Menstruace: Tabu, které se nám nedaří změnit

Podle reklam vložky a tampony absorbují modrou tekutinu. Jenže čí krev je modrá?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Menstruace je běžnou součástí každého ženského života. Přesto ji velká část populace považuje za nechutnou a způsob, jakým tento přirozený proces reprezentujeme, je stále dost odcizený od reality. Proč se stále bojíme?

Menstruace není jen přirozeným procesem těla, protože kolem menstruce vzniká velké tabu a  ovlivňuje tak naši psychiku. Měsíční krvácení se tak reprezentuje jako něco nečistého a nepříjemného. O menstruaci se nemluví a ani se neukazuje.

Menstruace v médiích

Kdyby ženy věděly o menstuaci jen z médií, věděly by docela přesně, že čas, kdy to přijde, si dokonale užijí. Je to nejlepší okamžik ke sportu, tanci a nejvhodnějším outfitem jsou bílé kalhoty. Ženy, které "to právě dostaly", jsou vždy obklopeny kamarádkami a přáteli. Když na scénu přichází modrá tekutina.

Není přitom zcela zřejmé, co se s tekutinou vlastně děje, ale zázračná vložka či tampon tuto tekutinu perfektně absorbují. Často zaznívá slovo: diskrétní. Všimli jste si někdy, že jiná než menstruační krev se přitom v médiích klidně objevuje a je brána jako norma? V reklamě na zubní pastu můžeme klidně vidět, jak někdo s paradentózou plive krev nebo i zub. Ve filmu nám nevadí brutální násilí a potoky krve.

Pokud jde o ženská těla, je naprosto v pořádku je v mediálním prostoru sexualizovat, jakmile by však šlo jen o červený flek na kalhotech, je pobuřující. To ostatně dokumentuje případ z března roku 2015, kdy básnířka Rupi Kaur na Instagramu zveřejnila sérii fotek dokumentující menstruaci, načež byly fotky administrátory opakovaně smazány, protože prý porušovaly „Pravidla komunity“. Po veřejné kritice byly fotky obnoveny a smazání označeno za omyl. Rupi Kaur tak předvedla naprosto prakticky, že cenzura tady funguje.

Menstruace v řeči

Tato běžná část ženského života není běžnou součástí komunikace. Je to věc, o které se nemluví, a zatímco v práci možná klidně řeknete, že jste ráno zvraceli a není vám dobře, o menstruaci se už tak snadno nemluví. Při hovoru s přáteli je pak možné použít dost odcizený opis že jsme "TO" dostaly. Často se setkáváme i s hanlivě znějícím slovem "krámy".

Pokud si žena potřebuje vyměnit tampon nebo vložku je zcela nepřijatelné, aby například v restauraci z kabelky vytáhla toto "náčiní" a s úsměvem odešla na toaletu. Buď musí být velmi nenápadná, nebo si s sebou o něco méně nenápadně vzít kabelku. A možná dodat něco o tom, že si jde napudrovat nos.

Proč je to problém?

Vzhledem k tomu, že je menstruace tabuizována, se k děvčatům nemusí dostat potřebné informace. Jde o něco nepříjemného, z čeho je třeba mít strach a není možné o tom dost dobře mluvit. Pro dívky, které se s tímto zážitkem setkají napoprvé, to může být i trauma, které si ponesou celý zbytek života.