Stala se dopravní nehoda. Co dělat, jak se chovat?

Nejlepší je nehodám se vyhnout, jenže co dělat, když už se nám nehoda stane?
 

Dokonce i když jezdíte velmi bezpečně, nenechte se mýlit, nehoda se klidně může stát i vám. Často dokonce nemusíte ani vy udělat něco špatně, stačí se ocitnout ve špatný čas na špatném místě. Jak se zachovat, když už se dostaneme k dopravní nehodě?

Možná, že jsme to už všichni slyšeli, jenže před kolika to bylo lety? Nikdy není na škodu zopakovat si, co dělat, když se staneme svědky nebo dokonce účastníky dopravní nehody. Projděte si bod po bodu náš návod, jak to přežít.

Zkuste zůstat v klidu
Zkontrolujte, co se děje kolem, jste schopní se hýbat a opustit svoje auto? Oblečte si reflexní vestu a hlavně vypněte motor, zvláště rychle to udělejte, pokud cítíte benzín.

Označte místo dopravní nehody
Použijte výstražný trojúhelník, zapněte varovná světla, pokud můžete. Správně použité reflexní prvky mohou předejít řetězení nehody. Chráníte tak i účastníky nehody, kteří jsou ještě ve vozidlech.

Jak jsou na tom ostatní?
Lidi ve vozidle, kteří jedou s vámi, zkontrolujete hned, to je jasné. Jenže po zabezpečení nehody je nutné zkontrolovat i ostatní. Snažte se je uklidnit a pokud to jde, dostat z auta na bezpečné místo za svodidla. Využijte další reflexní vesty a pomozte jim obléct si je. Přivolejte pomoc.

Co říct na tísňové lince? Svoje jméno a příjmení, popište co nejpřesněji místo, kde jste. Číslo silnice, jméno nejbližší obce, orientační záchytné body v krajině - kostely, železnice, skály atd. Pokud jste ve městě, dobře může posloužit jméno ulice a číslo nejbližšího domu. Řekněte přesně, co se stalo, kolik je zraněných a jak vážná zranění mohou být. Odpovídejte přesně dispečerovi a poslouchejte ho.

První pomoc
Poskytněte základní první pomoc zraněným osobám, jako první se snažte zajistit základní životní funkce (krevní oběh, dýchání, vědomí). V lékárničce máte vše potřebné. Pokud někdo zůstal zaklíněn ve voze, zkuste ho vyprostit. Jestliže to není bezpodmínečně nutné, nehýbejte s osobami, které by mohly mít zraněnou páteř.

Co dál?
Pomozte zvířatům, která byla účastníky nehody. Nenechte se však pokousat. Pokud máte čas, zajistěte svědky a stopy, které by mohly vést k vyšetření příčiny vzniku nehody.