Nymburk: Autobusové zastávky budou přejmenovány, místní si klepou na čelo

Až jedenáct autobusových zastávek v Nymburku dostane nové jméno
 

Až jedenáct autobusových zastávek v Nymburku dostane nové, údajně aktuálnější názvy. Místním a některým opozičním zastupitelům se to moc nelíbí. Názvy zastávek se budou upravovat kvůli zapojení zastávek do systému PID. Od kdy můžete změny očekávat? 

Názvy některých zastávek v Nymburku se budou měnit, aby dostaly údajně "aktuálnější názvy". Rada města přejmenování zastávek schválila už na posledním zasedání v lednu. Nové názvy by měly pomoci orientovat se místním lépe ve městě. 

"Celkem jsme přejmenovali jedenáct zastávek, a to hlavně z důvodu neaktuálnosti jejich názvu nebo kvůli snadnější orientaci cestujících. Cestující, který přijede na náměstí od Sadské a příliš se v Nymburku neorientuje, bude nyní vědět, že autobus jezdí zpět ze stejně pojmenované zastávky. V tomto konkrétním případě dochází tedy k přejmenování zastávky Nymburk, kulturní dům na Nymburk, náměstí," uvedl starosta Nymburka Pavel Fojtík. 

Nové názvy navíc mají zabezpečit zapojení autobusových zastávek do systému PID. O tom jednalo vedení města s organizací ROPID dlouhodobě. Ze společných schůzek vyšlo najevo, že by bylo přejmenování zastávek vhodné právě kvůli možnosti zapojení do systému PID. Názvy zastávek totiž neodpovídají realitě. Pro cestující jsou navíc matoucí. 

S tím ovšem místní tak docela nesouhlasí, současné názvy už jim vyhovují. "Pro mě jsou názvy autobusových zastávek pochopitelné tak, jak jsou. Už tady bydlím nějakých dvacet let, nejsem už nejmladší. Tyhle změny nás, starší ročníky, akorát zmatou," vyjádřila se jedna z místních obyvatelek. A není sama, nové názvy autobusových zastávek se nelíbí některým opozičním zastupitelům. 

Změna proběhne do konce března

Mimo to, že budou měněné názvy jedenácti zastávek, budou se částečně měnit i některé trasy linek, některé zastávky se navíc možná zruší. Svoje další plány ohledně autobusových zastávek bude město projednávat na březnovém zasedání 15. března. Všechny změny a nové názvy zastávek by se pak v praxi projevily od neděle 26. března. Které zastávky budou přejmenované? Máme pro vás výčet. 

Aktuální název zastávky - plánovaný název zastávky - důvod změny: 

  • Nymburk, aut. st. - Nymburk, hl. nádr.: Nový název lépe vystihuje možnost přestupu na vlak
  • Nymburk, Drupol - Nymburk, Dopravní: Firma Drupol v tomto místě již nemá provozovnu. Nový název je volen podle přilehlé ulice
  • Nymburk, kult. dům - Nymburk, náměstí: Kulturní dům již neplní původní funkci, zastávka je blíž k náměstí
  • Nymburk, OSEVA - Nymburk, prům. zóna sever: Firma OSEVA již neexistuje, nový název upozorňuje na umístění v prům. zóně
  • Nymburk, rest. sídliště - Nymburk, Letců R.A.F.: Nový název lépe vystihuje umístění zastávky
  • Nymburk, Smetanova - Nymburk, nemocnice: Nový název počítá s budoucím přemístěním na Boleslavskou ke zdravotnickým zařízením
  • Nymburk, Stavebniny - Nymburk, Jednota Habeš: Areál stavebnin již neexistuje
  • Nymburk, žel. st. město - Nymburk, U Růžáku: Nový název lépe vystihuje umístění
  • Nymburk, ŽOS - Nymburk, V Kolonii: Nový název lépe vystihuje umístění
  • Nymburk, Drahelice, PDZ - Nymb., Drahelice, Mlýn Bašta: Firma PDZ neexistuje, nový název upozorňuje na kulturní památku
  • Nymburk, Drahelice, rozc. PDZ - NB., Drahelice, odb. Kostomlátky: Nový název upozorňuje na umístění na křižovatce