Jak se rychle a účinně zbavit bolesti hlavy

S bolestí hlavy vám může pomoci mimo jiné i jednoduché dechové cvičení
  |   zajímavost

Bolest hlavy může být velmi nepříjemná a v některých případech nás dokonce dokáže i na několik hodin úplně vyřadit z běžného provozu. Naštěstí ale existují způsoby, které nám mohou pomoci se jí rychle zbavit.

Bolesti hlavy mohou mít celou řadu nejrůznějších příčin, patří mezi ně stres, zdravotní potíže, ale i obyčejná únava.

Většina z nás v momentě, kdy pocítí bolest hlavy, okamžitě sahá po volně prodejných práškách na bolest. Existují ale i způsoby, jak se této nepříjemnosti zbavit i bez prášků, ať už ji způsobuje cokoliv.

Zbavte se bolesti hlavy masáží

Jednou z nejběžnějších příčin bolesti hlavy je ztuhlost horní poloviny zad.

Masáž tedy může znít jako nepotřebný luxus, opak je ale pravdou. Pokud trpíte na bolesti hlavy způsobené tenzí v horní části těla, mohou vám masáže pomoci se jí zbavit.

Na bolest hlavy platí teplo a chlad

Bolestí hlavy vás může zbavit mimo jiné i aplikace horkých a studených obkladů.

Jako horký obklad můžete použít podomácku vyrobený teplý polštářek. Stačí jen nasypat nevařenou rýži do látkového pytlíku a pevně ho zavázat. Pytlík ohřejte po dobu jedné minuty v mikrovlnné troubě a horký obklad je na světě.

Jako studený obklad skvěle poslouží obyčejný led nebo mražená zelenina. Nezapomeňte ji obalit utěrkou nebo jiným kusem látky, aby vám nepoškodila kůži. Ledový obklad nepřikládejte po delší dobu než 10 minut.

Aromaterapie

Některé vůně nám mohou pomoci zbavit se bolesti hlavy. Patří mezi ně mimo jiné i mátový extrakt, eukalyptus a levandule. Můžete je rozptýlit po pokoji pomocí esenciálních olejů a aromalampy či difuzéru.

Dechová cvičení proti bolesti hlavy

Tohoto nepříjemného stavu se můžete zbavit mimo jiné i pomocí dýchání. Některá dechová cvičení nám totiž mohou pomoci soustředit mysl a povolit naše svaly. Stačí se jen pohodlně usadit a snažit se dýchat pomalu a hluboce. Napočítejte si 5 vteřin a nádech a 5 na výdech. Za chvilku byste měli pocítit úlevu.

Hydratace

Rozhodně ale nesmíme zapomínat ani na dostatečnou hydrataci. Dokonce i mírná dehydratace totiž může způsobit silné bolesti hlavy. Někdy vám tak může od bolesti pomoci sklenice obyčejné vody.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Pálení žáhy: Jak se účinně zbavit nepříjemného pocitu po jídle.