Plíseň nohou nepodceňujte, může vám prorůst do nehtů

S plísní nohou se ihned vydejte k lékaři. Je vysoce nakažlivá
 

Zdravým nožkám zima příliš nepřeje. Jsou uzavřené v neprodyšných a teplých botách, ponožky se rychle propotí a v tom všem jsou chodidla celý den. Vznikají tak nepříjemné plísně nohou. Jak tomu předejít a jak nohy, ale i nakažené nehty vyléčit?

Nohy jsou v zimě jenom v samém nepohodlí. Teplé a propocené ponožky v uzavřených botách přejí plísním. Na chodidlech je na 250 tisíc potních žlázek, díky nim se vylučuje tedy velké množství potu. Chodidly odvádí tělo škodlivé látky pryč. Jenže díky tomu vznikají nepříjemná plísňová onemocnění. Nevíte, jak onychomykóze (plísni nohou) předcházet?

Základem je vyhledat lékaře
Až 90 procent lidí, které plíseň na nohou trápí, nevyhledají lékaře. To může být velkou komplikací. Navíc podle České průmyslové zdravotní pojišťovny představuje takzvaná onychomykóza zhruba polovinu veškerých zdravotních problémů nejen pokožky nohou, ale i nehtů a současně 10 procent kožních chorob všeobecně. Přitom až 90 procent lidí jednoduše pomoc doktora nevyhledá. A to přesto, že je nemoc vysoce nakažlivá a je nutné ji zaléčit mastičkou.

Správná hygiena, půl úspěchu
Není jednoznačná léčba, pokud už plísňové onemocnění máte. V takovém případě je na místě vyhledat pomoc lékaře, který předepíše příslušnou léčbu, nejčastěji mast. Je ale dobré uvědomit si, že onychomykózu zapříčiňují parazitické plísně, kvasinky a houby.

Tvrzení, že mykózu lze chytit pouze na veřejných koupalištích, je pravdivé jen částečně. Infekce se samozřejmě může rozšiřovat na místech, jako je veřejné koupaliště, sauna, hromadná sportoviště, společné sprchy a tak dál. 

Nicméně na vině je hlavně neprodyšné oblečení a neprodyšná obuv. V teplém a vlhkém prostředí se nejlépe daří plísním. Plísně mohou být také v zapůjčené obuvi nebo třeba na koberci. V půjčené obuvi mohou parazité přežít až 9 měsíců a nákaza hrozí i přes ponožky. Boty si tedy od nikoho nepůjčujte. Nechoďte naboso ve veřejných prostorách typu sprchy a podobně – lepší je používat obuv do vody.

"Samozřejmostí je dodržování hygieny, kdy si například po návštěvě koupaliště či sauny umyjete nohy ve správně koncentrovaném roztoku hypermanganu. Vhodné je též pravidelně ošetřovat obuv sprejem obsahujícím antimykotické látky a na nohy užívat podle potřeby jednou až dvakrát denně přípravky s antibakteriálními účinky. Zvláště důležité je to pro každého, kdo sportuje, navštěvuje koupaliště, sauny a podobně. Moderní spreje proti plísním dnes navíc dovedou ulevit od pocitu těžkých nohou a mají aromaterapeutické a chladicí účinky," radí Jiří Vykydal, který se specializuje na profesionální pedikúru a pedologii. Dobré je také dezinfikovat prádlo, zejména ponožky, ručníky, povlečení. Je dobré je prát na 60-90 stupňů.

Co když to zanedbáte? Plíseň proroste do nehtů!
V prvních stadiích plísně se na pokožce nohou nebo kolem nehtů vytvoří drobné svědivé až začervenalé šupinky či prasklinky. Nejčastěji se tvoří mezi čtvrtým a pátým prstem, ale později se mohou rozšířit i na další části nohy a chodidla.

Když jde o nepatrné projevy, v této fázi je potřeba navštívit lékaře. Pokud problém podceníte, plíseň proroste do nehtů, kde se rozmnoží, následkem čehož se nehty začnou loupat, lámat, drolit, dostanou žluté zabarvení a rohová vrstva zbytní.

V horších stadiích může docházet k mokvání, otokům a dokonce zánětům či deformacím prstů a kloubů. To představuje riziko hlavně pro nemocné s cukrovkou a lidi staršího věku. Infekce úzce souvisí s oslabeným imunitním systémem, takže je vhodné zařadit zdravou výživu. Hlavně by se měly omezit slazené nápoje, cukr a výrobky obsahující mouku. Tyto druhy potravin totiž podporují růst kvasinek a hub.