Jak se zbavit nepříjemného akné s trvalým efektem? Poradíme vám

 

Toužíte po zdravé a krásné tvářičce bez jediné chybičky? Kdo by takovou nechtěl. Bohužel jak ženy, tak muže trápí velký kožní problém zvaný akné. Sice se objevuje častěji v období dospívání, potrápit ale dokáže stejně tak dospělé a lidi daleko za pubertou. Proč se objevuje a jak se ho zbavit natrvalo? 

Proč vzniká akné na našich tvářích, na zádech a podobně? Příčin je celá řada, od hormonální nerovnováhy nebo bakteriální infekce. Hodně velký vliv má stres, který je často jako faktor přehlížený, přitom právě psychická nepohoda dokáže způsobit na kůži i pod ní chaos. Další příčinou vzniku akné může být potravinová alergie, nepomohou ani některé léky - například steroidy, antidepresiva, některé léky proti epilepsii a orální antikoncepce. 

Mezi další příčiny patří chronická zácpa a znečištění střev, špatná strava jako nadměrná spotřeba solených potravin, cukrů, tuků a živočišných potravin. Může za to pak i nedostatek některých složek potravin a nevýživné jídlo. Velmi nevhodné je také používání různých kosmetických přípravků a make-upu. Nadměrná nebo nevhodná péče o pleť dokáže akné ještě víc uškodit. 

Jak akné prostupuje do kůže

Akné není nic jiného než hnis, který vylézá skrze kůži pryč z organismu. Představte si kůži jako největší orgán na těle. Jednou z funkcí, které kůže má, je také vylučování škodlivých látek pryč z těla. Když se v těle vyskytne vyšší množství toxických látek, které už nezvládají játra nebo ledviny zpracovat, kůže se musí těchto toxických látek zbavovat. Toxiny odcházejí ven pokožkou a narušují její zdravou odolnost. A to je právě příčinou mnoha kožních poruch, akné nevyjímaje. Nelze tedy akné vnímat "jen" jako pupínek, ale vážnější a komplexní problém. 

Jak se projevuje akné? 

Akné se objevuje nejčastěji na tváři v podobě bílých puchýřků, které jsou plné hnisu, mohou to být ale i růžové nebo zarudlé skvrny. Nejčastěji se vyskytují na tváři, šíji, na hrudníku a na zádech. Klasické černé tečky na nose jsou také projevy akné. Ojediněle se však může akné objevovat jinde než na popsaných místech, třeba na hýždích, na bedrech, v podpaží... 

Léčba akné "kožařem"

Nejlepší je kombinovat léky od kožního lékaře a pokusit se dobře stravovat. Hlavně si neříkejte, že za to může "jenom strava" nebo "jenom hormony". Může to být totiž kombinací více faktorů, aby vám dokázal lékař pomoci, budete muset ke kožnímu lékaři napřed zajít.

Ten přesně dovede určit, na jakou léčbu jste zralí. Pro léčbu akné klasickými léky se používá antibakteriální látka Benzoyl peroxid nebo komedolytická látka Tretionin (Retin A), která urychluje růst a odlučování epiteliálních buněk. Pak exfoliativní látky, jako je salicylová kyselina, síra, resorcin.

U zánětlivých forem akné se přistupuje k lokálním nebo celkovým antibiotikům, při tom je však určité riziko narušení střevní mikroflóry a je nutné souběžně podávat laktobacily. U těžších forem akné se pak přistupuje k podávání kortikoidů. Ty představují riziko pro vznik kožní atrofie, rozšířených žilek či pigmentových změn. Nebo se podává lék Accutane, ten má však řadu vedlejších komplikací. Někdy se na léčbu akné používá hormonální antikoncepce. 

Přírodní léčba akné

Jestliže trpíte formou akné, která je těžší nebo zánětlivá (což by měl vždy posoudit kožní lékař), nejspíš vám přírodní preparáty nepomohou. Každopádně je ale dobré se mimo klasickou léčbu zaměřit na svůj jídelníček a doplňky k léčbě akné nezatracovat. Velmi údajně pomáhá Aloe Vera, šťáva z celého listu má 5 000 mg aktivních přírodních polysacharidů na litr. Doporučuje se i Tea Tree olej nebo odvar z bobkového listu.

Zásadní je ale samotná úprava jídelníčku. Omezit byste měli tučná jídla, uzeniny, sladkosti, bílé pečivo, instantní výrobky, příliš slaná a kořeněná jídla, nápoje typu Coca-cola, Fanta a kupované džusy. Zařadit byste měli do jídelníčku ve zvýšené míře zeleninu, ovoce, celozrnné pečivo, bílé maso, luštěniny, bílé jogurty, celozrnné obiloviny a těstoviny. Doporučené jsou čerstvě lisované šťávy, červený a černý rybíz.

Důležitý je přísun vitamínů, hlavně kvalitní B komplex, nedostatek vitamínů B se projevuje zvýšenou činností mazových žlázek, navíc B vitamíny zmírňují stres. Dále beta-karoten a zinek, které podporují regeneraci kůže. Pomůže řasa chlorella, protože je přirozeným zdrojem potřebných vitamínů a minerálů. Pomohou také trávicí enzymy, ty napomáhají trávení, které je často u lidí s kožními chorobami narušeno. Lactobacilus acidophilus je vhodný užívat (nejen) při antibiotikách. Obnovuje přirozenou střevní mikroflóru.