Desatero cyklisty, který chce přežít. Vyhněte se jarním nehodám

Městská cyklistika má něco do sebe!
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Teplé počasí zvedlo do sedel kol spoustu cyklistů. Jenže na cestách se nepohybují sami. Na silnicích je to někdy pořádná džungle a prokličkovat mezi auty nebo se vyhnout chodcům bývá fuška. Tím spíš, že cyklostezky jen výjimečně vedou přesně do místa, na které se chcete dostat. Jak tohle všechno ve zdraví přežít? 

Řidiči aut se na období, kdy cyklisti zaplní silnice, vůbec netěší. Opatrné však musí být obě strany. Neznamená to, že silnější auta budou kola odhazovat do škarp a tak dále. Tedy, nemělo by to takto být. Realita je bohužel mnohdy dost smutná. Jak se může nepříliš zkušený cyklista vyhnout klasickým jarním nehodám a nepříjemnostem?

"Řidiči si dávají právě teď dobrý pozor. Ale cyklisti na spoustu věcí přes zimu zapomněli. Je dobré si to všechno připomenout," vysvětluje odborník na dopravu Vratislav Filler ze sdružení Auto*mat‎. "Často jim nedojde třeba to, že přes cyklistický přejezd dávají právě cyklisti přednost autům, a ne obráceně," připomíná jeden z běžných jarních prohřešků. Pravidel a dobrých nápadů, které je vhodné si právě teď zopakovat, je však mnohem více. Tak se podívejme na 10 nejzákladnějších pravidel cyklisty začátečníka, kterému je život milý!

  • Najděte tu nejpříjemnější trasu

Nehledejte nejkratší trasu, to většinou není ta nejhezčí a vy si přece chcete udělat cestu pěknou a pohodlnou, nikoliv krátkou. Dobře plánujte, kudy pojedete předtím, než vyrazíte. Volte co nejdelší úseky po pěkné cyklostezce (jestli je to možné) a v klidných ulicích, postupně se můžete odvážit do rušnějších ulic. Pokud váháte, jak trasu najít, zkuste vyhledávač trasy. Najde vám 3 varianty cesty.

  • Nebojte se zkombinovat více možností dopravy

Jestli je vaše trasa příliš dlouhá, nebojte se zkombinovat jízdu na kole i s městskou hromadnou dopravou. Můžete z domova jet po klidné ulici až na stanici metra, a tím dojet do lokality, kde nejezdí auta; když budete mít štěstí, najdete tam i cyklostezku.

  • Mějte jasno v zásadách provozu

Kromě toho, že bude příjemnější vyhnout se rušným ulicím, je jasné, že nejlepší radou je znát pravidla. Musíte vědět, jak dát správně přednost, kdy a jak ukázat, že odbočujete atd. Všechna pravidla jsou shrnuta v tomto zákoně.

  • Mějte kolo v pořádku 

Mít funkční světlo je zásadní, protože nikdy nevíte, co se může stát a kde zůstanete déle, než jste očekávali. Také blatníky vám zpříjemní cestu, zejména až začnou jarní deštíky.

  • Buďte vidět

Jestliže jezdíte večer nebo brzo ráno, nebojte se mít s sebou klidně i lehkou reflexní vestu. Veškeré cyklistické oblečení by samo o sobě mělo být vybeveno reflexními pásky. Vlastně kdykoli je fajn být co nejvíc výrazný.

  • Parkujte bezpečně

Pokud jezdíte na místa, kde jsou stojany, máte vyhráno. Stačí vám akorát solidní zámek. Každopádně když potřebujete parkovat například před prací, nebojte se v případě chybějících stojanů kontaktovat recepci budovy nebo správce. Zeptejte se, jestli není jiná možnost, kam vaše kolo zavřít. Líná huba je totiž holé neštěstí! Na rizikových místech se vyplatí mít více než jeden zámek. 

  • Procvičte se o víkendu 

Je těžké zčista jasna sednout na kolo a opravdu začít jezdit. Navíc ve všední dny, kdy často musíme být někde na čas. Natrénujte si trasy v klidu o víkendu. Nebude vás nic stresovat a "naostro" pak budete jistější. 

  • Zavazadla na kole

Vozit s sebou těžké zavazadlo není snadné. Jenže někdy není jiná volba. Musíte vozit notebook, jiné boty, převlečení a svačinku. Jisté je to, že musíte mít buď batoh, nebo tašku křížem, protože kabelka na rameni je velmi nebezpečným zavazadlem. Dobrým řešením můžou být nosiče nebo městské vozíky. Mějte na paměti, že bezpečnost je základ. 

  • Mějte dobrou náladu

Jízda na kole vám musí přinášet víc radostí než starostí. Pokud se vám nechce, nenuťte se do toho. Jakmile to vyzkoušíte, uvidíte, že endorfiny z pohybu na čerstvém vzduchu vás donutí jezdit častěji. Navíc přijet do práce příjemně protažený a odpočatý je skvělé. Pokud samozřejmě máte v kanceláři sprchu, jinak vám kolegové moc nepoděkují. 

  • Poučte se z chyb

Stalo se vám něco nepříjemného? Nejste v tom sami, přesto se zkuste raději zamyslet nad tím, co bylo špatně a jak byste se mohli zachovat příště. Nenechte se snadno odradit a hledejte cesty, ne výmluvy.