Pokud jste se s nimi doposud nesetkali, máme pro vás tipy, s jakými autory a knihami začít.

Severské detektivky vzaly svět útokem 

Severské detektivky jsou aktuálně fenoménem. Ačkoli byly knihy všeobecně nějakou dobu na ústupu, v posledních letech se k nim lidé na Západě opět vracejí, a to i díky rozšíření audioknih či možnosti čtení na elektronických zařízeních. A třeba díky kupónům a cashbacku na nákup mobilů si lze navíc některého z prostředníků pořídit za příznivější cenu. I když se tedy nějakou dobu zdálo, že knihy (včetně těch severských) v konkurenci filmů a videoher neobstojí, opak je pravdou. 

Upozorňujeme: výše zmíněné slevové kupóny naleznete třeba na https://kuponer.cz/vsechny-kupony/. Díky těmto akcím můžete ostatně ušetřit i při nákupu samotné literatury.

Trilogie Milénium Stiega Larssona

Severská krimi mají dlouholetou tradici, celosvětovým fenoménem se ale stala až vydáním detektivní série Milénium, kterou má na svědomí švédský spisovatel Stieg Larsson. Tento muž, jenž byl investigativním novinářem, sice zemřel v roce 2004 v 50 letech na infarkt, takže z plánovaných 10 dílů vznikly jen tři, nicméně to na popularitě jeho knih nic neubralo. Příběh novináře Mikaela Blomkvista a tajemné punkerky a hackerky Lisbeth Salanderové zkrátka zaujme. Navíc vznikají i další díly, které píše David Lagercrantz.

Případy komisaře Joony Linny od autora, jenž vlastně neexistuje

Případy komisaře Joony Liny jsou v ČR obrovsky populární, o čemž svědčí statisíce prodaných výtisků. Jejich autor Lars Kepler přitom neexistuje! Jedná se totiž jen o pseudonym švédské manželské dvojice Alexandra a Alexandry Ahndorilových. V současné době existuje již sedm svazků, které všechny vyšly i v češtině. Mnozí přitom považují za nejlepší díl třetí knihu, jež nese název Svědkyně ohně, ve které Joona Lina vyšetřuje brutální vraždu mladé dívky, a to za pomoci média Flory Hansenové.

Oddělení Q Jussiho Adlera-Olsena

Mezi nejpopulárnější severská krimi patří i série dánského spisovatele Jussiho Adlera-Olsena, jenž proslul především svoji knižní sérií o kodaňském policejním oddělení Q v čele s Carlem Mørckem. V současné době vyšlo (v češtině) již sedm knih z plánovaných deseti. Oblíbené jsou především díly Vzkaz v láhvi a Složka 64. Stejně jako u děl předešlých autorů přitom i zde platí, že některé z příběhů se dočkaly filmového zpracování, takže se s nimi nemusíte nutně seznámit jen prostřednictvím knih. 

Knihy o Harry Holeovi od Jo Nesba

Jo Nesbø patří k nejznámějším severským autorům vůbec. Tento norský spisovatel vstoupil do světového povědomí hned svou první knihou Netopýří muž, což je zároveň první kriminální román ze série o detektivu Harry Holeovi, který je prototypem drsného chlapíka. O popularitě jeho příběhů svědčí počet dílů, jež do dnešního dnes spatřily světlo světa. Aktuálně totiž existuje už 11 knih, z nichž všechny vyšly v češtině. Do světa Harryho Holea se tedy můžete bez problémů vydat i vy.

Oblíbení severští spisovatelé z Finska a Islandu

Oblíbení autoři severských detektivek pocházejí především ze Švédska, Dánska a Norska. Zajímavé krimi příběhy nicméně pocházejí rovněž ze dvou dalších severských zemí. Co se týče Finska, za zmínku nepochybně stojí Antti Tuomainen, a to hlavně jeho třetí kniha Léčitel, která snoubí detektivku s dystopickým dějem z Helsinek blízké budoucnosti. Opomenout pak nesmíme ani islandskou autorku Yrsu Sigurðardóttir, jež sice píše i oblíbené knihy pro děti, ale proslavila se i svými detektivkami, a to především těmi, které jsou volně propojeny postavou advokátky Tóry Gudmunsdottir.

Klíčová slova: