Jablečná sezona vrcholí. Upečte si svůj jablečný sen

Připravte si z jablek něco netradičního - štrúdly už jsou nuda
 

Máte doma hromadu jablek, ale štrúdly už vás nudí? Vyzkoušejte recept na jablečný sen. Uvidíte, že vám jablečné dezerty zase zachutnají a nebudete se moci nabažit.

Jablka jsou báječná a zdravá, obsahují celou řadu vitaminů. Třeba vitamin C a látky pro tělo nezbytné (železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík). Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů. Navíc jablka obsahují látky, které údajně zpomalují proces stárnutí. Tak či tak jsou zdravá a neměli bychom je vyhazovat jenom proto, že jich máme hodně. Ideální je něco si upéct. Třeba právě jablečný sen.

 

Na těsto budete potřebovat: 

  • Vejce 5 ks
  • Vanilkový cukr 1 ks
  • Cukr krupice 160 g
  • Olej 50 ml
  • Vlažná voda 70 ml
  • Polohrubá mouka 200 g
  • Prášek do pečiva 1 ks
  • Jablka oloupaná a nastrouhaná, čistá váha 1 kg
  • Pudinkový prášek vanilkový 2 lžíce
  • Skořicový cukr nebo vanilkový na posypání jablek 1 ks
  • Pečicí papír  

 

Na pudinkovou náplň budete potřebovat:

  • Mléko 800 ml
  • Cukr krupice dle chuti, cca 5 lžic
  • Karamelový puding nebo vanilkový, kokosový 2 ks
  • Máslo, necelá polovina kostky - 100 g

 

Smetanová vrstva

  • Smetana ke šlehání 33 % tuku 500 ml
  • Ztužovač šlehačky - není nutný 1 ks
  • Vanilkový cukr 1 - 2 ks

Jak si tuhle pochoutku doma připravit?

Žloutky vyšleháte s cukry do pěny, přidáte vodu s olejem, promícháte, přisypete mouku s kypřicím práškem, opět dobře promícháte a nakonec vmícháte sníh z bílků.

Oslazené mléko svaříte s pudinky dle návodu a odstavíte. Do vařicího pudinku přidáte máslo, které za stálého míchání zcela rozpustíte a po částečném zchladnutí (není nutné) nanesete na jablkovou vrstvu a opatrně rovnoměrně rozetřete. Necháte vychladit.

 

Hlavní záložky

  • Nastrouhaná jablka smícháte s pudinkem, nasypete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a zalijete těstem. Pečete ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do růžova. Po vychladnutí překlopíte řez na další arch pečicího papíru, opatrně sundáte papír, na kterém jste řez pekli. Zbytky nalepených jablek, které zůstaly na papíru, klidně seškrábnete a na řez zpátky natřete.

 

Potom připravíte šlehačku. Smetanu osladíte, přidáte ztužovač a vyšleháte do tuha. Pak rovnoměrně potřete pudinkovou vrstvu šlehačkou a dáte do chladna proležet. Dozbobit můžete karamelem, kokosem, čokoládou, skořicí, dle vlastní chuti.