Neplatíte si povinné ručení? Tohle vás k tomu donutí!

Řidiči a řidičky si připlatí. Je to dobře?
 

Neplatíte si pojištění odpovědnosti z provozu svého auta? Tak to budete mít průšvih. Poslanci možná schválí, aby Česká kancelář pojistitelů začala vybírat vysoké poplatky od všech, kteří si za své auto nezaplatili povinné ručení. Proč musí být pojištěné auto, a ne řidič?

Pokud si neplatíte pojištění odpovědnosti z provozu svých vozidel, možná můžete mít problém. Poslanci si z velké části přejí, aby od od příštího roku začala Česká kancelář pojistitelů vybírat poplatky od všech, kteří neplatí za své auto povinné ručení. Částka by to měla být pořádná - až dvakrát více, než když za povinné ručení platíte! 

Návrh zákona jde do poslanecké sněmovny už v pondělí. Připravil ho se svými kolegy Václav Votava. Poplatky pro ty, kterým chybělo pojištění, se v minulosti už platily, jenže pak byly zrušeny. Jde tedy teorericky jen o návrat ke stavu předtím. 

Česká kancelář pojistitelů odhaduje, že v České republuce je v současnosti 130 tisíc registrovaných vozidel bez povinného ručení. Přitom se loni poprvé zvýšil počet nehod, kdy byli řidiči nepojištění a způsobili škody - ročně kolem 350 milionů korun! A to už není žádná legrace.

Kancelář je sice proplatí, má na to garanční fond. Jenže dostat pak peníze od řidičů zpět je skoro nemožné - vrátí se jen asi 30 %. Garanční fond doteď plní nejen peníze vymožené od řidičů, ale i příspěvky pojišťoven nabízejících povinné ručení.

Díky poslaneckému návrhu by měly pojišťovny ve finále ušetřit - garanční fond by se plnil místo od nich právě poplatky, které se vyberou přímo od řidičů. Když navrhovaný zákon projde, ceny povinného ručení porostou pomalejším tempem. 

Děravý zákon
Chtít po někom dvojnásobek pojistného je jedna věc. Vymoct částku je věc úplně jiná. Bylo by sice krásné, kdyby si to nepojištění jedinci museli rozmyslet, ovšem jak to udělat v reálu? Dost možná dopadnou další poplatky na občany úplně zbytečně. Problematická je složitá byrokracie kolem, například když pojišťovna udělá chybu. Nebylo by snažší, aby nebylo pojištěné auto, ale řidič?