V obchodech chybí droždí. Není ale žádný problém vyrobit si svoje vlastní

Mnoho lidí si teď peče pečivo doma. Jenže není droždí - můžeme si ho ale vypěstovat
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Droždí? To nemáme. Takovou odpověď teď slyší zákazníci ve většině obchodů. Lidé se snaží chodit nakupovat co nejméně a mnozí se vrátili k domácímu pečení, na což trh (jako na mnoho dalších věcí) zkrátka připraven nebyl. A tak nám nezbývá než začít improvizovat. A není to vůbec tak těžké, jak by se mohlo zdát. I droždí se dá vyrobit doma…

Vyrobit si doma jedinečnou náhradu kupovaného droždí opravdu není nic složitého a ani drahého. Budou nám k tomu stačit tři větší brambory, čtyři lžíce cukru, dvě lžíce piva a trochu vody. Postup je pak už velmi jednoduchý.

Jen pár surovin

Nejprve je potřeba uvařit brambory - vaříme je ve slupce - oloupat a rozmačkat, prolisovat nebo ručním mixérem rozdrtit, jako bychom se snažili vyrobit bramborovou kaši. Tu v podstatě také vyrobíme, ale nikoliv jako jindy s použitím mléka, ale k bramborám přidáme pouze vodu. V malém množství vody si vyrobíme poměrně hustý cukrový sirup (na čtyři lžíce cukru stačí opravdu jen trocha vody), který do “bramborové kaše” přilijeme.

Přidat pivo

Směs musíme nechat chvíli odstát, až začne kynout. Dalším krokem pak bude přidání potřebného množství piva a už stačí jen počkat přibližně jeden den, než budou kvasnice hotové k běžnému použití, jako bychom koupili kostičku droždí v obchodě. Tento postup má ještě jednu nespornou výhodu, kterou ocení převážně muži. V lahvi zbyde pivo, které by jistě bylo škoda vylít…

Zkuste i kvásek

Stejně jako droždí si můžeme doma vypěstovat i kvásek - dokonce ještě snadněji, jen si budeme muset na výsledek počkat o něco déle. V případě přípravy kvásku stačí smíchat mouku a vodu ve stejném poměru, vymíchat hladkou směs přibližně o konzistenci lívancového těsta, nalít třeba do zavařovací sklenice a překrýt víčkem, do kterého uděláme několik otvorů. Použít můžeme i potravinovou fólii. Odložíme a při pokojové teplotě jej budeme 24 hodin jen občas sledovat, jak se začínají tvořit bublinky. Druhý den přidáme stejné množství vody i mouky, promícháme a opět odstavíme. Tak pokračujeme až do čtvrtého dne, kdy by měl mít kvásek již charakteristickou vůni.

Krmte kvásek

Výhodou domácí výroby kvásku je jeho trvanlivost, možnost “krmit” jej i nadále a uchovávat v lednici pro příští použití. Jednou rozpěstovaný kvásek totiž můžeme jen odebírat, znovu doplňovat moukou a vodou a využívat i nadále. Jak je vidět, poradit si uměly již naše babičky a my to zvládneme také.

KAM DÁL: Současná situace nás učí spoléhat sami na sebe, většina lidí tak nosí roušky ušité doma. Třeba podle tohoto návodu.

Klíčová slova: