Zázrak jménem menstruační kalíšek: Změní vám skutečně život?

Menstruační kalíšek může být i lepší než tampony
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Slyšeli jste někdy o něm? Menstruační kalíšek je další možností, jak mohou ženy řešit svá menstruační období. Jak to s ním ale je a vyplatí se používat více než klasické vložky či tampony?

Menstruační kalíšek je dámská hygienická pomůcka, která je určitě pro mnohonásobné užívání během menstruačních období. Funguje tím způsobem, že se zavádí přímo do pochvy a sbírá se prostřednictvím něho menstruační krev. 

Vyprazdňuje se podle síly menstruace ženy. Většinou to je každé 4 až 12 hodin. Důležité je si uvědomit, že kalíšek pojme maximálně okolo 30 ml tekutiny. Výhodou je bezesporu fakt, že kalíšek budete muset vyprazdňovat méně často, než si vyměňujete vložky nebo tampóny. Narozdíl od tampónu se krev do kalíšku neabsorbuje a je ho možné po vyjmutí umýt a znovu používat.

Z čeho se vyrábí?

Kalíšky jsou z měkkého lékařského silikonu, z latexu, ale také z termoplastu (TPE). Vůbec největší pořizovací hodnotu mají ty, které jsou z lékařského silikonu. Jejich nespornou výhodou je ale to, že se silikon používá v lékařství již dlouhé roky a alergie se na tento materiál prakticky nevyskytují.

TROŠKA HISTORIE…

První kalíšek vyrobila v roce 1937 výtvarnice Leona Chalmers v USA a také si ho nechala patentovat. S větším ohlasem se však setkal až o 50 let později, kdy přišla vylepšená verze z latexu, která ale způsobila alergické reakce. Dnešní modely se tak vyrábějí primárně z antialergenního silikonu. 

Na druhé straně latex vyvolává alergie poměrně často. Nový materiál TPE má zdravotní atesty a vypadá to, že by mohl fungovat stejně dobře jako silikon. Předností je především cena, která je nižší než u konkurenčních latexových výrobků. 

Pokud se kalíšku dotknete, tak zjistíte, že je velmi podobný dětskému dudlíku. Ihned po zavedení těsně přilne ke stěně pochvy, čímž se vytvoří podtlak a tak je zaručeno, že krev stéká pouze do něj a nikdy ne ven. 

Jak funguje?

Důležitou informací je to, že krev v kalíšku zůstává vždy čerstvá a nesráží se. Tím pádem se nedostává do styku s bakteriemi, a proto nezapáchá a ani se nerozkládá. Kalíšek je tak velmi vhodnou alternativou pro ženy, které mají problémy se zaváděním tamponu nebo trpí vaginální mykózou či kožní alergií. 

Kalíšek je také praktickou věcí, jelkož se nemusí řešit jejich trapné nošení na toaletu na veřejnosti a už vůbec ne jejich likvidace. Používat se totiž může opakovaně a jsou i případy žen, kterým vydržel i několik let. 

Rozporuplné názory 

Tato možnost řešení menstruačních problémů má ale i své stinné stránky a odpůrce. Ženy mají poměrně často problémem se zaváděním, nicméně to je spíše věcí tréninku. Některým pak nesedí, jelikož ženy nejsou obecně moc kalíškový typ.

"Sama doposud používám kalíšek asi 8 let," uvedla PharmDr Margit Slimáková, která je jednou z velkých fanynek tohoto způsobu zachycení menstruační krve. Na druhé straně jsou i mezi samotnými gynekology tací, kteří nejsou tak optimističtí.

"Menstruační kalíšek se zatím moc neosvědčil. Z vlastní zkušenosti ze své ordninace musím číct, že mé pacientky ho příliš nevyužívají," vyjádřil svůj názor gynekolog MUDr. Tomáš Vychodil. 

Výhoda menstruačního kalíšku

  • Nízká finanční náročnost - částka se vám vrátí tak za půl roku
  • Komfortní používání
  • Zdravotní nezávadnost, která je doležena certifikáty výrobců
  • Velmi dlouhá životnost
  • Ekologičnost - ženy během života spotřebují až 14 000 kusů tampónu

Nevýhody této formy obrany proti menstruaci

  • Někdy dlouho trvá, než žena najde pohodlný způsob zavádění
  • Nemožnost používat ho během šestinedělí
  • Některým ženám je nepříjemné pomyšlení na manipulaci s obsahem kalíšku

Suma sumárum se jedná o zajímavou alternativu, nicméně nejspíše je na každé ženě, zda ji bude využívat a hlavně zda jí bude vyhovovat. Pravda by se tak měla hledat někde na půli cesty. Menstruační kalíšky jsou určitě přínosné, ovšem mají i své neduhy.