Pálení žáhy: Jak se účinně zbavit nepříjemného pocitu po jídle

S pálením žáhy vám pomůže mimo jiné i lékořice
  |   zajímavost

Pokud vás často trápí pálení žáhy po jídle, nezoufejte. Může mít sice celou řadu různých příčin, většině z nich lze ale poměrně jednoduše předejít. Pomůže vám mimo jiné i jablečný ocet nebo obyčejná žvýkačka.

Existuje celá řada nejrůznějších způsobů, jak se pálení žáhy spolehlivě vyhnout "podomácku". Ideální ale je se o tom, jak nejlépe předejít kyselému refluxu ve vašem případě, poradit s vaším praktickým lékařem.

Jedlá soda

Tento zázračný bílý prášek, který má nespočet různých využití, vám pomůže mimo jiné i s pálením žáhy.

Jedlá soda nám totiž může pomoci neutralizovat žaludeční kyselinu. Stačí jen ve sklenici vody rozpustit 1 lžíci jedlé sody a s pálením žáhy se můžete do několika minut rozloučit. Není ale doporučeno pít tuto směs pravidelně, ale pouze jednou za čas, v případě potřeby. V opačném případě by mohla mít negativní vedlejší účinky na naše zdraví.

Lékořice

S kyselým refluxem vám pomůže mimo jiné i lékořice. Doplňky stravy obsahující tento silně aromatický kořen nám mohou pomoci chránit vnitřek našeho jícnu před poškozením žaludeční kyselinou, jak dokazují studie.

Jablečný ocet

Skvělým pomocníkem v boji proti pálení žáhy je mimo jiné také jablečný ocet, může totiž významně zlepšit naše trávení. Nikdy ho ale nepijte nezředěný, mohl by vám poničit zubní sklovinu. Ideální je smíchat 1 lžíci jablečného octa ve sklenici vody a vypít ji po jídle.

Žvýkačka

Pomůže ale i obyčejná žvýkačka.

Výzkumy dokazují, že žvýkání této oblíbené pochoutky (bez cukru) zhruba půl hodinu po jídle vám může pomoci předejít pálení žáhy nebo ho zredukovat. Žvýkání totiž podporuje produkci slin, což může zabránit žaludeční kyselině, aby ulpěla na stěnách jícnu.

Zázvor

Zázvor je součástí čínské medicíny již po staletí, může nám pomoci nejen s kyselým refluxem, ale i s nevolností.

Můžete si z něj udělat čaj nebo ho přidat do polévek či omáček. Rozhodně ale není radno to se zázvorem přehánět, nadměrné množství tohoto kořene může pálení žáhy naopak vyvolat.

Zdroj: HealthlineNational Center for Complementary and Integrative Health, National Library of Medicine

KAM DÁL: Jak se jednoduše zbavit tuku na břiše. Pomůže vám jednoduché "pravidlo pěsti".