Banány mají celou řadu zdravotních benefitů: Připravte si z nich lahodné lívance

Podpořit svoje zdraví můžete i lahodnými banánovými lívanci
  |   zajímavost

Dokonce i pravidelná konzumace obyčejných banánů nám může pomoci zlepšit náš celkový zdravotní stav. Zlepšují totiž nejen správnou funkci našeho trávicího sytému, ale také zdraví našeho srdce.

Banány obsahují celou řadu důležitých živin, které naše tělo potřebuje k jeho správné funkci, mají tak celou řadu zdravotních benefitů, kterých si s největší pravděpodobností ani nejsme vědomi, jak na svém webu uvádí Healthline.

Navíc skvěle chutnají a můžete si z nich připravit obrovské množství pokrmů.

Regulace vysoké hladiny cukru v krvi

Pravidelná konzumace banánů nám může pomoci regulovat hladinu cukru v našem krevním oběhu, jak dokazují studie, obsahují totiž velké množství rozpustné vlákniny a odolný škrob.

Znamená to, že se nemusíme bát vyššího množství sacharidů, které toto ovoce obsahuje, zvýšení hladiny cukru v krvi, které může vést ke zvýšení rizika vzniku vážných zdravotních komplikací, totiž nezpůsobují.

Podpora správného trávení

Pravidelná konzumace tohoto měkkého ovoce nám může pomoci mimo jiné také podpořit správnou funkci našeho trávení, obsahují totiž vysoké množství vlákniny, jak dokazují studie. Jeden střední banán obsahuje zhruba 3 g vlákniny.

Nezralé banány navíc obsahují odolný škrob, který v našich střevech působí jako probiotikum, tedy stává se potravou pro prospěšné bakterie, které v našich střevech žijí, jak dokazují výzkumy.

Zdraví našeho srdce

V banánech nalezneme také vysoké množství draslíku, který je velmi důležitý pro správnou funkci našeho srdce, jak dokazují studie.

Výzkumy poukazují na to, že jídelníček obsahující vysoké množství draslíku nám může pomoci se snížením vysokého krevního tlaku.

Banánové lívance

Pokud si tedy ráno chcete pochutnat a zároveň udělat něco pro vaše zdraví, připravte si banánové lívance.

Potřebujete:

  • 2 střední banány (zralé)
  • 2 vajíčka
  • 100 ml mléka dle vašeho výběru
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 2 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • špetku skořice
  • špetku soli
  • olivový olej

Postup:

Stačí jen všechny ingredience rozmixovat v mixéru, nechat směs zhruba 5 minut odstát a usmažit lívance tradičním způsobem. Poté už je jen stačí polít javorovým syrupem a přidat plátky banánu (a třeba klidně borůvky) a můžete podávat.

Zdroj: Healthline, Ambitious Kitchen

KAM DÁL: Chcete předejít špatnému dechu a onemocnění dásní? Pomůže vám škrabka na jazyk.