Vánoce nemusí být o přejídání. Existují způsoby, jak potlačit chuť na sladké

S neustálou chutí na vánoční cukroví vám pomohou mimo jiné i semena pískavice
  |   zajímavost

Vánoce se nezadržitelně blíží. O svátcích však existuje riziko, že se přejíte. Stoly plné cukroví a dalších svátečních pochoutek k tomu přímo vybízejí. Naštěstí ale existují nejrůznější bylinky a nápoje, které nám mohou pomoci s neustálým pocitem hladu rychle zatočit.

Vánoce se pro ty z nás, kteří se snaží shodit několik přebytečných kil, mohou velmi rychle stát noční můrou. Všudypřítomné vánoční cukroví, bramborový salát a vánočka paralyzují naši střídmost a mění nás na několik dnů či týdnů v Otesánky, kteří nikdy nemají dost.

Pokud tedy o letošních Vánocích nechcete spořádat na posezení dva tácy cukroví a jít spát s bolestí břicha, máme pro vás několik tipů. Dokonce i svátečně prostřeným stolům, které se pod tíhou jídla téměř prohýbají, ale do určité míry lze odolat.

Existuje totiž hned několik bylinek, které vám mohou pomoci zbavit se neustálého hladu. Některé z nich mohou dokonce zabránit vstřebávání určitých živin z přijaté potravy nebo zvýšit množství kalorií, které naše tělo spaluje, jak informuje Healthline.

Pískavice

Jednou z takových bylin je mimo jiné i pískavice. Semena pískavice se skládají z velké části z nerozpustné vlákniny, obsahují ale i tu rozpustnou. Díky tomuto složení nám mohou semena pískavice pomoci se snížením chuti k jídlu, ale také s kontrolou hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

Semena této rostliny totiž zpomalují vstřebávání tuku a sacharidů z přijaté potravy a také vyprazdňování žaludku.

Gymnéma lesní

Tato bylina nám může pomoci s potlačením chuti na sladké. Obsahuje totiž kyseliny gymnemové, které mohou snížit sladkou chuť v ústech a pomáhat nám tak snížit i chuť na sladké. To ale není vše, gymnéma lesní kromě chuti na cukroví, horké čokolády a další sladkosti snižuje také pocit hladu. Lidé, kteří tuto bylinku konzumují formou prášku, čaje či doplňků stravy, tak konzumují mnohem nižší množství jídla než ti, kteří ji do svého jídelníčku nezařadili.

Gymnéma lesní také zabraňuje vstřebávání cukru z přijaté potravy do krve, a tím pádem i jejich ukládání ve formě tukových zásob.

Zázvor

S neustálým pocitem hladu nám může pomoci mimo jiné i zázvor, který se díky svým pozitivním účinkům na naše zdraví používá již po staletí. Jde o stimulant, který zlepšuje naše trávení a také ovlivňuje způsob, jakým naše tělo spaluje tuky a tráví sacharidy, navíc účinně potlačuje pocit hladu.

Jak si vyrobit zázvorové perníkové koření najdete zde.

Navíc také našemu tělu pomáhá s kontrolou hladiny cukru v krvi a podporuje tak hubnutí.

Káva

Pro ty, kteří nejsou fanoušky bylinných doplňků stravy, čajů a nálevů, je tu ještě jedna oblíbená pomoc od neustálého pocitu hladu a chuti na sladké. Řeč je o kávě.

S kávou bychom to sice rozhodně neměli přehánět, nadměrná konzumace tohoto aromatického nápoje totiž může mít hned několik negativních účinků na naše zdraví, včetně zhoršení pocitů úzkosti.

Pokud se ale omezíte jen na pár šálků káva denně, může nám pomoci nejen zbavit se hladu, ale také zrychlit náš metabolismus. Rozhodně si do kávy ale nepřidávejte velké množství mléka či smetany a cukru, její benefity byste tak vyrušili.

Zdroj: Shape, Healthline

KAM DÁL: Máte náladu pod psa? Zvyšte si hladinu serotoninu a dopaminu.