Podstupte účinnou jarní detoxikaci. Tělo vám za to poděkuje

Za jarní detoxikaci vám tělo poděkuje
 

Cítíte se po zimě tak nějak unaveni a bez elánu? Je na čase tělo pořádně nastartovat a připravit ho na jaro. Zaměřte se na jarní očistu celého těla, která vám dodá ztracenou energii a pořádně vás napumpuje. Začněte s očistou třeba hned.

Jarní detoxikace těla by měla patřit mezi vaše každoroční aktivity. Jestli jste pravidelně necvičili celou zimu a nedopovali se ovocem a zeleninou, pak vězte, že teď je na to ten nejlepší čas. Nejdůležitější na celé detoxikaci těla je právě to, co do něho dostáváme.

Z jídla můžete dostat do těla celou řadu škodlivých látek. Jde zejména o nezdravá tučná a sladká jídla, jako jsou rafinované tuky a cukry v sušenkách a cukrovinkách nebo v tukových rohlících a dalších nezdravých jídlech.

Namíchejte si očistný koktejl 
Jaro je jako stvořené k pořádné očistě těla. Největší vliv na tělo má čistý vzduch, voda a zdravá výživa. Jaký očistný recept můžete vyzkoušet jako první? "Metoda je velmi účinná a hlavně jednoduchá. Když se ráno probudíte, vypijte sklenici teplé vody 3dcl s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a se třemi lžičkami mletého lněného semínka. Napřed vypijte 1,5 decilitru a pak udělejte několik rotací trupu, párkrát se předkloňte a udělejte třeba i několik dřepů. Stačí pět až deset. Pak dopijte zbylých 1,5 decilitru. Největší účinek mají tyhle cviky mezi pátou a sedmou hodinou ranní, tehdy tlusté střevo nejvíce pracuje. Přirozeně tak podpoříte trávíte trávení," říká výživový poradce Martin Škába.

Zeleninové nebo ovocné smoothie je váš přítel

Jestli doma ještě nemáte výkonný mixér určený na smoothie, rozhodně neváhejte a napravte to. Anebo alespoň jezte čerstvou zeleninu tak, jak je. Přípravou zeleninové šťávy do sebe ale dostanete mnohem víc vitamínů a minerálů, než kolik byste do sebe dostali při jedení. Oblíbený je nevšední mix banánu a špenátu, můžete vyzkoušet také brokolici, rajčata a mrkve. Nebojte se zmixovat třeba kedlubnu, celer a červenou řepu. 

Jestli nechcete, aby vás nápoje moc ochlazovaly, přidejte ještě stroužek česneku, čtvrtinu cibule a zázvor. Smoothie můžete vypít jednu sklenici denně, je to zároveň dokonalá snídaně, jestli jste dosud nebyli zvyklí si snídaně dopřávat. Navíc dobře podporuje trávení. Můžete si jich připravit víc a nahradit tak svačinu. Smoothie navíc sníží vaši chuť na sladké.

Vynechte maso
Maso se v těle zpracovává úplně nejdéle ze všeho, protože obsahuje živočišné bílkoviny. Proto je nejlepší vynechat maso, když chcete tělu odlehčit. Jezte hlavně zeleninové pokrmy a luštěniny, semínka a samozřejmě čerstvou zeleninu. Můžete ji tepelně upravit do 60 stupňů, aby neztratila své živiny. Tělo vám za nemasitou stravu poděkuje zdravým zažíváním.

Jezte květiny
Květiny nejsou jenom na okrasu, už jste určitě narazili na to, že se z kvítků dá připravit mnoho čajů nebo dokonce polévek. Ano, z takových čerstvě natrhaných pampeliček, sedmikrásek nebo z lístků máty může být skvělá polévka. Teď je ideální čas to vyzkoušet. Chuť takových kytiček je skutečně překvapivá a navíc rostou všechny ve volné přírodě. Kopřivová voda je dobrá nejen jako přeliv na vlasy, ale i na čaj.

Květy měsíčku lékařského ulehčují trávení, modrý květ brutnáku je plný minerálů a má zklidňující účinky. Sedmikráska svědčí zraku a prospívá dýchání. Poupata lichořeřišnice můžete naložit do octa jako kapary - působí jako přírodní antibiotikum. Jíst můžete třeba i begónii. Dávejte si ale pozor a jezte jen takové květiny, které dobře znáte a nejsou jedovaté.

Hýbejte se
Najděte si takový sport, který vás bude bavit. Může to být tanec nebo chůze, ale stejně dobře i pilates nebo spinning. Kreativní je například jumping, kde si pořádně zaskáčete, nebo lezení po stěně. Nadchnout se můžete i pro aqua aerobic, který vypadá jednoduše, ale po hodině budete pěkně vyčerpaní. Pohybu se věnujte nejlépe každý den aspoň chvilku, je to mnohem prospěšnější než hýbat se sice do vyčerpání, ale jen jednou za týden.