Šťovík je kyselý zázrak, který právě teď roste na louce!

Jde vlastně o plevelovitou bylinu.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Plevel, který jsme ochutnávali už jako děti. Nešklebte se kysele na šťovík, je plný vitamínů, které vaše tělo na jaře potřebuje. Navíc má bohaté využití v kuchyni. Inspirujte se Egypťany a vyhněte se krájení kovovým nožem.

Věděli jste, že šťovík se pěstuje a používá i jako listová zelenina? Můžete si ho zasít na zahradě nebo prostě natrhat na louce. 

Pokud se rozhodnete ho krájet, nepoužívejte kov. Přišli byste tak o zelenou barvu. Zkuste proto keramické nože a nerezové mísy.

Konkrétně jde o šťovík štítnatý a šťovík zahradní. Častěji využívaný je přitom právě první jmenovaný. Pokud uvažujete o špenátu ze šťovíku, nejspíše sáhnete po zahradním, protože je někdy označován právě jako špenátový. 
Název šťovíku pochází ze starogermánského výrazu pro kyselou příchuť. Známý byl však už Egypťanům i Řekům a Římanům. 

Mladé lístky nejsou tak kyselé jako ty větší, starší a spodnější.                           Výborně se hodí do sendvičů. Nebojte se ho nakrájet i do míchaných salátů, smetanových omáček, polévek nebo do omelet. Je zároveň vhodnou přílohou k telecímu, vepřovému nebo rybám.

 

Proč je tak zdravý?

Šťovík je zdravý nejen pro svůj chlorofyl, ale také právě pro kyseliny v něm obsažené. Ty mají totiž pozitivní vliv na trávení, a to zejména pokud si dáváte tučné jídlo. Šťovík si pro jeho chuť a dostupnost oblíbila celá Evropa. Nejdříve chudší vrsty, ale postupně se šťovík probojoval až na stoly nejvybranějších restaurací. Ve Francii je stále velmi oblíbenou polévka ze šťovíku a lososa. 
Listy této rostliny jsou zdrojem draslíku, vitamínu A, B1 a samozřejmě C. Kyselin obsahuje hned několik - kyselinu šťavelovou, antrachinony a další organické kyseliny.

Na co si dát pozor?

Právě kvůli vysokému obsahu šťavelanů může nadměrná konzumace této byliny v syrovém stavu způsobit zdravotní potíže! Obezřetní by měli být nemocní dnou, kojící ženy a ti, které trápí ledvinové kameny. Ale nejen ty, pokud máte zánět močového měchýře, buďte obezřetní ke všem kyselinám. Po důkladném ohřátí (uvaření, upečení) však nebezpečí mizí.